Το πρόγραμμα της Ν.Δ. έχει αξιολογηθεί και από τις αγορές

Το πρόγραμμα της Ν.Δ. έχει αξιολογηθεί και από τις αγορές

Οι αγορές δείχνουν το δρόμο για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, δηλώνει στο  liberal.gr o υποψήφιος της Ν.Δ. στην περιφέρεια της Α Πειραιώς και Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος, ο οποίος σημειώνει πως οι αποδόσεις των ομολόγων και η πορεία του Χρηματιστηρίου δείχνουν πως το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αξιολογηθεί και μάλιστα θετικά.

Ο αντιστράτηγος ε.α. Ν. Μανωλάκος αναφέρει επίσης ότι η ανάταξη της οικονομίας και οι επενδύσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας και καθιστούν ασφαλές το περιβάλλον της χώρας. Και η ασφάλεια αποτελεί βασικό παράγοντα για τη σταθερότητα.

Μάλιστα σημειώνει ότι η χώρα είναι ασφαλής τονίζοντας βέβαια πως μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα που συνδυάζονται με νέες τεχνολογίες, με τη συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων και του κράτους με τα πανεπιστήμια και με την στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας.

Δηλώνει πάντως ότι εθνικά θέματα δεν είναι μόνο οι σχέσεις με τις γύρω χώρες αλλά και η βελτίωση τομέων όπως η Παιδεία και η Υγεία, συμπεριλαμβανομένης πάντα της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Συνέντευξη στον Γιάννη Παλιούρη

- Θα αλλάξει και πώς η εκλογή της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία είστε υποψήφιος, την οικονομική πορεία της χώρας;

Φαντάζομαι παρακολουθήσατε όπως όλοι μας ένα «ράλι ανόδου» στο χρηματιστήριο, όπως το χαρακτήρισαν αμέσως μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές. Οι επενδυτές φαίνεται να εμπιστεύονται την αλλαγή που πρόκειται να επέλθει. Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έκλεισαν με ανοδική πορεία και αυτό είναι αισιόδοξο. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δείχνει πιο ρεαλιστικό και αξιόπιστο από αυτό της παρούσας Κυβέρνησης. Η άνοδος δεν είναι τυχαία, και οι αγορές δεν ομιλούν, επίσης τυχαία.

Όσο θα ενισχύεται η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα και τις δημοσιονομικές και οικονομικές προοπτικές της, οι τιμές των κρατικών ομολόγων θα ανεβαίνουν, ενώ οι αποδόσεις τους θα υποχωρούν. Και αυτή η τάση παρουσιάζεται μετά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την προοπτική κυβερνητικής αλλαγής, αφού οι αγορές που κάποτε «θα χόρευαν υπό τον ήχο των νταουλιών» τώρα επιβεβαιωμένα προεξοφλούν περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα.

Ήδη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο 2,396% που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ του 5ετούς έπεσε στο 1,245%, που αποτελεί επίσης αξιοσημείωτο ρεκόρ. Αυτό απλά μας λέει ότι έχουν εξετασθεί, έχουν αξιολογηθεί τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα οποία πρόκειται να επαναφέρουν την πατρίδα μας στην κανονικότητα, γιατί στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε τυμπανοκρουσίες.

- Το Χρηματιστήριο ανεβαίνει, οι τράπεζες δείχνουν και πάλι να ισχυροποιούνται. Γιατί αυτό αφορά τον μέσο Έλληνα;

Μα το τραπεζικό σύστημα της κάθε χώρας είναι ο καθρέφτης της. Αν πηγαίνουν καλά οι τράπεζες σημαίνει ότι υπάρχουν εχέγγυα από την κοινωνία. Οι τράπεζες αποτελούν έναν κρίκο μιας αλυσίδας που ξεκινά από το κράτος, τον πολίτη, τις επιχειρήσεις. Οι αντιδράσεις είναι αλυσιδωτές. Και να σας επισημάνω ότι αυτή η κυβέρνηση, που ευτυχώς πνέει τα λοίσθια, είναι η μόνη στην ιστορία του τόπου που έκλεισε τις τράπεζες, οι οποίες δεν είχαν κλείσει ούτε στα μαύρα χρόνια της κατοχής.... Για αυτό η ιδιοσυγκρασία και οι τυχόν ιδεοληψίες της εκάστοτε κυβέρνησης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία των τραπεζών.

Τα τελευταία 4,5 χρόνια τι βιώσαμε; Μία συνεχή αντιπαλότητα των κορυφαίων υπουργών με οικονομικό - αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο με τον κεντρικό Τραπεζίτη της Χώρας. Έναν άνθρωπο, έναν τεχνοκράτη που ιδίως τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έσωσε την Ελλάδα από την οικονομική κατάρρευση λόγω των ερασιτεχνισμών των Τσιπρο-Βαρουφάκηδων.

Ας ξαναγυρίσω όμως στο ερώτημά σας, αν το ίδιο το κράτος δεν εφαρμόζει ένα δίκαιο και ανταποδοτικό φορολογικό σύστημα, αν δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εξέλιξη, τη δημιουργία και την προσέλκυση υγιών επιχειρήσεων, αν αυτές όπως και ο κάθε πολίτης μεμονωμένα δεν έχουν κάποια ελαφρυντικά, ανταποδοτικά μέτρα, καθώς και την αντίστοιχη επιβράβευση της επιχείρησης και του πολίτη, τότε όλο το σύστημα τρικλίζει και κάποια στιγμή καταρρέει.

Ένα δίκαιο, ανταποδοτικό σχέδιο μιας κυβέρνησης δημιουργεί αξιοπιστία, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να συντηρείται και να ελέγχεται από τους θεσμούς του κράτους. Αυτό άμεσα δημιουργεί καλή ψυχολογία και σταθερότητα που αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για τους επενδυτικούς μας εταίρους εγχώριους και μη. Εν ολίγοις μια δίκαιη και ανταποδοτική  φορολογική πολιτική μπορεί να καταστήσει τη χώρα επενδυτικό προορισμό.

- Οι επενδύσεις αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη. Οι πολίτες όμως τι έχουν να περιμένουν από μια επικείμενη ραγδαία αύξησή τους;

Ο κάθε πολίτης είναι μέρος μια επένδυσης. Όλοι μας με την οικονομική συμπεριφορά μας αποτελούμε μέρος των επενδύσεων. Η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για τον πολίτη, την καρδιά του οικονομικού μας συστήματος. Εκεί στοχεύουν τα μέτρα, στον πολίτη και κατά συνέπεια στις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις επενδύσεις.

Ο πολίτης πρέπει να νιώσει ότι δικαιώνεται για τη συνέπειά του απέναντι στο κράτος, ότι το κράτος δεν τον αγνοεί, αντιθέτως τον λαμβάνει υπόψη και του δίνει κίνητρα και προϋποθέσεις, τον βοηθά για να είναι συνεπής και «νοικοκυρέμενος». Θα πρέπει να νιώθει ασφαλής ακόμα και για να δημιουργήσει οικογένεια. Να ξέρει ότι σε κάθε βήμα έχει το κράτος συμπαραστάτη και όχι απέναντι του.

Μέτρα για παράδειγμα όπως το επίδομα των 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται και η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί, η επαναφορά των πολυτεκνικών και τριτεκνικών επιδομάτων στο ύψος που ήταν πριν τις μειώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισόδημα έως 10.000 Ευρώ, είναι μέτρα που θα έχουν άμεση αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του πολίτη. Θα νιώσει ασφαλής…

- Ασφάλεια οικονομική μόνο;

Πυλώνας ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, η ασφάλεια. Δεν μπορεί κανένας μας να ζήσει, να δημιουργήσει να σχεδιάσει το μέλλον χωρίς ασφάλεια. Και αναφέρομαι εσωτερικά και εξωτερικά.

- Δηλαδή;

Όπως σας είπα η ασφάλεια των πολιτών στην καθημερινότητά τους αποτελεί βασικός πυλώνα της πολιτικής μας. Δεν μπορεί η έννοια της Δημοκρατίας να παρερμηνεύεται και να καταστρατηγείται. Μια από τις άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου, όπως επίσης και του πανεπιστημιακού ασύλου ή καλύτερα της πανεπιστημιακής ανομίας. Δεν μπορεί το Πανεπιστήμιο, το κέντρο διακίνησης ιδεών παγκοσμίως, να έχει καταντήσει στην Ελλάδα κέντρο διακίνησης ναρκωτικών, παράνομων εμπορευμάτων και μόνιμο κατάλυμα παρανόμων.

Και επίσης δεν μπορεί σε αυτά τα ίδια κτίρια αντί της διακίνησης ιδεών, της μάθησης, της γνώσης να συντελείται με βεβαιότητα κάθετι το παράνομο, που μπορεί να προσφέρει γρήγορο και εύκολο χρήμα και το οποίο δεν τιμωρείται και αν τιμωρείται η ποινή είναι γελοία, «υπάρχουν παραθυράκια», θα σκοτώσω, θα κλέψω, θα πουλήσω ναρκωτικά, αλλά «έλα μωρέ, θα βγώ γρήγορα και σιγά τι έγινε….».

Αυτή η αντίληψη, αυτή η πεποίθηση που διαβρώνει μυαλά πρέπει να τελειώσει. Αλλά και για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στους χώρους της ανώτατης εκπαίδευσης για την οποία μιλάμε και όλοι οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε στην ολιστική της όμως διάσταση, βλέπετε εσείς να εφαρμόζεται;

Θυμάστε το περιστατικό με τον καθηγητή Άγγελο Συρίγο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Και για πείτε μου, πόσο εύκολο είναι να οργανώσει μία εκδήλωση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας η Νέα Δημοκρατία ή ακόμα και το ΚΙΝΑΛ, χωρίς να επέμβουν οι ροπαλοφόρες συμμορίες που, αν και μειοψηφίες, λυμαίνονται τα Πανεπιστήμια. Αυτά λοιπόν τελειώνουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

- Στρατηγέ ως χώρα είμαστε ασφαλής;  

Μπορεί η κρίση να πλήγωσε αρκετά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Άλλα όπως έχω πεί και γνωρίζω από προσωπικής απόψεως, ως Διοικητής ΑΣΔΕΝ, δεν πίνουμε καφέ στο Αιγαίο. Το λέω και το ξαναλέω. Το εννοώ και φαντάζομαι έγινα κατανοητός. Σαφώς θα θέλαμε να είχαμε περισσότερα και πιο προηγμένα μέσα και οπλικά συστήματα, και συνεχώς να αναβαθμιζόμαστε, αλλά αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν είναι δυνατόν. Ως ένοπλες Δυνάμεις είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά αυτό το επίπεδο πρέπει να συνεχίσει να διατηρείται.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ενσκύψουμε στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία να ενθαρρύνουμε συνεργασίες της με τον ιδιωτικό τομέα και να συνεργαστούμε πάνω στον Τομέα Έρευνας και Τεχνολογίας με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα. Να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις, να είμαστε παρόντες και όχι απλοί παρατηρητές. Όσο περνά ο χρόνος εμφανίζονται νέες μορφές απειλών, ασύμμετρες, υβριδικές, κυβερνοεπιθέσεις… σε όλα αυτά πρέπει να εκπαιδευόμαστε, να μαθαίνουμε, να παρακολουθούμε, συ συμμετέχουμε... Η γνώση είναι δύναμη και η δύναμη ασφάλεια…

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι. Εθνικά θέματα δεν είναι μόνο αυτά που αφορούν τις σχέσεις μας με τις άλλες χώρες ειδικά με την Τουρκία. Εθνικά θέματα είναι όλα όσα αφορούν στην ευημερία του συνόλου των Ελλήνων. Για να το διατυπώσω καλύτερα, η οικονομία, η ανάπτυξη, η παιδεία αποτελούν θέματα εθνικής πολιτικής που επηρεάζει και τα κατεξοχήν «εθνικά» μας θέματα σε σχέση με τους γείτονες, αλλά και τους συμμάχους γενικότερα.