Νερό... Πρεσπών στον μύλο του αλβανικού εθνικισμού

Νερό... Πρεσπών στον μύλο του αλβανικού εθνικισμού

Της Νάσιας Μανέντη

Η αναβάθμιση του αλβανικού παράγοντα στη Βόρεια Μακεδονία μέσω και της Συμφωνίας των Πρεσπών, η αναζωπύρωση των συζητήσεων για εδαφικές ανταλλαγές της Σερβίας με το Κόσοβο και η ενίσχυση του αλβανικού στοιχείου στο Μαυροβούνιο δημιουργούν συνθήκες αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια, με αιχμή του δόρατος τον αλβανικό εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό.

Για την Ελλάδα το αλβανικό στοιχείο ήταν «σύμμαχος» για την επίλυση του ονοματολογικού με τα Σκόπια, αν και η πραγματική απειλή στην περιοχή είναι ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός. Τελικά, όμως, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών και ο αλβανικός παράγοντας ενισχύθηκε στα Σκόπια, όπου πλέον έχει τον ρυθμιστικό καθοριστικό ρόλο, και η λύση που πήρε η Αθήνα χάρισε στον κ. Ζάεφ τη γλώσσα και την ταυτότητα, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό τις επιθέσεις που δέχεται τόσο για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, αλλά κυρίως για τις υποχωρήσεις στο αλβανικό στοιχείο.

Εξάλλου ο καταλύτης για την επίλυση του ονοματολογικού ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης από τον κ. Ζάεφ, ο οποίος, αν και το κόμμα του είχε έρθει δεύτερο στις εκλογές, κέρδισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποδεχόμενος την Πλατφόρμα των Τιράνων, δηλαδή τη λίστα αιτημάτων που είχε ετοιμάσει η αλβανική κυβέρνηση του Έντι Ράμα στα Τίρανα και επέβαλαν στον Ζόραν Ζάεφ οι εκπρόσωποι των αλβανικών κομμάτων της γειτονικής χώρας.

Με την επίλυση της διαφοράς της ονομασίας ο μεγάλος κερδισμένος είναι το αλβανικό στοιχείο στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς έχει αναχθεί πλέον στον ισχυρό πόλο που «διορίζει» κυβερνήσεις και έτσι και στις προεδρικές εκλογές μόνο εάν οι Αλβανοί στηρίξουν τον υποψήφιο του SDSM, Σ. Πεντάροφκσι, θα έχει ελπίδες ο κ. Ζαέφ να αποφύγει μια οδυνηρή ήττα από την υποψήφια του VMRO-DPMNE, που πιθανότατα θα τον υποχρεώσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Παρεμβάσεις

Στο Μαυροβούνιο, πριν από μερικές εβδομάδες εκδηλώθηκε απροκάλυπτη παρέμβαση τόσο του Έντι Ράμα όσο και του προέδρου του Κοσόβου, Χακίμ Θάτσι, που έσπευσαν να στηρίξουν τους Αλβανούς του Μαυροβουνίου οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν στις τοπικές εκλογές από το Αλβανικό Φόρουμ. Στον Δήμο Τούζι τον οποίο είχε επισκεφθεί νωρίτερα τον Ιανουάριο και ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, το Αλβανικό Φόρουμ κέρδισε την εκλογή και η νίκη αυτή χαιρετίστηκε από τον αλβανικό παράγοντα σε Τίρανα και Πρίστινα. «Όταν οι Αλβανοί ενώνονται είναι για το καλό και κερδίζουν. Η ιστορία το δείχνει, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε εδώ ούτε τον Γκιέργκι Φίστα, τον Φαΐκ Κονίτσα ή τον Φαν Νόλι, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός των Αλβανών είναι οι Αλβανοί», είπε ο Εντι Ράμα.

Αλλά και όταν ο Έντι Ράμα υποδεχόταν τον Ζ. Ζάεφ στα Τίρανα, εκτός από την ικανοποίησή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξήρε το ρόλο του Βορειομακεδόνα πρωθυπουργού που, όπως είπε, «λόγω της διορατικότητάς του άνοιξε ο δρόμος για την αρμονική συμβίωση στη γείτονα ανάμεσα στους Αλβανούς και τους Μακεδόνες κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας».

«Μοντέλο» Ράμα

Πέρασε ίσως απαρατήρητο τότε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας που ανακοίνωσαν οι δύο χώρες ο Εντι Ράμα έσπευσε να προτείνει το μοντέλο των σχέσεων της Αλβανίας με το Κόσοβο (με την κατάργηση των τελωνειακών ελέγχων κ.λπ.) λέγοντας ότι θα ήταν χρήσιμο ένα τέτοιο μοντέλο και με τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο…

Καθώς στο Κόσοβο συνεχίζεται η εσωτερική αντιπαράθεση, με τον Χακίμ Θάτσι να υποστηρίζει την επιλογή ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για εξομάλυνση των σχέσεών τους, ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι δήλωσε ότι μια τέτοια επιλογή θα «ανοίξει συνολικά το αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια και θα είναι προτιμότερο να μη γίνει αυτό»…

Μέσα στο κλίμα αυτό διατυπώνονται και νέες επικίνδυνες θεωρίες που αφορούν συγκαλυμμένα σχέδια του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού. Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Μπαϊράμ Κοσούμι, έφθασε στο σημείο μάλιστα να προτείνει τη συγκρότηση συνομοσπονδίας των τεσσάρων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, Αλβανίας, Κοσόβου, Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας, με κοινή διπλωματική εκπροσώπηση, στρατό, εμπόριο και ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και προσώπων. Ενας σχηματισμός που θα είχε φυσικά αλβανικό χαρακτήρα, καθώς ο πληθυσμός θα είναι σχεδόν 70% αλβανικός.

Η πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει τώρα η Αλβανία και καθώς ο Εντι Ράμα είναι στριμωγμένος πολιτικά, ίσως δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή μια δυναμική πρωτοβουλία για την προώθηση της αλβανικής ατζέντας σε όλο το πεδίο των Δυτικών Βαλκανίων. Όμως η εύφλεκτη μάζα και ο δυναμισμός του αλβανικού στοιχείου είναι παρόντα...

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Πέμπτης, 18 Απριλίου