Νότης Μαυρουδής: Ο Μάνος Ελευθερίου, είναι εδώ…

Νότης Μαυρουδής: Ο Μάνος Ελευθερίου, είναι εδώ…

Ήταν η πρώτη είδηση της μέρας μου. Το τελευταίο ταξίδι του Μάνου Ελευθερίου…

Κατέταξα την ημερομηνία (22/7/2018) στις σημαντικές ημερομηνίες για ολόκληρο το έθνος, όπως οι ημερομηνίες γέννησης και θανάτου των μεγάλων ποιητών (Σολωμού, Καβάφη, Ελύτη, Σεφέρη, Ρίτσου, Λειβαδίτη κα).

Ποιητής, στιχουργός, πεζογράφος, ερευνητής, ραδιοφωνικός παραγωγός εκπομπής στον 9,84, αρχειοθέτης σε γκραβούρες, σχεδιαστής-επιμελητής παιδικών βιβλίων. Ίσως να ξέχασα και άλλες ιδιότητές του.

Ένας πολυπράγμων, πολυδιάστατος μέντορας για πολλούς δημιουργούς, τον οποίο, όσοι γνώρισαν από κοντά, θαύμαζαν το λεπτό-διαπεραστικό χιούμορ και την οξύνοιά του.

Όσοι θα θελήσουν να διαβάσουν για τον Μάνο Ελευθερίου, θα βρουν εύκολα πολλά και διάφορα αφιερώματα και συνεντεύξεις, και θα  μπορέσουν να δημιουργήσουν το δικό του πορτραίτο.

Ναι, η ελληνική κοινωνία σήμερα, έχασε μια σπουδαία προσωπικότητα του πνευματικού της κόσμου. Η χώρα ορφάνεψε. Έχασε έναν από τους χυμούς που τροφοδοτούσε την πατρίδα με πνεύμα και τραγούδια, αφήνοντας συχνότατα το στίγμα του στις συνειδήσεις μας.

Η παρέα του μαζί του ήταν πάντα μια διαφορετική απόλαυση. Για όποιον διέκρινε το πάντα υπόγειο χιούμορ του, και την διεισδυτική του ματιά στα διάφορα θέματα της ζωής, η παρέα μαζί του, επαναλαμβάνω, θα παραμείνει αξέχαστη.
Εραστής τού διαχρονικού, ασχολήθηκε με τη θεατρική ελληνική ιστορία από τα χρόνια του '40 και '50 αποτυπώνοντας συγγραφικά και μυθιστορηματικά παλαιές θεατρικές προσωπικότητες, καθώς και τις εποχές εκείνων.
Πολλά, πάρα πολλά στοιχεία πλημμυρίζουν την βιογραφία και εργογραφία του Μάνου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο metarithmisi.gr