Ο Αλέξης σκότωσε και τον μύθο της ανανεωτικής Αριστεράς

Ο Αλέξης σκότωσε και τον μύθο της ανανεωτικής Αριστεράς

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μετεξέλιξη του ΚΚΕ εσωτερικού. Είναι η ευρωπαϊκή Αριστερά, η Αριστερά με το ανθρώπινο πρόσωπο. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε  περίτρανα ότι Αριστερά και ανθρώπινο πρόσωπο είναι δύο ασύμβατες έννοιες. Μεταξύ της Μόσχας και του Βουκουρεστίου δεν υπάρχουν σύνορα. Η πτώση της κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει το τέλος των ψευδαισθήσεων. Δεν υπάρχει καλή και κακή Αριστερά.

Θα πει κάποιος ότι ο Λεωνίδας Κύρκος ξεχώρισε στο πολιτικό σκηνικό κι ότι τελικά εκείνος ήταν η ψυχή της ευρωπαϊκής Αριστεράς, της Αριστεράς με το ανθρώπινο πρόσωπο και όχι ο Αλέξης Τσίπρας, ένα πολιτικό υβρίδιο των νεοσταλινικών που ξεφύτρωσαν μέσα από τα ερείπια του τείχους του Βερολίνου. Μπορεί αυτό να είναι αληθές, μπορεί και όχι. Ότι το ΚΚΕ εσωτερικού του Λεωνίδα Κύρκου δεν έχει σχέση με το ΚΚΕ του Αλέξη Τσίπρα.

Είναι βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ως προσωπικότητα την παραμικρή σχέση με τον αείμνηστο Λεωνίδα Κύρκο. Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη του Λεωνίδα κυβερνούν σήμερα. Να μην τρελαθούμε! Δεν τους είδαμε να διαφωνούν κάπου. Ούτε με την προσπάθεια Μαδουροποίησης της χώρας, ούτε με τους Πολάκηδες και τους Παππάδες, ούτε με τις λογικές του τύπου «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουμε». Που είναι η Αριστερά της Ευρώπης κι οι δυνάμεις της ανανέωσης; Προφανώς δεν υπήρξαν, παρά μόνο στην φαντασία των ευκολόπιστων ιθαγενών αυτής της χώρας…

Ο Αλέξης Τσίπρας σκότωσε και τον τελευταίο μύθο περί Αριστεράς. Ότι δήθεν υπήρχε η χρυσή εφεδρεία της Αριστεράς με το ανθρώπινο πρόσωπο. «Πρώτα ο άνθρωπος» είπαν στον ελληνικό λαό, μέχρι την στιγμή που διορίστηκαν οι μετακλητοί. Οι δικοί τους άνθρωποι. Προφανώς εννοούσαν «πρώτα οι δικοί μας άνθρωποι».

Μια παρέα 2000 - 3000 νοματαίων κατέλαβε την εξουσία και φρόντισε να ρουφήξει όλους τους χυμούς του δέντρου. Κι ύστερα ξέχασε θεωρίες και υποσχέσεις.

Η πτώση του καθεστώτος Τσίπρα είναι δεδομένη. Δεν θα γλιτώσουν την αποκαθήλωση. Μαζί με το καθεστώς τελειώνουν και οι μύθοι που είχαν κτιστεί όλες αυτές τις δεκαετίες για την Αριστερά. Κι ο μεγαλύτερος μύθος απ' όλους ήταν εκείνος της Ανανεωτικής Αριστεράς. Τον σκότωσε εν ψυχρώ ο Αλέξης Τσίπρας. Χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό. Όπως και  με όλους τους άλλους πολιτικούς φόνους που διέπραξε.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]