Ο Γιάνης στην Οξφόρδη

Ο Γιάνης στην Οξφόρδη

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Η παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη σε οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης ή φόρουμ, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου είναι εκ ορισμού ενδιαφέρουσα και εκρηκτική. Ο τέως υπουργός του καταστροφικού εξαμήνου του 2015 έχει κατορθώσει να βρίσκεται στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου, κυρίως στο εξωτερικό, τα τελευταία χρόνια παρά τον ιδιαίτερα αρνητικό απολογισμό της υπουργικής του θητείας που έφερε τη χώρα μας μία ανάσα πριν το grexit και την άτακτη χρεοκοπία. Οι συνομιλητές του εκκεντρικού οικονομολόγου, πλέον, είναι ιδιαίτερα διάσημοι και αναγνωρίσιμοι πολιτικοί ηγέτες και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού, όπως ο τέως υποψήφιος για το χρίσμα των δημοκρατικών Bernie Sanders.

Πλέον ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει βάλει στόχο την ανάδειξη του σε ηγέτη ενός εναλλακτικού παγκόσμιου κινήματος που θα αποτελέσει το αντίβαρο στην άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού που εκπροσωπούν στην Ευρώπη ο Όρμπαν, η Λεπέν, ο Φάρατζ και ο Καζίνσκι και στις ΗΠΑ ο Τραμπ και ο Στιβ Μπάνον. Σε πρόσφατη ομιλία του στην Οξφόρδη ο κ. Βαρουφάκης μίλησε με την αφρόκρεμα της βρετανικής νεολαίας για μια σειρά σημαντικών θεμάτων όπως το ευρό, το μέλλον της ευρωπαϊκής ένωσης, την άνοδο του εθνικισμού και την οικονομική πολιτική. Από τα λεγόμενα και την παρουσία του στο Oxford Union, θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς ότι πρόκειται για έναν συγκροτημένο, προσβάσιμο, και οραματιστή πολιτικό που διατηρεί αρκετά επαναστατικά στοιχεία ώστε να είναι ελκυστικός στη νεολαία και τα αριστερά κινήματα ανά την Ευρώπη. Οι φοιτητές τον χειροκρότησαν αρκετές φορές, ιδιαίτερα όταν αναφερόταν κατά της Ακροδεξιάς και έδειχναν να εκτιμούν τον άνθρωπο που είχαν μπροστά τους.

Στα θετικά της ομιλίας του, που διήρκεσε για περίπου μία ώρα, πρέπει να συμπεριληφθεί η αναγνώριση ορισμένων σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. και η ευρωζώνη καθώς και ο ρόλος που έπαιξαν τα bailouts των επιχειρήσεων το 2008-2010 σε Ευρώπη και Αμερική στην αύξηση του εθνικισμού και του λαϊκισμού.

Δυστυχώς, οι παρευρισκόμενοι έδειξαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τα λεγόμενα και όχι τα πειραγμένα του και έτσι δεν είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε οποιαδήποτε αιτιολογία ή αυτοκριτική για τους τραγικούς χειρισμούς που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του. Όμως, πρέπει να αναγνωρίσουν όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης αυτή τη στιγμή προσφέρει στην αντί-ελιτίστικη αριστερά μια φωνή που της έλλειπε. Ένας επικοινωνιακός, κοσμοπολίτης, ακαδημαϊκός και επαναστάτης πολιτικός που μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του με πειθώ και αυτοπεποίθηση (και καλά αγγλικά ώστε να μπορεί να μεγεθύνει τον αντίκτυπο του μηνύματος του) είναι κάτι που έλλειπε από αυτόν τον πολιτικό χώρο που μας έχει συνηθίσει σε απρόσιτους και γραφικούς πολιτικούς ηγέτες. Αυτή η προσφορά του σε συνδυασμό με την πρόσβαση που του προσφέρει η διεθνής, πλέον, αναγνωρισιμότητα του, τον κάνουν έναν εν δυνάμει ηγέτη μιας αριστεράς που είναι πιο ρεαλιστική από τους Ποδέμος και τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015 που όμως δεν συμβιβάζεται πλήρως με το κατεστημένο.

Ο χρόνος θα δείξει πως θα εξελιχθεί το κίνημά του, Diem25, όμως όλα δείχνουν πως η επόμενη τετραετία θα έχει αρκετό Γιάνη ακόμα.