Ο καιρός βελτιώνεται, η αναστάτωση συνεχίζεται

Ο καιρός βελτιώνεται, η αναστάτωση συνεχίζεται

Photo by Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

Της Ήρας Φελουκατζή

Επιτέλους ο ήλιος! Μετά από ένα δεκαήμερο με καταιγίδες, βροχές, χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες έφτασε επιτέλους η Άνοιξη στη Γαλλία. Ξαφνικά περάσαμε από κρύο και την υγρασία σε υψηλές θερμοκρασίες. Το θερμόμετρο ανέβηκε από τους δέκα στους είκοσι βαθμούς. Μέχρι τώρα ήταν απαραίτητο το μαντό και η ομπρέλα, από χθες τα χοντρά πουλόβερ μπήκαν στην ναφθαλίνη και κυκλοφορούμε άνετα με ελαφρά ρούχα. Το Παρίσι ξαναβρήκε την ακτινοβολία του, οι ταράτσες των καφενείων γέμισαν με κόσμο, οι τουρίστες  ξανάρχισαν τον περίπατο στις όχθες του Σηκουάνα, επαναλειτουργούν οι ανοιξιάτικες υπαίθριες εκδηλώσεις, φεστιβάλ, συναυλίες, υπαίθρια θεάματα.

Όμως η κατάσταση δεν είναι ρόδινη, η Γαλλία αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να επιτύχει εκτόνωση. Οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές. Ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να πλήττουν ορισμένες περιοχές. Σε μία δύσκολη συγκυρία αποσταθεροποίησης σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, με την παρατεταμένη κοινωνική ένταση και τις φυσικές καταστροφές που αποδιοργάνωσαν τη χώρα, ξεκινάει αύριο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου "Euro 2016" μέσα σε ατμόσφαιρα υψηλών κινδύνων. Το μέγιστο αυτό αθλητικό γεγονός θα συγκεντρώσει επί ένα μήνα εκατοντάδες χιλιάδες φιλάθλων στη Γαλλία ενώ όλοι οι δείκτες είναι στο κόκκινο. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει με εξαιρετικά μέτρα ασφάλειας την πρόληψη ή την αντιμετώπιση ενδεχόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων. 

Στο μέτωπο των απεργιών η αναστάτωση συνεχίζεται. Οι επιβάτες που συνωστίζονται στις αποβάθρες και στα κατάμεστα από κόσμο βαγόνια εκφράζουν αγανάκτησή για την ταλαιπωρία τους. «Τραβάει μακριά η κατάσταση αυτή, είναι ανυπόφορη» λένε, «φτάνει πια. Στοπ». Ο πρόεδρος Ηollande αντέδρασε επίσης δηλώνοντας «είναι αδιανόητο να συνεχίζονται απεργίες στις μεταφορές κατά τη διάρκεια του Euro». Τόνισε ότι «πρέπει να ξέρει κανείς πως να σταματάει μία απεργία».

Η κυβέρνηση προσπάθησε να επιτύχει τερματισμό της απεργίας στις συγκοινωνίες πριν από την αυριανή έναρξη του  Euro 2016. Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις με εκπροσώπους του κλάδου που διήρκεσαν 19 ώρες, υπογράφτηκε συμφωνία για τα κυριότερα αιτήματα που αφορούν την αναδιοργάνωση της εργασίας. Αλλά η απεργία συνεχίζεται γιατί το ριζοσπαστικό συνδικάτο CGT ζητάει επιπλέον εγγυήσεις και βελτιώσεις. Ο πρωθυπουργός Manuel Valls δήλωσε «έχει συναφθεί μια καλή συμφωνία όπως εκτιμούν τα περισσότερα συνδικάτα, οπότε πρέπει τώρα να σταματήσουν οι απεργίες».

Η κινητοποίηση κατά του νόμου εργασίας διαιωνίζεται, με απεργίες σε ορισμένα διυλιστήρια, σε κέντρα συλλογής και επεξεργασίας των αποβλήτων, στην περιοχή Παρισιού και στην επαρχία. Τα συνδικάτα πιλότων της Air France έχουν αναγγείλει απεργίες από 11 μέχρι 14 Ιουνίου. Ενώ ξεκινάει το πρωτάθλημα του Euro και η Γαλλία υποδέχεται πολυάριθμους τουρίστες, οι απεργίες αυτές δημιουργούν προβλήματα. Οι σκουπιδοτενεκέδες έχουν γεμίσει τους δρόμους, δημιουργούν ρύπανση, δίνουν εικόνα βρομιάς σε τουριστικές περιοχές. Οι απεργίες στις σιδηροδρομικές  συγκοινωνίες παρατείνουν την ταλαιπωρία επιβατών, ενώ ενδεχόμενες ακυρώσεις πτήσεων θα έχουν σοβαρές συνέπειες.  

Οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε 782 Κοινότητες. Στο Παρίσι ορισμένες όχθες του Σηκουάνα είναι καλυμμένες από λασπωμένα νερά. Σε περιοχές όπου έχει κατέβει η στάθμη του ύδατος, αποκαλύφθηκαν σωροί ξύλων, σπασμένων μικροεπίπλων, βουνά από προσωπικά αντικείμενα και σκουπίδια που μεταφέρθηκαν από τα νερά. Οι τοπικές αρχές έχουν επιδοθεί σε γιγάντιες προσπάθειες για την απόσυρση απόβλητων, η οποία θα διαρκέσει όλο τον μήνα.

www.ira-feloukatzi.com