Ο ασφαλιστικός κλάδος σύμμαχος πληγέντων και στη Χαλκιδική

Ο ασφαλιστικός κλάδος σύμμαχος πληγέντων και στη Χαλκιδική

Πολλές συζητήσεις γίνονται για τις αποζημιώσεις των πληγέντων κάθε φορά που λαμβάνουν χώρα φυσικές καταστροφές ή ακραία καιρικά φαινόμενα, με το κράτος να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο λόγω των καθυστερήσεων, της γραφειοκρατίας και της ευρύτερης αδυναμίας του να καταβάλλει έγκαιρα τα ποσά που τόσο ανάγκη έχουν οι τοπικές κοινωνίες.

Στις 10 Ιουλίου 2019 η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με άλλη μία καταστροφή που επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους για τις επιπτώσεις που εκτιμάται πως θα έχει η κλιματική αλλαγή για τον τόπο μας. Ήταν η απόλυτη καταστροφή, μία φονική κακοκαιρία που έπληξε με μανία τη χώρα μας και έκανε τη Χαλκιδική να μοιάζει με σκηνικό αποκάλυψης. Η θεομηνία άφησε πίσω της επτά νεκρούς και μεγάλες υλικές ζημιές υπενθυμίζοντας ότι ο άνθρωπος είναι έρμαιο των διαθέσεων της φύσης.

Εικόνες με κατεστραμμένα σπίτια και αυτοκίνητα, συντρίμμια παντού και δρόμοι γεμάτοι ξεριζωμένα δέντρα και κάθε λογής αντικείμενα. Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις στα 4,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις ζημιές που δηλώθηκαν στις ασφαλιστικές, δηλαδή όχι το σύνολο των ζημιών αλλά μόνο αυτές που σημειώθηκαν σε ασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία.

Ας σκεφτούμε τι θα γινόταν αν όλες αυτές οι περιουσίες δεν ήταν ασφαλισμένες και τα 4,6 εκατ. ευρώ έπρεπε να τα βρει ο κάθε ιδιώτης ή το κράτος. Σημειώνεται ότι η μέση ζημιά διαμορφώθηκε στα 5,318 ευρώ, που συνεπάγεται σημαντικό πλήγμα στον οικονομικό σχεδιασμό μιας οικογένειας ή μίας επιχείρησης. Αποδεικνύεται, επομένως, ότι ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης είναι εξαιρετικά κρίσιμος και πως αν ως λαός είχαμε αυξημένη ασφαλιστική συνείδηση θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο τις όποιες καταστροφές.

Όσοι έχουν προνοήσει και έχουν ασφαλίσει την περιουσία τους μπορούν να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο ενός ακραίου καιρικού φαινομένου ή μιας φυσικής καταστροφής και να επανέλθουν ταχύτερα και ομαλότερα στην προηγούμενη κατάσταση.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη της ΕΑΕΕ για την καταγραφή της πρώτης εκτίμησης των ζημιών (σε πλήθος και σε ποσό) των ασφαλίσεων περιουσίας και αυτοκινήτων, που είχαν αναγγελθεί στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις – μέλη, εξ' αιτίας των συγκεκριμένων αιτίων, τα 4,6 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε 1.286 ζημιές.

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα ασφαλιστικές επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικοί κίνδυνοι, βιομηχανικοί κίνδυνοι) με συνολική ασφαλισμένη αξία 1,6 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα από τα ακίνητα που επλήγησαν βρίσκονταν στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Χαλκιδικής, με συνολική αξία 1,5 δισ. €, ενώ ζημιές δηλώθηκαν και στις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Έβρου, Ροδόπης, Δράμας, Καβάλας, Κιλκίς, Πιερίας, Μαγνησίας, Κοζάνης, Ημαθίας και Φλώρινας. Εξ΄ αιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, δηλώθηκαν συνολικά 708 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 3,8 εκατ. ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία φθάνει τα 5.318 ευρώ.

Ως προς τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις της έρευνας 578 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 795 χιλ. ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία φθάνει τα 1.375 ευρώ. Οι συνολικές αποζημιώσεις μετά από τις απαλλαγές φθάνουν τα 743 χιλ. ευρώ. Το σύνολο των ασφαλισμένων κεφαλαίων που επλήγησαν ανέρχεται σε 5,7 εκατ. ευρώ.

Αν μπορεί να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα αυτό είναι ότι όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών και κανείς δεν γνωρίζει πως, πότε και που θα συμβεί κάποιο καταστροφικό γεγονός που θα απειλήσει τα περιουσιακά μας στοιχεία, είτε πρόκειται για το σπίτι μας είτε για την επιχείρησή μας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερωθούμε από τον ασφαλιστικό μας διαμεσολαβητή για τις επιλογές ασφάλισης και να προστατεύσουμε – μάλιστα με χαμηλό κόστος -τους κόπους μιας ζωής.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».