Ο Δήμαρχος να επιμείνει

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, στο άρθρο της 1ης Ιουλίου, γράφαμε για την ανάγκη ο Δήμαρχος Αθηναίων Κωστής Μπακογιάννης να αναλάβει μια μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία με σκοπό να υπερασπιστεί την πόλη του, πέραν των ορίων των αρμοδιοτήτων του.

Γράφαμε ότι η πολιτική των απαγορεύσεων, για πχ η ρύθμιση των διαδηλώσεων, δεν δείχνει να φέρνει αποτελέσματα. Τα ίδια ισχύουν και για τα τραπεζοκαθισματα, οι υπηρεσίες του Δήμου «κυνηγιούνται» νυχθημερόν με τους επιχειρηματίες της εστίασης επειδή καταλαμβάνουν κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου ενώ απουσία της Τροχαίας τα δίκυκλα κυκλοφορούν ανέμελα πάνω στα πεζοδρόμια.

Ίσως, η λύση να βρίσκεται στη διαβούλευση. Ο Δήμαρχος δηλαδή να αρχίσει τις «διαπραγματεύσεις» με κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, τον εμπορικό κόσμο, ΜΚΟ πεζών, κ.α. προκειμένου να συμφωνήσουν σ'ένα μίνιμουμ αποδεκτής συμπεριφοράς στην Αθήνα.

Έκτοτε διαβάσαμε στις ειδήσεις ότι ο κ.Μπακογιάννης απέστειλε επιστολή στους υπουργούς Προσπασίας του Πολίτης και Εσωτερικών ζητώντας τους να εφαρμόσουν το νόμο για τις διαδηλώσεις, να ρυθμίσουν το θέμα της διεξαγωγής αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων για τις οποίες θα μπορούν να κλείνουν οι δρόμοι και πάνω απ'όλα προτείνοντας κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο:ο Δήμος της Αθήνας να έχει τη δυνατότητα να αδειοδοτεί και όχι απλώς να γνωμοδοτεί για κάθε πορεία ή υπαίθρια συγκέντρωση που πραγματοποιείται στην πόλη. Ελπίζουμε οι υπουργοί να ανταποκριθούν ταχύτατα γιατί τα αιτήματα είναι λογικά.

Προχθές πάλι διαβάσαμε όσα ο κ.Μπακογιάννης είπε για το Γκάζι. Πράγματι το Γκάζι δεν είναι Μύκονος. Διαβάσαμε βέβαια και τα δημοσιεύματα που τον ειρωνεύονταν επειδή ζήλεψε, λέει, τη δόξα του Ν.Παπαθεμελή.

Τίποτα και πουθενά δεν γίνεται αυτόματα, γρήγορα και από μόνο του. Κάθε ιδέα και πολιτική μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα απαιτεί υπομονή, επιμονή και βέβαια σκληρή δουλειά. Ίσως είναι μια καλή ιδέα ο Δήμαρχος να ορίσει κάποια επιτροπή διαβούλευσης και μάλιστα να περιλάβει σε αυτή και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που πρόσκεινται στην Αντιπολίτευση.

Μην σταματήσει στη δήλωση καλών προθέσεων. Εμείς παρατηρούμε το έργο και το στηρίζουμε.

Η καθημερινότητα της Αθήνας μπορεί να γίνει καλύτερη με στοχευμένες παρεμβάσεις και κυρίως με διαβούλευση και τελικά να αλλάξει δραματικά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που επισκέπτονται την πόλη για δουλειές. 

Ας βάλει στόχο αυτή να είναι η πολιτική του κληρονομιά για την πόλη.