Ο ασκός της αυθαιρεσίας

Ο ασκός της αυθαιρεσίας

Του Κώστα Τρομπούκη*

Τα γυμνάσια των κυβερνητικών εταίρων Τσίπρα-Καμμένου το τελευταίο διάστημα δεν έχουν μόνο αισθητικές επιπτώσεις. Έχουν κυρίως ένα σοβαρό αξιακό και θεσμικό τίμημα, αλλά επιπλέον, γράφουν με μελανά γράμματα τη δημοκρατική ιστορία της χώρας. Τις τελευταίες εβδομάδες οι δύο κυβερνητικοί εταίροι επιδίδονται σε μία απροκάλυπτη προσπάθεια φίμωσης και προπαγάνδας.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι γνωρίζουν ότι η αναπότρεπτη και συντριπτική ήττα τους πλησιάζει. Διότι έχουν επίγνωση της αποτυχίας τους και γνωρίζουν ότι το μέλλον της χώρας είναι υποθηκευμένο από εκείνους και ζοφερό για όλους. Και τέλος, διότι όσο κι αν φοβούνται την επόμενη ημέρα και τη Δικαιοσύνη, παραμένουν ιδεοληπτικοί και αμετανόητοι.

Τίθεται όμως ζήτημα Δημοκρατίας και Ελευθερίας; Ασφαλώς και τίθεται όταν ο «κυβερνητικός» εκδότης μηνύει την αναπληρώτρια εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ με το αίτημα της αυτόφωρης σύλληψης.

Ασφαλώς και τίθεται ζήτημα Ελευθερίας και Κράτους Δικαίου όταν την ώρα που η μονομέρεια, οι ύβρεις και η συκοφαντία έχουν γίνει καθεστώς στην ΕΡΤ, ο ΥΠΕΘΑ κ. Καμμένος μηνύει και συλλαμβάνονται τρεις δημοσιογράφους της εφημερίδας Φιλελεύθερος.

Ασφαλώς και τίθεται ζήτημα Δικαιοσύνης και Κράτους Δικαίου όταν συμβαίνουν απροκάλυπτες επιθέσεις κατά δικαστών και εισαγγελέων που δεν λαμβάνουν αποφάσεις εναρμονισμένες με την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης. Επιθέσεις που δεν είναι μόνο λεκτικές αλλά με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις.

Ασφαλώς και τίθεται ζήτημα δικαιοσύνης όταν «παγώνει» η δικαστική έρευνα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι με αθέμιτες παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης

Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι αυτή η παράλληλη, δευτερογενής κρίση που γεννήθηκε πάνω στην οικονομική κρίση και αρχίζει να εξελίσσεται ραγδαία από τη σημερινή κυβέρνηση και η οποία εν τέλει θα επηρεάσει και την οικονομία.
Δυστυχώς, από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης από τους Τσίπρα-Καμμένο άνοιξε ο ασκός της αυθαιρεσίας με την περιφρόνηση των θεσμών και των κανόνων, της συνταγματικής τάξης, της διάκρισης των εξουσιών, της ελευθερίας του τύπου κ.ο.κ.

Όταν όμως ανοίγει ο ασκός της αυθαιρεσίας, τότε η μεγαλύτερη βλάβη που θα κομίσει από τις θύελλες είναι η βλάβη στους θεσμούς και τη Δημοκρατία που είναι θεμέλιο προόδου και ευημερίας.

*Ο Κώστας Τρομπούκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.