Ο Maduro φλερτάρει με το ΔΝΤ

Ο Maduro φλερτάρει με το ΔΝΤ

Anadolu Agency / Contributor / Getty Images / Ideal Image

Του Γιάννη Κουζηνού

Ο Maduro φλερτάρει με το ΔΝΤ; Περισσότερο ακούγεται σαν αστείο, αλλά τελικά, αφού τα έχουμε δει όλα με αυτό το καθεστώς, γιατί όχι και το κλείσιμο του ματιού ή την απόλυτη στροφή προς το μισητό όργανο του καπιταλισμού. Ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του και ο χρεοκοπημένος από τα μαλλιά της... Λανγκάρντ. Έρχονται ηρωικές διαπραγματεύσεις; Θα δούμε τον Maduro με επιχείλιο έρπη να κλαίγεται για τις ατελείωτες, ίσως 17 ώρες, διαπραγματεύσεις; Ίσως ακόμα και ένα δημοψήφισμα που θα σεβαστεί απόλυτα τη λαϊκή βούληση;

Αφού ο ηρωικός λαός της Βενεζουέλας έτρωγε για καιρό σκυλοτροφές για να καταφέρει να ξεφορτωθεί το ΔΝΤ, τα χρόνια πέρασαν, οι σκυλοτροφές, όπως και όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα, εξαφανίστηκαν από τα ράφια και ίσως να ζήσουμε την απόλυτη ανατροπή βλέποντας τον Maduro να μεταλλάσσεται και να ακολουθεί την πολιτική Τσίπρα, όσο κι αν ο δεύτερος, διότι, όπως δήλωσε, είχε αυταπάτες, επιθυμούσε να συμβεί το αντίθετο. Τελικά δεν θα γίνει η Ελλάδα Βενεζουέλα, αλλά η Βενεζουέλα Ελλάδα; Και το κυριότερο, ίσως πιο κρίσιμο ερώτημα. Τζάμπα αποθηκεύαμε χαρτί υγείας και εμείς εδώ στη Βενεζουέλα και εσείς εκεί στην Ελλάδα;

Ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα El Nacional από τη δημοσιογράφο Blanca Vera προκάλεσε όλα αυτά τα καυτά ερωτήματα και έκαναν πολλά... φρύδια να ανασηκωθούν με καχυποψία και ειρωνική διάθεση. Οι πληροφορίες της δημοσιογράφου θέλουν την κυβέρνηση να στέλνει πλήρη οικονομική έκθεση και στατιστικά στο ΔΝΤ για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια απόλυτης σιγής και διακοπής σχέσεων αλλά και πολεμικής ρητορικής εναντίον του.

Πριν από μια δεκαετία, το 2004, ο Τσάβες σταμάτησε την ετήσια εποπτεία του ΔΝΤ και έκλεισε το γραφείο του στο Καράκας. Ο ίδιος δεν απέσυρε τη Βενεζουέλα από μέλος του ΔΝΤ, διότι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση χρεοκοπία της χώρας, αλλά σταμάτησε να απαντάει στης κλήσεις τους στο τηλέφωνο, στα e-mail και στα... μηνύματα τους στο FB. Με αλλά λόγια, αν και δεν υπέγραψαν κανένα χαρτί, πήραν στην ουσία διαζύγιο.

Photo By Victor Soares/ABr - AgenciaBrasil

Οπότε εάν οι πληροφορίες της Blanca Vera είναι σωστές, τι μπορεί να σημαίνει αυτό το ξαφνικό φλερτ της «μπολιβαριανής επανάστασης» με τον απόλυτο εχθρό τους και την ενσάρκωση του κακού, κατά τους ίδιους, επί της γης;

Ίσως να ψάχνει για δωρεάν βοήθεια από τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ που θα μπορούσαν να τον συμβουλεύσουν για οποιοδήποτε πρόβλημα οικονομικής φύσης αλλά και με εκθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό που κατασπαράσσει τα εισοδήματα στη Βενεζουέλα. Και όλα αυτά σε αυτή την πρώιμη φάση του φλερτ μπορεί να τα διαθέσει δωρεάν.

Ίσως για μια χούφτα δολάρια να αναζητά την έγκριση του ΔΝΤ για να αποσύρει περισσότερα SDRs και για αυτό θα πρέπει να πάρει την έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο δεν θα κουνούσε ούτε το δακτυλάκι του εάν δεν λάμβαναν επίσημα ενημερωμένα οικονομικά στοιχεία.

Ένα πιο διεστραμμένο μυαλό θα μπορούσε να υποθέσει ότι η οικονομική ασφυξία και η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, η κυβέρνηση και ο Maduro να τον οδήγησαν στο αναπόφευκτο. Το άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας με το ΔΝΤ ίσως είναι τελικά ο δρόμος και o τρόπος για να ζητήσει οικονομική στήριξη -δάνειο με ανταλλαγή φιλελεύθερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως και να έχει, στη Βενεζουέλα ζούμε μεγάλες στιγμές. Μεγάλη πείνα σε μεγάλες μερίδες του πληθυσμού, μεγάλες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, αλλά και μεγάλες ελπίδες για αλλαγή. Μένει να δούμε εάν το καθεστώς έχει τη θέληση και τη δυνατότητα να αλλάξει από μόνο του ή θα το αλλάξουν αναγκαστικά η λαϊκή οργή και αγανάκτηση.

Anadolu Agency / Contributor / Getty Images / Ideal Image