Ο δήθεν αρνητικός κοινωνικός αντίκτυπος του Airbnb

Ο δήθεν αρνητικός κοινωνικός αντίκτυπος του Airbnb

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε αναφερθεί στις δήθεν αποκαλύψεις των κρυφών οικονομικών μεγεθών των βραχυχρόνιων αστικών μισθώσεων και στις δήθεν οικονομικές παρενέργειες που προκαλεί σε όλη την επικράτεια και ειδικότερα στην Αθήνα, το “φάντασμα του Airbnb” ως ο σύγχρονος Βελζεβούλ της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Είχαμε αναφερθεί επίσης στο πλήθος των πολιτών που δραστηριοποιούνται άμεσα ή και έμμεσα, στο οικοσύστημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω εμφανών ή αφανών θέσεων εργασίας.

Εδώ και τέσσερα χρόνια, τα δημοσιεύματα εναντίον το Airbnb και των άλλων ψηφιακών πλατφορμών, αφορούσαν κυρίως στην αδυναμία του συστήματος να φορολογήσει τα εισοδήματα που προέκυπταν για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Αρκετά από αυτά δεν δηλώνονταν, άλλα ταξίδευαν σε τράπεζες του εξωτερικού ή σε εφαρμογές fintech. Και τώρα που η φορολογική αρχή ρύθμισε τα θέματα των εισοδημάτων από τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, τα δημοσιεύματα, οι μελέτες και οι αναλύσεις, αρχίζουν να ασχολούνται με τον “κοινωνικό αντίκτυπο” του Airbnb.

Μάλιστα, το θέμα αυτό κυριαρχεί και στην ατζέντα των υποψηφίων του Σύριζα και του Πασοκ, για το Δήμο της Αθήνας. Έτσι ο υποψήφιος του Σύριζα στη μάχη του κατά του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, εντάσσει πλέον και τον αγώνα κατά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Φυσικά και δεν περιμέναμε κάτι καλύτερα από έναν υποψήφιο Δήμαρχο που οραματίζεται τη νίκη του κομμουνισμού το 2019. Η έκπληξη ήρθε από τον υποψήφιο Δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ, οποίος δήλωσε πως : "τα Εξάρχεια δέχονται επιθέσεις από δυο πλευρές. Η μια είναι από τις χρυσές βίζες και τα Airbnb και η άλλη το παραεμπόριο και το εμπόριο ναρκωτικών. Οργανωμένες μαφίες χρησιμοποιούν το καθεστώς των Εξαρχείων για να κάνουν χρυσές δουλειές". Εντάσσει λοιπόν και από την πλευρά του, τις επιπτώσεις από αυτήν τη δραστηριότητα της οικονομίας του διαμοιρασμού, στην κατηγορία του παραεμπορίου και των σκοτεινών χρυσών δουλειών; Εις βάρος ποιου; Και ποια είναι η οργανωμένη μαφία;

Βλέπουμε λοιπόν, πως το τροπάριο άλλαξε. Αφού τακτοποιήθηκε το φορολογικό, τώρα ανοίγει το επόμενο κεφάλαιο αντιπαράθεσης, που αναφέρεται σε “μια ανεξέλεγκτη δραστηριότητα της οποίας το αρνητικό κοινωνικό αποτύπωμα είναι μεγάλο, από την αύξηση των ενοικίων μέχρι την ασφάλεια, από τη δημόσια υγεία μέχρι την αλλοίωση της φυσιογνωμίας ολόκληρων περιοχών.”

Διαβάζουμε λοιπόν, πως υπάρχουν ποιοτικές επιπτώσεις σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής! Πως παρατηρείται έλλειψη διασφάλισης και προστασίας των δικαιωμάτων των μονίμων κατοίκων των περιοχών! Πως προκαλείται έντονη δυσφορία από τη συνεχόμενη εναλλαγή των ενοίκων των βραχυχρόνιων μισθώσεων! Πως παρατηρείται αύξηση φαινομένων μη κοινωνικά επιτρεπτών συμπεριφορών! Πως δημιουργούνται αυξανόμενα προβλήματα στην καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων! Πως προκαλείται διατάραξη της κοινωνικής συμβίωσης! Πως κινδυνεύει η τοπική φυσιογνωμία και η πολιτιστική ταυτότητα των περιοχών υποδοχή! Πως καταγράφονται φαινόμενα ανάρμοστης συμπεριφοράς που προκαλούν αύξηση των δικαστικών διαμαχών! Πως έχουμε επιβάρυνση του δικαστικού συστήματος! Πως ενδέχεται να προκληθούν φαινόμενα που να θέσουν σε κίνδυνο την προσωπική ασφάλεια και ακεραιότητα!

Είναι προφανές πως καταγράφεται μια νέα κάθοδος των Ούνων, των Οστρογότθων και των Βησιγότθων μαζί. Ο Ταμερλάνος καταστρέφει την πόλη, εξανδραποδίζει τους κατοίκους της και εμείς δεν έχουμε αντιληφθεί το παραμικρό. Θα ήταν ανούσιο να απαντήσει κάποιος στη σειρά αυτών των επιχειρημάτων που προσπαθούν να συνδυάσουν μια υπολανθάνουσα ξενοφοβία, με την υπόθαλψη φοβικών συνδρόμων, με την δήθεν προάσπιση των ατομικών ελευθεριών, με την προστασία του πολιτισμού και με παραδοξολογίες πέραν κάθε λογικής.

Και μόνο το παράδειγμα της επιβάρυνσης του δικαστικού συστήματος, είναι αστείο. Όλοι γνωρίζουμε πως τα δικαστήρια είναι γεμάτα με μισθωτικές διαφορές, εξώσεις, διαταγές πληρωμής, αποδόσεις μίσθιου κλπ, που συνθέτουν τα απόνερα των κλασσικών προβληματικών μισθώσεων κατοικιών. Από και ως που όμως, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις των 2-3 ημερών ή κάποιων μηνών καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες; Που ακούστηκε αυτό;

Και θα κλείσουμε με μια ερώτηση. Με δεδομένο το γεγονός, πως η ανάγκη για ενοικίαση επιπλωμένων χώρων, με το σύστημα των βραχυχρόνιων αστικών μισθώσεων θα αυξάνεται, όλες αυτές οι πληγές τα Φαραώ που καταστρέφουν την Αθήνα και διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό, θα εκλείψουν άραγε, μόλις ο έλεγχος των επιπλωμένων διαμερισμάτων και οικιών που προσφέρονται για βραχυχρόνιες μισθώσεις, περάσει σε εταιρίες που συνδέονται με ξενοδοχειακούς ή μη, επιχειρηματικούς ομίλους;


Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.