Ο «ακροδεξιός» Πιερρακάκης και ο «νεοφιλελές» Χ. Ίλβες

Ο «ακροδεξιός» Πιερρακάκης και ο «νεοφιλελές» Χ. Ίλβες

Του Σάκη Μουμτζή

Έγινε γνωστό πως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Πιερρακάκης συμπεριέλαβε στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων ψηφιακής στρατηγικής, τον πρώην πρόεδρο της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες. Η Εσθονία είναι μια χώρα που, με ταχύτατα βήματα, ψηφιοποίησε όλες τις δραστηριότητες του Δημοσίου. Μάλιστα, είναι η πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία στον κόσμο.

Ποιος είναι ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας;

Γεννήθηκε στην Στοκχόλμη το 1953 από γονείς πρόσφυγες που δεν μπορούσαν να ζήσουν κάτω από το κομμουνιστικό καθεστώς. Και μόνον αυτό το γεγονός τον καθιστά, στα μάτια των αριστερών, ύποπτο για αντικομμουνισμό.

Οι υποψίες γίνονται βεβαιότητα όταν πληροφορούμαστε πως ο Ίλβες μεγάλωσε και σπούδασε στις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για πράκτορα του ιμπεριαλισμού. Και, ω του θαύματος, διαβάζουμε πως εργάστηκε στο Radio free Europe, έναν ραδιοφωνικό σταθμό που απευθυνόταν στους πολίτες που ζούσαν υπό τα κομμουνιστικά καθεστώτα.

Όταν κατέρρευσε ο κομμουνισμός, ο Ίλβες εκλέχτηκε πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Εσθονίας.

Δηλαδή ο Ιλβές δεν είναι «ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος;» Έτσι φαίνεται, προς μεγάλη θλίψη των αριστερούληδων. Βέβαια, είναι αντικομμουνιστής, όπως είναι και όλοι όσοι βίωσαν την κτηνωδία του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Ο Ιλβές εκλέχτηκε το 2004 ευρωβουλευτής και στη συνέχεια διετέλεσε πρόεδρος αυτής της χώρας, που αποτελεί πρότυπο οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης.

Αυτόν τον άνθρωπο επέλεξε ο Κυρ. Πιερρακάκης να τον συμπεριλάβει στην επιτροπή του υπουργείου του. Μεγάλο το άλμα, καθώς δεν συνηθίζεται να συμμετέχουν σε τέτοιες επιτροπές εμπειρογνωμόνων αλλοδαποί πολιτικοί ή τεχνοκράτες.

Ο Ιλβές είναι και τα δύο. Και πολιτικός και τεχνοκράτης.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα, μιαν υπέρβαση για να επιταχύνει τους ρυθμούς της. Θεωρώ σίγουρο πως η περίπτωση του Τόμας Χέντρικ Ίλβες δεν θα είναι η μοναδική.

Θα υπάρξουν και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις ενταγμένες στο άνοιγμα της Ελλάδος στην παγκόσμια κοινωνία.

Και τι γίνεται με την «ακροδεξιά» στροφή της Νέας Δημοκρατίας; Πώς στοιχειοθετείται το «πισωγύρισμα», όπως υποστηρίζει το καθημερινό δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Τόμας Χέντρικ Ίλβες δεν είναι κανένας στυγνός «νεοφιλελεύθερος» πολιτικός. Διετέλεσε αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Εσθονίας, όπως προανέφερα.

Θα έχει αντιληφθεί ο αναγνώστης πως η πραγματικότητα διαψεύδει συνεχώς τα κλισέ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα συνεχώς εκθέτει όλους αυτούς που επιμένουν να την αγνοούν.

Και κυρίως τους γεφυροποιούς που ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν πρακτικές της κυβέρνησης που να δικαιολογούν την επιλογή τους να συμπορευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ολοφάνερο πως τον Ίλβες τον έφερε ο Πιερρακάκης και τον Πιερρακάκη τον έφερε ο Μητσοτάκης. Συνεπώς ό,τι ζούμε και ό,τι θα ζήσουμε οφείλεται στην πολιτική επιλογή του πρωθυπουργού να καταλάβει πλήρως τον χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και μέρος της Κεντροαριστεράς.

Αυτήν την στιγμή η πατρίδα μας χρειάζεται ένα ξεπέταγμα. Χρειάζεται να απογειωθεί. Και σε αυτήν την προσπάθεια μπορούν να βοηθήσουν, ουσιαστικά, προσωπικότητες σαν τον Τόμας Χέντρικ Ίλβες.

Ας βγούμε λοιπόν από το καβούκι μας.