Ο εκλεκτός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και οι αποκαλύψεις για το Μάτι

Ο εκλεκτός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και οι αποκαλύψεις για το Μάτι

Καλώντας τους «κριτές και τους πολέμαρχους του καναπέ να πυροβολούν εμάς, εν πάση περιπτώσει, όχι εκείνους» ο Αλέξης Τσίπρας πέντε ημέρες μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι αναλάμβανε την… πολιτική ευθύνη και κάλυπτε την ηγεσία κυρίως της Πυροσβεστικής.

«Εδώ είμαστε και δεν έχουμε σκοπό να δραπετεύσουμε», ήταν τότε η δήλωσή του. Η χθεσινή αποκάλυψη της "Καθημερινής της Κυριακής" και η συνομιλία του τότε επιχειρησιακού υπαρχηγού του σώματος με τον πραγματογμώνα έρχονται να επιβεβαιώσουν την προσπάθεια συγκάλυψης που εξελίχθηκε σχεδόν από την πρώτη στιγμή της καταστροφής.

Ο τότε υπαρχηγός και μετέπειτα αρχηγός της Πυροσβεστικής Β.Ματθαιόπουλος ήταν αυτός μαζί με τον τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ενημέρωναντον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι χωρίς να κάνουν αναφορά στην ύπαρξη νεκρών. Και ας έχει πλέον αποδειχθεί ότι όλοι οι συναρμόδιοι κυβερνητικοί και επιχειρησιακοί παράγοντες γνώριζαν από την πρώτη στιγμή για το φονικό πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

Ο Βασίλης Ματθαιόπουλος που φέρεται να είναι το πρόσωπο το οποίο ουσιαστικά απειλεί τον πραγματογνώμονα- ο οποίος και είχε αναλάβει το δύσκολο έργο της καταγραφής και αναζήτησης ευθυνών για την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018- παρότι τότε επιχειρησιακός υπαρχηγός του Σώματος, βρέθηκε στο κέντρο της Πυροσβεστικής κατ επιταγήν του υπουργού και του αρχηγού του, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.

Η προσπάθεια που φέρεται να καταβάλει για την αποσιώπηση των ευθυνών και των υπευθύνων, εκμεταλλευόμενος την ηγετική του θέση στο Σώμα έναντι του πραγματογνώμονα, οι ευθείες απειλές εναντίον του, οι «φιλικές προειδοποιήσεις» και κυρίως η αποκάλυψη ότι στο πλαίσιο κάποιων «παιγνιδιών εξουσίας» μεταξύ των ηγετικών στελεχών δύναται ακόμη και να καταστραφούν ολόκληρες περιοχές από τις πυρκαγιές, προκαλούν έντονες αντιδράσεις.

Ακόμη και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα που αποκαλύφθηκε μιλώντας σε συνεργάτες του στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται από την Πέμπτη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του είδε μια νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τα προβλήματά της. Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και έκανε λόγο για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης, για αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και για καπηλεία των νεκρών της φονικής πυρκαγιάς.

Και αυτό τη στιγμή κατά την οποία ο ίδιος ο Βασίλης Ματθαιόπολος εμφανίζεται να επικαλείται αίτημα της τότε υπουργού, (υπουργός προστασίας του Πολίτη ήταν τότε η Ολγα Γεροβασίλη που ανέφερε πως η ίδια δεν είχε καμία εμπλοκή).

Σημειωτέον ότι ο Ματθαιόπουλος ανέλαβε μετά την πυρκαγιά στο Μάτι τη θέση του αρχηγού της Πυροσβεστικής αποτελώντας επιλογής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό παρ' ότι ήταν μεταξύ των 20 κατηγορουμένων.

Οπως είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του στο liberal.gr o τέως αρχηγός του Σώματος, κ. Χανιάς, ο κ. Ματθαιόπουλος μετείχε και στις κρίσεις που ακολούθησαν και πρωτοστάτησε σε αποστρατεύσεις ακόμη και αξιωματικών που είχαν κληθεί ως μάρτυρες στην υπόθεση των ερευνών για τα αίτια της πυρκαγιάς και τις ευθύνες των συναρμοδίων.

Και όχι μόνο. Όταν τον Φεβρουάριο του 2020 η κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποστράτευσε τον τότε αρχηγό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε πως αποκεφαλίζονται στελέχη για να εξυπηρετηθούν κομματικά στελέχη. Επί της ουσίας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την αποστρατεία Ματθαιόπουλου.

Είχε προηγηθεί η αναγόρευσή του σε επιχειρησιακό υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, όταν μετά τις πυρκαγιές στα Κύθηρα και τη Μάνη αποστρατεύθηκε ο προκάτοχός του. Μια υπόθεσή στην οποία αναφέρεται και ο ίδιος στη συνομιλία με τον πραγματογνώμονα σημειώνοντας μάλιστα πως οι δύο πυρκαγιές εξελίχθηκαν σε καταστροφές διότι υπήρχε κόντρα μεταξύ της ηγεσίας της πυροσβεστικής.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αποκαλύψεων που δείχνουν το πως έγινε η διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 2015 – 2019. Τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής" και η αποτύπωση σειράς γεγονότων, όπως η αντίδραση της τότε εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου, σχετικά με την έρευνα του πραγματογνώμονα, η εμπλοκή ενός ακόμη γνωστού προσώπου της τότε επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπαδημητρίου σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο Β. Ματθαιόπουλος εμφανίζεται (ως ο συνομιλητής στο ηχογραφημένο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε) να γνωρίζει θέματα που αφορούν στις εισαγγελικές αρχές, επιβεβαιώνουν τα όσα καταμαρτυρούνται για παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το δημοσιεύμα έρχεται λίγες ημέρες πριν την μαύρη επέτειο της 23ης Ιουλίου 2018 και για την ουσία του μέχρις στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αναφέρει το παραμικρό. Πέρυσι άλλωστε, όταν είχε αποκαλυφθεί η έρευνα του Αλέξη Παπαχελά σχετικά με τους διαλόγους στην Πυροσβεστική, η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση το συνέδεε με την προεκλογική περιόδο.

Μάλιστα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρισει τις αποκαλύψεις για την κατάσταση που επικρατούσε στην Πυροσβεστική, την παντελή απουσία συντονισμού και την αδυναμία αντίδρασης ως «ξαναζεσταμένο φαγητό». Και ο τότε εκπρόσωπος Τυπου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος κατηγορούσε σε συνέντευξη Τύπου τον Κυριάκο Μητσοτάκη διότι όπως υποστήριζε είχε αποδυναμωθεί ο κρατικός μηχανισμός λόγω απολύσεων…. Δημοσίων υπαλλήλων.

Η επιβεβαίωση της ηχογραφημένης συνομιλίας θα φέρει τον Βασίλη Ματθαιόπουλο αντιμέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα όσα λέει για «άνωθεν αιτήματα» και για πολιτική παρέμβαση αφορούν την τότε κυβέρνηση της οποίας ο επικεφαλής είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

Το να καταγγέλλει την κυβέρνηση για κάτι που αναφέρει ένα ηγετικό στέλεχος του κρατικού μηχανισμού τοποθετημένο από το ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής που αφορά όλες τις αποκαλύψεις. Το να εγκαλέσει και δια της οδού της Δικαιοσύνης το πρόσωπο που τα επικαλείται θα δώσει απαντήσεις. Ισως και για όλα όσα έγιναν εκείνη την αποφράδα ημέρα.