Νovartis: Και ο Τσίπρας στο κάδρο

Νovartis: Και ο Τσίπρας στο κάδρο

Του Σάκη Μουμτζή

Η προσοχή της κοινής γνώμης είναι, δικαιολογημένα, στραμμένη στα Ελληνοτουρκικά και ως εκ τούτου τα όσα διαδραματίζονται στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Κι όμως δεν θα έπρεπε, γιατί οι αποκαλύψεις από την κατάθεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι.Αγγελή, είναι συγκλονιστικές.

Το πιο βασικό σημείο της κατάθεσης του είναι η εμπλοκή του ονόματος του Α.Τσίπρα στην μεθόδευση της σκευωρίας κατά των πολιτικών του αντιπάλων.

Ο Ι.Αγγελής κατέθεσε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι κρατικοί λειτουργοί στην διερεύνηση της υπόθεσης από κυβερνητικής πλευράς, επιθυμούσαν την αντικατάσταση της κυρίας Τουλουπάκη λόγω σωρεία δικονομικών παραβάσεων.

Σε αυτό συνηγόρησε και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος όμως είπε στον Ι.Αγγελή πως για να αντικατασταθεί η κυρία Τουλουπάκη θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από τα πάνω, εννοώντας προφανώς τον πρωθυπουργό. Με δεδομένο πως η κυρία Τουλουπάκη δεν αντικαταστάθηκε, αυτό σημαίνει πως ο τότε πρωθυπουργός πείστηκε από τους κ.κ. Παπαγγελόπουλο και Τζανακόπουλο, που επεσήμαναν την πολιτική διάσταση της υπόθεσης. Μάλιστα, ο Δ.Παπαγγελλόπουλος, φέρεται ειπών στον Α.Τσίπρα πως η παραπομπή των πολιτικών του αντιπάλων θα προσθέσει στον ΣΥΡΙΖΑ τρείς μονάδες.

Τι προκύπτει από όλα τα παραπάνω;

Πρώτον: ο τότε πρωθυπουργός γνώριζε για τις δικονομικές παραβάσεις της κυρίας Τουλουπάκη, καθώς ενημερώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, που επιθυμούσε και αυτός την αντικατάσταση της.

Δεύτερον: παρά την σχετική πληροφόρηση, πείστηκε από τους δύο προαναφερθέντες συνεργάτες του για τον αρνητικό πολιτικό αντίκτυπο που θα είχε η αντικατάσταση της εισαγγελέως.

Δηλαδή, ενώ γνώριζε πως θεσμικά επιβαλλόταν η απομάκρυνση της εισαγγελέως, δεν το έπραξε γιατί θεώρησε πως με την παραβατική συμπεριφορά της προσφέρει υπηρεσίες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Περί αυτού πρόκειται.

Ο Α.Τσίπρας με πλήρη επίγνωση της παραβατικής συμπεριφοράς της κυρίας Τουλουπάκη, την κάλυψε γιατί αυτό τον συνέφερε πολιτικά.

Αλλά για ποιο λόγο η συμπεριφορά της εισαγγελέως ήταν παραβατική;

Αυτήν την τεκμηρίωση την παρέχει ο Ι.Αγγελής κατά την δεύτερη ημέρα της καταθέσεως του στην Προανακριτική.

Προσπάθησε να εμπλέξει ποινικά τον κ.Πικραμμένο με ένα βίντεο στο οποίο όμως άλλος απεικονιζόταν. Ζήτησε την παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού Α.Σαμαρά, γιατί κάποιος μπήκε στου Μαξίμου με μια βαλίτσα. Ενώ, για άλλον πολιτικό, η κυρία Τουλουπάκη δέχθηκε κατάθεση πως « δεν μπορεί να πήρε κάτω από 200.000 ευρώ».

Ο Ι.Αγγελής χαρακτηριστικά καταθέτει για όλα αυτά : « δεν μπορείς να ασκήσεις ποινική δίωξη με τέτοιες καταθέσεις. Αυτό το ξέρει και ο πάρεδρος, που μόλις βγήκε από την σχολή δικαστών».

Με την κατάθεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου μπαίνει στο κάδρο της Novartis και ο Α.Τσίπρας. Και είμαστε ακόμα στην αρχή. Δεν γνωρίζουμε αν στην πορεία των καταθέσεων προκύψουν και άλλα στοιχεία για την εμπλοκή του τέως πρωθυπουργού.

Ενδιαφέρον βέβαια θα έχει η πολιτική αντιμετώπιση, από την κυβέρνηση, της εμπλοκής του Α.Τσίπρα στην υπόθεση Novartis. Ισως ο πρωθυπουργός αναγκαστεί, λόγω των αποκαλύψεων, να αλλάξει τον αρχικό του σχεδιασμό να αφήσει τον Α.Τσίπρα έξω από το κάδρο.