O Δημήτρης Αβραμόπουλος αποκλειστικά στο Liberal: Το σύστημα του Δουβλίνου χρειάζεται αλλαγή

O Δημήτρης Αβραμόπουλος αποκλειστικά στο Liberal: Το σύστημα του Δουβλίνου χρειάζεται αλλαγή

Του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Η ευρωπαϊκή παράδοση του ανθρωπισμού, για την οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, πρέπει να διατηρηθεί κυρίως σε περιόδους κρίσης και αναφέρομαι στο προσφυγικό και στην  ανάγκη να συνδυάσουμε τη προστασία των ανθρώπων που ζητούν άσυλο για να σωθούν από πολέμους και καταστροφές με την ανάγκη για προστασία των εσωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων.

Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης αλλά και την καταπολέμηση των παράνομων διακινητών. Σε αυτό αποσκοπεί η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ.

Η σημαντικότερη πτυχή της προσφυγικής κρίσης είναι να επανεδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα σε χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη. Αλλά ρεαλιστικά, αυτό χρειάζεται χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές της μετανάστευσης. Ο κατάλογος αυτών που πρέπει να υλοποιηθούν είναι πολύ μεγαλύτερος: Πλήρης λειτουργία των hotspots, μετεγκατάσταση, επανεγκατάσταση, επιστροφές, κέντρα προσωρινής φιλοξενίας για τους αιτούντες άσυλο. Η πρόοδος της Ελλάδας στον τομέα αυτό καταγράφεται καθημερινά το τελευταίο διάστημα.

Χρειάζεται να δημιουργήσουμε ασφαλείς διόδους για όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας και να διασφαλίσουμε την εφαρμογή των διαδικασιών της επιστροφής και της επανεισδοχής εκείνων που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ευρώπη.

Είναι αυτονόητο ότι όλες οι χώρες μέλη της ζώνης Schengen οφείλουν να εφαρμόζουν τα όσα προβλέπονται από τον συνοριακό κώδικα.

Η πίεση, όμως, σε χώρες που γεωγραφικά ανήκουν στην αιχμή του δόρατος, είναι πρωτοφανής: η Επιτροπή άμεσα και έμμεσα στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Ιταλίας και όλων των κρατών-μελών βρίσκονται υπό πίεση. Δεν θ' αφήσουμε τις χώρες αυτές μόνες τους να επωμιστούν όλο το βάρος αυτής της κοινής πρόκλησης.

Χρειάζεται περισσότερη συνεργασία, περισσότερη αλληλεγγύη και περισσότερη υπευθυνότητα.

Τα γεγονότα του τελευταίου έτους απέδειξαν ότι το σύστημα του Δουβλίνου χρειάζεται αλλαγή. Όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, θα προτείνουμε μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου. Οι προτάσεις μας αναμένονται εντός του Μάρτιου, στο πλαίσιο των εργασιών μας για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος ασύλου.

Επίσης, για να μειωθεί η χρήση των παράνομων μεταναστευτικών διαδρομών, ετοιμάζουμε ένα πακέτο μέτρων για τη νόμιμη μετανάστευση.

Θέλω να θυμίσω, όταν μιλάμε για το προσφυγικό, ότι μιλάμε για ανθρώπους που αναζητούν προστασία και ως εκ τούτου έχουμε ηθική και νομική υποχρέωση να τους την προσφέρουμε.

Στην άνοδο του λαϊκισμού και των εθνικισμών σε όλη την Ευρώπη, έχει σημασία να διαχωρίζουμε καταστάσεις και να σεβόμαστε τις αξίες και τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Συνεπώς, είτε θα παραμείνουμε σταθεροί και αποφασισμένοι και θα βρούμε λύσεις σε συμφωνία με τις αξίες μας, είτε θα δούμε τους εαυτούς μας και την Ευρώπη να αλλάζουν με τέτοιο τρόπο που δεν θα  μπορούμε πλέον να αναγνωρίσουμε ούτε εμάς, ούτε εκείνη, καθώς θα επιστρέψουμε πίσω σε ένα παρελθόν το οποίο κανένας από εμάς δεν θα θέλει να βιώσει ξανά.

Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Θέλουμε μια ενωμένη ή μια διαιρεμένη Ευρώπη; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι παρά μόνο Ευρωπαϊκή.  Όπως αρμόζει σε μια πραγματική Ένωση.

Δεν μπορούμε να αποτύχουμε.

 

* Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι Επίτροπος Μετανάστευσης – Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε.