Ο Δήμαρχος να αναλάβει την πρωτοβουλία

Όταν έχουμε φτάσει στο σημείο μεγάλο κοινωφελές Ίδρυμα που έχει επενδύσει μεγάλο όγκο πόρων -όχι αποκλειστικά οικονομικών- στη βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων σε κάθε επίπεδο, από την Υγεία μέχρι την Επιμόρφωση και την Αναψυχή, να κλείνει το κέντρο της Αθήνας μια εργάσιμη μέρα για να διοργανώσει ένα αθλητικό γεγονός στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ, καταλαβαίνουμε ότι ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε στα σοβαρά με όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας. 

Το ποιος είναι ο αρμόδιος να δίνει κάθε φορά την άδεια για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στην Αθήνα έχει αποδειχθεί δευτερεύον. Οι μέχρι τώρα νομοθετικές παρεμβάσεις και εξαγγελίες δεν δείχνουν να έχουν πετύχει. Ο νόμος για τις διαδηλώσεις (που παρακολουθούμε την εφαρμογή του από την ημέρα που ψηφίστηκε) δεν εφαρμόζεται πλέον ενώ έγινε μια προσπάθεια στην αρχή, επί Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Φαίνεται ότι ο νόμος αυτός δεν αρέσει στον νυν Υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, δεν προσφέρεται το θέμα και για ρητορικά πυροτεχνήματα μέσω twitter και δεν εφαρμόζεται.

Η πάντα δραστήρια βουλευτής της Α' Αθηνών Φωτεινή Πιπιλή ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να ψηφιστεί από τη Βουλή ρύθμιση που να αποκλείει σε μη θεσμοθετημένες αθλητικές δραστηριότητες, να διεξάγονται στο Κέντρο της πόλης.

Όμως, η πραγματικότητα έχει αποδείξει ότι το  θέμα δεν θα λυθεί με απαγορεύσεις αλλά με διαβούλευση και συναίνεση. Επείγει να υπάρξει ένα μίνιμουμ συμφωνίας για τη ζωή σε μια πρωτεύουσα που την κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας...

Ο Δήμαρχος Αθηναίων που αποδείχθηκε συναινετικός άνθρωπος πρέπει να αναλάβει την πολιτική πρωτοβουλία να ξεκινήσει μια διαβούλευση μεταξύ κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, επαγγελματικών φορέων, εμπορικών συλλόγων και κλάδων, ιδρυμάτων στην οποία διαβούλευση θα κληθούν να δεσμευτούν σε μια συμφωνία για τη λειτουργία της πόλης. Όλοι πρέπει να αυτοδεσμευτούν σε κάποιους ελάχιστους κανόνες.

Η διαβούλευση δεν μπορεί να περιοριστεί στις διαδηλώσεις γιατί δεν είναι μόνο οι διαδηλώσεις το πρόβλημα της Αθήνας. Πρέπει να περιλάβει και τους συλλόγους των εργαζομένων στο delivery καθώς και τις μεγάλες πλατφόρμες διανομής φαγητού και αγαθών για να σταματήσει, επιτέλους, η κυκλοφορία τροχοφόρων πάνω στα πεζοδρόμια.

Οι φιλελεύθεροι το επισημαίνουν εδώ και δεκαετίες, χωρίς, βέβαια να εισακουστούν. Οι απαγορεύσεις δεν λειτουργούν. Τα προβλήματα στις σύγχρονες κοινωνίες ακριβώς επειδή είναι σύνθετα απαιτούν διαβούλευση και ευρύτερες συναινέσεις. Ο Δήμαρχος Αθηναίων ως αιρετός άρχων της πόλης όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας αλλά και ως μετριοπαθής πολιτικός είναι ο καταλληλότερος να οργανώσει μια τέτοια διαβούλευση για τη λειτουργία της πρωτεύουσας.

Ας το τολμήσει. Εξάλλου, τυχόν αποτυχία της πρωτοβουλίας ουδόλως θα βαρύνει εκείνον. Μόνοι υπεύθυνοι θα είναι όσοι θα αρνηθούν να προσέλθουν με σκοπό να βρεθεί λύση. Γιατί τότε κανείς από αυτούς δεν θα έχει  μετά τα μούτρα να μας μιλήσει για εταιρική κοινωνική ευθύνη ή να μας ζητήσει τη συμπαράσταση στους αγώνες του.