Ο φόβος του Μαξίμου και οι «καθαρές» κουβέντες Μητσοτάκη

Ο φόβος του Μαξίμου και οι «καθαρές» κουβέντες Μητσοτάκη

Σε εφαρμογή μπαίνει το σχέδιο ελεγχόμενου ανοίγματος από το πρωί του Σαββάτου. Μια απόφαση που ούτε εύκολη ήταν, ούτε αποτέλεσε έμπνευση της στιγμής. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν με την επιστροφή σε μιας κάποιας μορφής κανονικότητα, παρά τα υψηλά νούμερα κρουσμάτων, να βρουν το αντίδοτο στην κόπωση της κοινωνίας. Μία κόπωση που νομοτελειακά οδηγεί στην μη συμμόρφωση στα περιοριστικά μέτρα.

Η αρχή γίνεται με την άρση της απαγόρευσης στις διαδημοτικές μετακινήσεις μόνο για το Σαββατοκύριακο. Ένα μέτρο που δεν ισοδυναμεί με άνοιγμα αλλά με μια μικρή και ελεγχόμενη ανάσα. Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της βουλής. «Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα και πολύ πιο σωστό να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους επιστήμονες πήρε μία σειρά αποφάσεις. Πρώτον τα Σαββατοκύριακα να επιτρέψει τις διαδημοτικές μετακινήσεις για ατομική άσκηση ή αναψυχή. Για να μη συνωστίζονται σε μία περιοχή. Θα αποκτούσε ταξικά χαρακτηριστικά αν το συνεχίζαμε για πολύ, αδικώντας όσους δεν ζουν σε προάστιο» είπε χαρακτηριστικά. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την αγωνία τους για την εξέλιξη της όλης στρατηγικής. Η διαχείριση της πανδημίας είναι προφανές ότι έχει κουράσει τους πολίτες, κάτι που εάν δεν ελεγχθεί άμεσα μπορεί να οδηγήσει σε  απρόβλεπτες εξελίξεις, γι’ αυτό άλλωστε και αναδεικνύεται σε πρωταρχική προϋπόθεση επιτυχίας των μέτρων η ατομική ευθύνη. «Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα» επισήμανε ο πρωθυπουργός και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να «ξανακλείσουν» όλα πάλι. «Να μην δούμε συνωστισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά ότι όλα είναι υπό αίρεση, ακόμα και οι «μικρές ανάσες».

Σε αυτό το πλαίσιο στην κυβέρνηση έχουν πάρει, σύμφωνα με πληροφορίες, μια πολύ συγκεκριμένη απόφαση, κάτι που ήδη φάνηκε και στην τοποθέτηση Μητσοτάκη στη Βουλή. Να μην ωραιοποιήσουν την κατάσταση, όσο και αν αυτό έχει επιπτώσεις σε τομείς όπως η οικονομική δραστηριότητα. Με άλλα λόγια στο δίλημμα οικονομία ή προστασία της ανθρώπινης ζωής, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει το δεύτερο. Γι’ αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός αποφάσισε να απευθυνθεί από το βήμα της Βουλής στους πολίτες, θέτοντας τους προ των ευθυνών τους.