Ο χρυσός άνδρας, η Κρήτη, η Αργώ και ένας Ξένος

Ο χρυσός άνδρας, η Κρήτη, η Αργώ και ένας Ξένος

Της Αγγελικής Κώττη

Ο Χρυσός Άνδρας που μας έρχεται από το Καζακστάν έχει εντυπωσιακή χρυσή ένδυση, με την οποία σίγουρα θα τον θαύμαζαν όσο ζούσε (τον 4ο- 3ο αιώνα π.Χ.). Πρόκειται, πιθανόν, για το πιο θαυμαστό από τα αρχαιολογικά ευρήματα της χώρας και ήταν περίπου 17- 18 ετών. Στο Επιγραφικό Μουσείο στην Αθήνα, μεθαύριο Δευτέρα και για ένα μήνα θα παρουσιάζεται η έκθεση του Εθνικού Μουσείου της Δημοκρατίας του Καζακστάν με τίτλο «Η Μεγάλη Στέπα: Ιστορία και Πολιτισμός. Σε αυτήν περιλαμβάνονται  ευρήματα από τον τάφο του Χρυσού Ανδρα αλλά και άλλα υπέροχα εκθέματα, μέχρι και τον 20ο αιώνα.

Πρόκειται για μια περιοδεύουσα έκθεση του Εθνικού Μουσείου της Δημοκρατίας του Καζακστάν η οποία έχει ενταχθεί στο ευρύτερο πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Η πορεία του Χρυσού Άνδρα στα Μουσεία του Κόσμου». Έχει ήδη παρουσιαστεί σε μουσεία πόλεων της Ασίας και η Αθήνα αποτελεί, για συμβολικούς λόγους, τον πρώτο σταθμό πριν την συνέχιση της περιοδείας της σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, 245 έργα και σύνολα έργων από την προϊστορική περίοδο έως τον 20ό αιώνα σκιαγραφούν τη μακραίωνη πολιτισμική παράδοση των νομαδικών λαών της Στέπας, ανατολικά της Κασπίας, αποτυπώνοντας τις κοινωνικές πρακτικές, τις θρησκευτικές παραδόσεις και τις επαφές με άλλους λαούς μέσα από εντυπωσιακά εκθέματα. Ξεχωριστή θέση κατέχει η αναπαράσταση του Χρυσού Άνδρα, ενός ηγέτη πολεμιστή με πολυτελή αμφίεση και χρυσά επιράμματα που αποκαλύφθηκε στο εσωτερικό ταφικού ευρήματος με πλούσια κτερίσματα.

Μαζί με τα μοναδικά εκθέματα, ένα ακριβές αντίγραφο παραδοσιακής σκηνής των νομάδων της Στέπας συμβάλλει στη δημιουργία μιας ξεχωριστής μουσειακής εμπειρίας που καταξιώνει την εξωστρεφή κίνηση του Καζακστάν για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του αλλά ταυτόχρονα και την προβολή του σύγχρονου Καζακστάν.

Επιγραφικό Μουσείο, Τοσίτσα 1, τηλ 210 8232950, 8217637.

Εισιτήριο 4 ευρώ, μειωμένο 2 ευρώ

Νησί του παραδείσου

Μέχρι τη Δευτέρα πρέπει να περιμένετε επίσης για την μουσική παράσταση με τίτλο «Κρήτη μου…», που θα αποτελέσει ένα ταξίδι στα μονοπάτια μιας μεγάλης μουσικής παράδοσης. Για πρώτη φορά η Κρήτη με όλα της τα πρόσωπα θα εκπροσωπηθεί σε μια συναυλία, στο CHRISTMAS THEATER -ΚΛΕΙΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ.

Τρεις μόνο συλλαβές σχηματίζουν μια μεγάλη φράση. Μια φράση γεμάτη πάθος που ταράζει την καρδιά. Ένας τόπος γεμάτος ήχους, εικόνες, χρώματα κι αρώματα. Αξίες, ήθη, ιδέες. Ο έρωτας, η περηφάνια, η αποθυμιά, η αξιοσύνη, η τιμή…

Με φαντασία κι αυθεντική κρητική διάθεση, ονειρικά και συναισθηματικά φορτισμένα τραγούδια θα συνταιριάξουν με τις πλέον εξωστρεφείς στιγμές. Μια συναυλία μοναδική μ' όλες τις ευφάνταστες σελίδες της μουσικής παράδοσης της Κρήτης αλλά και επιλογές από τη σύγχρονη δημιουργία.

Θα μας ταξιδέψουν, εξαιρετικοί μουσικοί με δεξιοτεχνικό ταμπεραμέντο, τραγουδιστές με βιώματα ''από τα παλιά'' αλλά και όσοι ξεχωρίζουν στο νησί τα τελευταία χρόνια με την τέχνη τους.

Όλοι οι συντελεστές τιμούν με την παρουσία τους τη μουσική παράδοση της μεγαλονήσου και αποδίδουν φόρο τιμής στους δάσκαλους.

Καλλιτεχνική διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Κουμπιός

Μουσική επιμέλεια: Πάρις Περυσινάκης

Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά: 

Κωστής Αβυσσινός, Δημήτρης Βακάκης, Βαγγέλης Βαρδάκης, Μαρίνα Δακανάλη, Ειρήνη Δερέμπεη, Μιχάλης Κονταξάκης, Κάρολος Κουκλάκης, Μιχάλης Κουνάλης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Γιώργος Μανωλιούδης, Βαγγέλης Μαρκογιαννάκης, Πέτρος Μαρούλης, Αντώνης Μαρτσάκης, Αντώνης Παπαδάκης, Μίλτος Πασχαλίδης, Πάρις Περυσινάκης, Μιχάλης Πετσάκης, Δημήτρης Σγουρός,  Ζαχαρίας Σπυριδάκης,  Γιώργος & Νίκος Στρατάκης, Μιχάλης Τζουγανάκης.

Χορεύει ο Λαογραφικός Όμιλος Κουρήτες.

Οι  ”Κουρήτες”  με πάνω από τριάντα χρόνια συνεπούς πορείας  στα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης, έχουν μεταφέρει τη χορευτική παράδοση της Μεγαλονήσου σ' όλον τον κόσμο. Όπου κι αν χόρεψαν, προκάλεσαν ενθουσιώδεις αντιδράσεις, αφήνοντας  άριστες εντυπώσεις, αδιάψευστη απόδειξη ότι οι χοροί της Κρήτης είναι μορφή Τέχνης που δεν γνωρίζει όρια και έχει τη δύναμη  να ενώνει όλους τους ανθρώπους μέσα από τη ρυθμική της γλώσσα.

Η επιμέλεια είναι του  Μανώλη Ν. Παττακού

Ξενόπουλος όπως Ίψεν

Αλλά έχουμε προτάσεις και για το Σαββατοκύριακο. Ας ξεκινήσουμε με μια παράσταση που μόλις ξεκίνησε στην Αθήνα, με την «Κοντέσσα Βαλέραινα» του Ξενόπουλου. Η Ρούλα Πατεράκη, που σκηνοθέτησε την παράσταση ύστερα από πρόταση της Αιμιλίας Υψηλάντη, λέει: «δέχτηκα αμέσως γιατί θεωρώ ότι για ορισμένους ηθοποιούς ταιριάζουν πολύ ορισμένοι ρόλοι, και ένοιωσα ότι η επιλογή της είναι πολύ εύστοχη. Σκέφτηκα όμως ότι σήμερα, ένα θέμα που στις αρχές του 20ου αιώνα μπορεί να ήταν ακόμα και επίκαιρο, μετά από το τέλος ενός τόσο ισχυρού και ανήσυχου αιώνα όπως ήταν ο 20ος ,  και μέσα στην αρχή του πρώτου τετάρτου του 21ου , θα έπρεπε να δεχθεί ριζικές ανατροπές.

 Δεν εννοώ  στον μύθο της «Κοντέσσας Βαλέραινας», κυρίως όμως η διαδοχή των γεγονότων, οι καταστάσεις και ο εκσυγχρονισμός των χαρακτήρων σε πρόσωπα μιας αναγνωρισιμότητας, είναι μια αναγκαία προϋπόθεση. Κι αυτό για τον εξής λόγο. Σημαντικά κείμενα μιας άλλης εποχής, κατά την γνώμη μου, για να αφορούν το τώρα πρέπει να μεταγράφονται. Γι' αυτό το λόγο, για δεύτερη φορά, προχώρησα σε μια μεταγραφή – δραματουργία.

(…) Τον τελευταίο καιρό έχω μια τάση - συναισθηματική θα έλεγα - να ασχολούμαι με τον ελληνικό λόγο και κυρίως να ψάχνω κείμενα στο θέατρο, τα οποία πιστεύω ότι αφορούν, εκτός από την εποχή που γράφτηκαν και στην οποία αναφέρονται, και ζητήματα πιο σύγχρονα, πιο δικά μας.  Νιώθω λοιπόν ότι η «Κοντέσσα Βαλέραινα» είναι ένα τέτοιο κείμενο και είναι αληθινή απόλαυση, η αναμέτρηση με έναν συγγραφέα σαν τον Ξενόπουλο, ο οποίος - είτε το θέλουμε είτε όχι- υπήρξε για την Ελλάδα, ό,τι και ο Ίψεν για την δική του πατρίδα.»

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

Αιμιλία Υψηλάντη: Κοντέσσα Βαλέραινα

Χρύσανθος Παύλου: Μανώλης

Ευανθία Κουρμούλη: Ελένη

Τασία Σοφιανίδου: Μαρνέτα

Ευθύμης Μπαλαγιάννης: Τζώρτζης Καλομοίρης

Νικόλας Παπαευθυμίου: Παυλάκης

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΩ

Ελευσινίων 15, Αθήνα, Στάση Μετρό Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5201684

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή: 21:00

Σάββατο: 19:00 & 21:00

Κυριακή: 19:00

Διάρκεια παράστασης: 90''

Εισιτήρια 10- 17 ευρώ

Γιώργος Ξένος επί τρία

Τρεις διαφορετικές δράσεις έχει προγραμματίσει ο σπουδαίος Γιώργος Ξενος στη Θεσσαλονίκη για αυτό τον μήνα. Στην  Γκαλερί  Λόλα Νικολάου εγκαινιάστηκε προχθές έκθεση ζωγραφικών του έργων, σχεδίων και κεραμικών  που θα λειτουργεί έως τις 06.12.2019 – επιμέλεια:  Θάλεια Στεφανίδου

Με την Γκαλερί Λόλα Νικολάου  θα συμμετάσχει και  στην Art Thessaloniki  από τις 21.11  έως τις 24.11.2019. Δύο μέρες μετά, στις 26 Νοεμβρίου, εγκαινιάζεται η εικαστική του στο  Γενί Τζαμί  (διοργάνωση: Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης) που θα λειτουργεί έως τις 24.01.2020

Ο Γιώργος Ξένος (Αθήνα, 1953) ανήκει στη γενιά των Ελλήνων καλλιτεχνών που σπούδασαν μετά τη ρεφόρμα του Μάη του '68 στην Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts - Section  des  Arts Plastiques  στο  Παρίσι.  Για μία πενταετία έζησε στη Γερμανία,  [(1987 στο Monchengladbach) και (1988 – 1992 στο Βερολίνο)]. Από το 1993 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Έχει εκθέσει σε ιδιαιτέρως σημαντικούς χώρους τέχνης στην  Ελλάδα και το εξωτερικό,  μεταξύ των οποίων είναι η γκαλερί  Jean Bernier  στην Αθήνα,  το Pergamon Museum στο Βερολίνο, το Schliemann Zentrum στο  Neubuckow, το Winckelmann Museum  στο  Stendal , το Fridericianum στο Kassel, το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού του Βερολίνου, η Πινακοθήκη Πιερίδη και η Ελληνοαμερικανική  Ένωση στην Αθήνα, η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, το Ιστορικό Αρχείο/Μουσείο Ύδρας,  το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη,  το Μουσείο Δελφικών Εορτών Άγγελου και Εύας Σικελιανού στους Δελφούς, το Αρχαιολογικό Μουσείο και Αρχαιολογικός  Χώρος Δελφών,  το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, το Κάστρο Μυτιλήνης και το Οθωμανικό Λουτρό Μυτιλήνης στη Λέσβο, η Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη Σύρου, το Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο Οδού Πειραιώς στην Αθήνα, το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, το Κρατικό Μουσείο Manege  στην Αγία Πετρούπολη, το National Art Museum στην Κίνα (NAMOC ), το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, καθώς και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Συμμετείχε στην 14η Documenta  στο Kassel.