Νίκος Γκιώνης: Ο Joker… δεν είναι Γιάνης, μα ούτε και Φλωμπέρ

Νίκος Γκιώνης: Ο Joker… δεν είναι Γιάνης, μα ούτε και Φλωμπέρ

Τι ακριβώς είναι ο Joker; Και για όσους είδαν το φιλμ αλλά και για εκείνους, που απλώς έριξαν μια ματιά στις κριτικές ο τύπος είναι ένα εμφανώς ψυχωσικό όν, που θέλει την χαρά που δεν βίωσε ή αδυνατεί να βιώσει να την προσφέρει ως έμβιος καρτουνίστας στους άλλους. Οι άλλοι τον αποδιώχνουν σκαιά, οι άλλοι είναι διαταξικοί… σκοτώνει ψυχικά αμυνόμενος για τα ψεύδη στα οποία τον βούτηξαν από μικρό, ειδωλοποιείται μα τραυματισμένος μελαγχολεί γιατί δεν θέλει νάναι θεούλης μα ένας κανονικός, πλην διαταραγμένος, άνθρωπος, δεν θέλει εκδίκηση μα του το επιβάλλουν να γίνει εκτελεστής , δεν θέλει την άλωση του κόσμου μα τον ίδιο να υπάρχει ισότιμα με τους άλλους σ΄αυτόν.

Θέλει να ζεί με τον κόσμο όπως είναι και τον ίδιο μέσα σ΄αυτόν, άλλοτε σύμφωνο, άλλοτε αντίθετο με όσα γύρω του γίνονται.

Είναι ένας πονόψυχος , μελαγχολικός και φιλάλληλος άνθρωπος .

Τό ''φερε η κινηματογραφική διανομή των ταινιών του φθινοπώρου ώστε να παίζεται αυτό το δυστοπικό φιλμ εκ παραλλήλου με το αντίστοιχο του Βαρουφάκη , που – λένε , λέγανε – τον επέβαλε ως Υπουργό παράγων τις του δημοσίου βίου υπό το άδικο προσωνύμιο Φλωμπέρ , άδικο για τον Φλωμπέρ και την παγκόσμια λογοτεχνία δηλαδή.

Δεν είναι κι απαραίτητο να δείς την ταινία του Γαβρά, δεν της δίνω αισθητική αποτίμηση, θέλω να πω μου είναι αδιάφορη, ίσως δεν απαιτείται να έχεις φυλλομετρήσει απλώς  και την σημαντική εργασία των Δενδρινού – Βαρβιτσιώτη στην Μεγάλη Μπλόφα, παρά μόνο να σκαλίσεις συγκροτημένα την κοντινή μνήμη.

Τον Φλωμπέρ χάσκοντα να εξηγεί πως το χρέος είναι για όλες τις χώρες ατμός, πως όλες χρωστάνε σ΄έναν τελικό Παίκτη που δεν μπορεί παρά να είναι το Σύμπαν υπό την μεταφυσική του έννοια, ούτε καν της αυτό της Φυσικής. 

Κι απο ΄κεί η σκυτάλη σε μια προσωπικότητα σαν του Γιάνη – έχω άποψη , μα δεν έχω την επαγγελματική άδεια να την γράψω …το έκαναν όμως οι καθ΄ύλην επιστήμονες επιτηδευματίες – του οποίου η εμμονή στον αυτοφυή ναρκισσισμό του είχε εκδικητικότητα...

Τη συνέχεια του άρθρου μπορείτε να την διαβάσετε στο Metarithmisi.gr