Ο Άδωνις, η Creta Farms και η προβολή ισχύος

Ο Άδωνις, η Creta Farms και η προβολή ισχύος

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Προ καιρού είχα αρθρογραφήσει υπέρ της πρωτοβουλίας του υπουργού Ανάπτυξης, που είχε αναλάβει απέναντι στο αγκάθι της Creta Farms. Σήμερα επανέρχομαι στο ίδιο θέμα, μετά από το νέο αδιέξοδο που διαμορφώνεται, υπερασπιζόμενος και πάλι την κίνηση του, που ουσιαστικά ανατρέπει το καθεστώς της προηγούμενης παρατεταμένης σκανδαλώδους κρατικής παρέμβασης υπέρ της εταιρείας.

Όπως θυμόμαστε, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε καλέσει όλες τις πλευρές που συνθέτουν αυτό το ετοιμόρροπο επιχειρηματικό παζλ, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και ποιες είναι αυτές οι πλευρές; Οι δυο βασικοί μέτοχοι που αρνούνται να βάλουν νέα κεφάλαια στην εταιρία, η διοίκηση της εταιρείας που βρίσκεται σε αδιέξοδο, οι τράπεζες που απλά παρατηρούν τα δάνεια της εταιρείας να κοκκινίζουν και οι υποψήφιοι αγοραστές.

Τότε η κίνηση Γεωργιάδη, είχε θεωρηθεί από πολλούς ως κρατική παρέμβαση. Και τώρα, μετά από τα τραγελαφικά γεγονότα, που σύμφωνα με πληροφορίες, εξελίχθηκαν στην γενική συνέλευση των μετόχων, τους ξυλοδαρμούς, τις απειλές και την κινηματογραφική εξαφάνιση του ενός μετόχου μέσω ενός φορτηγού που μετέφερε χοίρους, το θέμα της δήθεν “κρατικής παρέμβασης” άρχισε πάλι να συζητείται. Το γεγονός δηλαδή, ότι οι μέτοχοι τσακώνονται σαν παιδιά του δημοτικού, ότι η διοίκηση έχει χάσει τον έλεγχο των καταστάσεων, ότι οι τράπεζες απλά παρακολουθούν σαν να είναι ουδέτερες λες και εξανεμίζονται τα κόκκινα δάνεια κάποιας άλλης τράπεζας από την Κεντρική Μογγολία και ότι οι δυνητικοί επενδυτές περιμένουν στην άκρη υπομονετικά μέχρι να δουν το τέλος της ιστορίας, επιχειρείται να χρεωθεί στην κυβέρνηση και στην πρωτοβουλία Γεωργιάδη.

Και όμως η κίνηση Γεωργιάδη, ήταν και παραμένει μια κίνηση που συμβαδίζει με την απλή λογική. Όταν έχεις μπροστά σου μια επιχείρηση με εξαιρετικό brand name, που όμως λόγω κακοδιαχείρισης, κακής συνεργασίας ανάμεσα στους μετόχους και αδυναμίας συνεργασίας με τις τράπεζες, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, κάτι πρέπει να κάνεις.

Ειδικά όταν το κράτος απουσίαζε όλα αυτά τα χρόνια και άφηνε την εταιρεία να κινείται έξω από όλα τα ρυθμιστικά πλαίσια. Το κράτος είχε ευθύνες όλα αυτά τα χρόνια, διότι επέτρεπε στην Creta Farms να λειτουργεί με αρνητικά ίδια κεφάλαια, που προσεγγίζουν σήμερα τα 20 εκατ. ευρώ. Η προηγούμενη επιτροπή κεφαλαιαγοράς φέρει ευθύνη που επέτρεπε στη μετοχή της εταιρίας να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο. Οι εκπρόσωποι του κράτους στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών φέρουν ευθύνη, διότι δεν έλεγχαν το γεγονός πως ο δανεισμός της εταιρείας είχε φτάσει τα 110 εκατ. ευρώ. Παράλληλα το κράτος επέτρεπε στην εταιρεία, να μην εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της προς την Εφορία και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Αυτή η απουσία του κράτους, αποτελούσε μια εμφανέστατη παρέμβαση υπέρ της εταιρείας, διότι διέστρεφε τον ανταγωνισμό καθώς αντιμετώπιζε με διαφορετικό τρόπο τις εταιρείες του ιδίου κλάδου. Διότι προφανώς, μέσα στην ανικανότητα της η προηγούμενη κυβέρνηση, επέτρεπε στην εταιρεία να παρανομεί και να εκμεταλλεύεται την χαοτική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί γύρω από τις δραστηριότητες της, εις βάρος άλλων υγειών εταιρειών του χώρου των αλλαντικών.

Αυτό λοιπόν που παρακολουθούσαμε όλα αυτά τα χρόνια, ήταν μια σαφέστατη παρέμβαση του κράτους υπέρ της εταιρείας. Μια παρέμβαση που επέτρεπε στην Creta Farms, να ανταγωνίζεται τις υπόλοιπες συναφείς εταιρείες του κλάδου από θέση ισχύος. Αφού, ούτε κεφάλαια εισέφεραν οι μέτοχοι στην εταιρεία, ούτε εξυπηρετούσαν τα δάνεια τους, ούτε κάλυπταν τις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε κατέβαλαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Έτσι διατηρούσαν προβάδισμα, σε σχέση με άλλες υγιείς εταιρείες που ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.

Τι ήρθε και είπε, λοιπόν η κυβέρνηση δια στόματος Γεωργιάδη; Αυτό που όλη η αγορά γνωρίζει. Ότι δηλαδή, η εταιρεία χρειάζεται 6-8 εκατ. ευρώ για τις άμεσες υποχρεώσεις της, ότι οι τράπεζες θα υποστούν κούρεμα λόγω της ανεύθυνης πιστωτικής πολιτικής τους που οδήγησαν στα “κόκκινα δάνεια” των 110 εκατ. ευρώ, ότι πρέπει να βρεθεί επενδυτής θα καταβάλει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ και ότι αν οι τωρινοί μέτοχοι δεν συμμετάσχουν ενεργά στο πρόγραμμα διάσωσης, θα βρεθούν εκτός εταιρείας.

Και φυσικά, όταν αυτά τα λέει ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, αποκτούν εξαιρετικά μεγαλύτερη δυναμική, από το να τα παρουσιάζει ένας αρθρογράφος του Liberal.gr. Και ναι, ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε προβολή της ισχύος του, για να πιέσει τις καταστάσεις. Για να θέσει τους συντελεστές αυτού του πολυπαραγοντικού προβλήματος, μπροστά στις ευθύνες τους. Το γεγονός πως μερίδα των συντελεστών αυτών, εκτιμά πως μέσω τραμπουκισμών, διενέξεων και απειλών θα λύσει το πρόβλημα, ουδόλως αντανακλά πάνω στον υπουργό.

Με δυο λόγια, η κρατική απάθεια μέχρι τον Ιούλιο του 2019, αποτελούσε σαφέστατη και ξεκάθαρη κρατική παρέμβαση υπέρ της Creta Farms, στην αγορά των αλλαντικών και των σχετικών προϊόντων. Η προβολή ισχύος της σημερινής κυβέρνησης, είναι απολύτως θεμιτή διότι στοχεύει στην λύση του προβλήματος. Και συγκρούεται, με την κατά 100% αντιδεοντολογική και παράνομη παράταση ζωής της Creta Farms, που ακολουθείτο όλα τα προηγούμενα χρόνια, εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού, των φορολογουμένων, των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου ως μετόχου των τραπεζών μέσω του ΤΧΣ.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.