Νέα και ειδήσεις από τη γειτονική μας Βουλγαρία

Νέα και ειδήσεις από τη γειτονική μας Βουλγαρία

Επιμέλεια Δημήτρης Μπέλλος

Το ΙΚΑ δεν αρνείται τις συντάξεις σε Βούλγαρους πολίτες

Με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων της Βουλγαρίας καθησυχάζει τους Βούλγαρους πολίτες που δικαιούνται σύνταξη στην Ελλάδα από το ΙΚΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελλάδα δεν αρνείται συντάξεις σε Βούλγαρους πολίτες και το ΙΚΑ παραλαμβάνει κανονικά τα δικαιολογητικά.

Η ανακοίνωση ήρθε ως απάντηση σε ερωτήματα Βουλγάρων πολιτών στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο, μετά από χιλιάδες περιπτώσεων παράνομων συντάξεων, από το 2013 η Ελλάδα έχει κάνει πιο αυστηρούς τους ελέγχους στην καταβολή συντάξεων. Το διάστημα για την απονομή των συντάξεων για τους Έλληνες είναι 2μιση χρόνια και για τους αλλοδαπούς 3 χρόνια.

Επίσης για τους Βούλγαρους συνήθως υπάρχει το ζήτημα της διπλής ασφάλισης.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο καθησυχάζει τους Βούλγαρους και τους προτρέπει για κάθε ερώτημα να απευθύνονται στο γραφείο κοινωνικών ασφαλίσεων που λειτουργεί στην πρεσβεία στη Σόφια.

http://www.mlsp.government.bg/index.php?section=PRESS2&prid=594

Στο 90% η ιδιοκατοίκηση στη Βουλγαρία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εθνική στατιστική υπηρεσία της Βουλγαρίας, σχεδόν το 90% των Βουλγάρων πολιτών έχουν δικό τους σπίτι. Συγκεκριμένα, 89,5% των πολιτών ζουν σε δικό τους σπίτι, 6,7% χρησιμοποιούν σπίτι χωρίς να πληρώνουν, ενώ μόνο το 3,8% ζει στο νοίκι. Οι περισσότεροι από όσους ζουν σε δικό τους σπίτι ζουν σε σπίτια που χτίστηκαν πριν το 1990, ενώ μόνο το 10% περίπου σε σπίτια που χτίστηκαν μετά το 1990.

Αυτοκίνητο έχει ένα στα δύο νοικοκυριά. Το 4% των νοικοκυριών έχει δύο αυτοκίνητα, ενώ από τους υπόλοιπους το 17% δεν μπορεί να αγοράσει και το 29% δηλώνει ότι δεν έχει ανάγκη αυτοκινήτου.

Επίσης τα μισά νοικοκυριά έχουν κομπιούτερ και σύνδεση ίντερνετ.

Οι Βούλγαροι, πάντως, φαίνεται να αγαπάνε ιδιαίτερα τα κινητά τηλέφωνα, αφού το 60% έχει δύο ή και περισσότερα κινητά!

http://www.economy.bg/bulgaria/view/23147/

Αύξηση στις τιμέs ακινήτων στη Σόφια

Δυναμικά ξεκίνησε η αγορά ακινήτων στη Σόφια, με αύξηση τιμών πάνω από 8% και μεγάλο ενδιαφέρον για την κατασκευή νέων ακινήτων.

Σύμφωνα με την ανάλυση και τα στοιχεία της Bulgarian Properties, η μέση τιμή ακινήτων στη Σόφια το πρώτο τρίμηνο του 2016 είναι 835 ευρώ/τετραγωνικό. Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για νεόδμητες κατοικίες, όπου η τιμή προσφοράς πλησιάζει τα 950 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ η μέση τιμή για ένα διαμέρισμα ήταν 79.800 ευρώ, για τα νεόδμητα έφτασε τα 90.000 ευρώ, κάτι που δείχνει και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για καινούρια σπίτια, αλλά και την ετοιμότητα των αγοραστών να πληρώσουν ακριβότερα για αυτά.

Ιδιαίτερα δημοφιλή για αγορά ήταν τα τριάρια διαμερίσματα ενώ στις περιοχές του κέντρου και του προαστίου Λόζενετς που ηγούνται στην αγορά οι τιμές κινήθηκαν μεταξύ 1200-1500 ευρώ

Αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2017

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 460 λέβα (περίπου 230 ευρώ) από την 1/1/2017, από τα 420 λέβα (210 ευρώ) σήμερα, αποφάσισε η βουλγαρική κυβέρνηση. Συγχρόνως, επικαιροποίησε τις προβλέψεις για και τη διετία 2018-2019. Σύμφωνα με αυτές, ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα επίπεδα αύξησης του 2017 και την επομένη διετία, ενώ το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να ανέλθει στο 1,4% του ΑΕΠ το 2017 και στο 1% το 2018. Τέλος, για το 2019 αναμένεται να πέσει στο 0,5% του ΑΕΠ.

http://www.economic.bg/bg/news/6/minimalnata-rabotna-zaplata-stava-460-lv.html

 Μεγάλη μείωση των απευθείας ξένων επενδύσεων το 1ο δίμηνο του 2016

Με μεγάλη πτώση των απευθείας ξένων επενδύσεων ξεκίνησε το 2016 για τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το 1ο δίμηνο ήταν μόλις 81 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας πτώση 83,4%, από τα 486,4 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο δίμηνο του 2015.

Μεγαλύτερος επενδυτής ήταν η Γερμανία με 33 εκατομμύρια ευρώ, που αποτελεί και το 40% όλων των επενδύσεων.

Αυτές τις μέρες, ο υπουργός οικονομίας της Βουλγαρίας, Bozhidar Lukarski, είναι στο Λονδίνο, όπου θα παρουσιάσει στο Σίτι του Λονδίνου τις δυνατότητεs για επενδύσεις στη Βουλγαρία.

Στο τέλος Μαρτίου, ο υπουργός είχε προγνώσει αύξηση των ξένων επενδύσεων το 2016 κατά 1,5% του ΑΕΠ, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2015 είχαν παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2012, με ποσοστό αύξησης 24% σε σχέση με το 2014.

http://ureport.bg/115975/2016/04/18/ikonomika/chuzhdite-investitsii-namalyavat-s-83-4

Εν μέρει ικανοποιημένοι οι Γερμανοί επενδυτές στη Βουλγαρία

Ικανοποιημένοι από τη φορολογία και το εργατικό κόστος είναι οι Γερμανοί επενδυτές στη Βουλγαρία και οι βουλγαρικές εταιρείες που συνεργάζονται με τη Γερμανία.

Από την άλλη, προβληματισμένοι είναι από τη μάχη με τη διαφθορά, το δικαστικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση.

Αυτά είναι τα στοιχεία από 107 εταιρείες και ανακοινώθηκαν στη συνάντηση του βουλγαρογερμανικού εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Mitko Vassilev, το 2015 οι απευθείας γερμανικές επενδύσεις έφτασαν τα 175,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας της Γερμανίας, το συνολικό εμπόριο μεταξύ των 2 χωρών το 2015 έφτασε το ποσό ρεκόρ των 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 6,5%.

https://www.24chasa.bg/Article/5443431

Τέσσερα νέα εργοστάσια από πολυεθνικές εταιρείες στη βιομηχανική ζώνη του Πλόβντιβ

Τέσσερις Γερμανοί επενδυτές και μία ασιατική εταιρεία που βρίσκεται στις πρώτες 50 καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο θα επενδύσουν σε 4 νέα εργοστάσια στη θρακική οικονομική ζώνη του Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία που διαχειρίζεται τη ζώνη.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία SMC Industrial Automation αγόρασε 180 στρέμματα και θα κατασκευάσει εργοστάσιο πάνω στα μηχανήματα αυτοματισμού σε συνεργασία με γερμανική εταιρεία, μια γερμανική εταιρεία θα κατασκευάσει εργοστάσιο για εξαρτήματα αυτοκινήτων, ενώ η γερμανοβουλγαρική εταιρεία Interama θα κατασκευάσει εργοστάσιο για την παραγωγή μηχανών για τη βιομηχανία τροφίμων. Τέλος, μέχρι τέλος του μήνα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι χωματουργικές εργασίες για την κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου στα Βαλκάνια για την ανακύκλωση υφασμάτων, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τέλος του 2016. Στο εργοστάσιο αυτό αναμένεται να εργασθούν 150 άτομα σε 3 βάρδιες.

http://www.economic.bg/bg/news/6/svetovni-kompanii-izgrazhdat-chetiri-novi-zavoda-u-nas.html

Συνεργασία της Βουλγαρίας με εταιρεία του Κατάρ για τη διαχείριση των λιμανιών της

Η ανάπτυξη των υποδομών των λιμανιών της Βουλγαρίας περνάει μέσα από τη συνεργασία με το Κατάρ.

Αυτό έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Boyko Borissov και του υπουργού Μεταφορών της Βουλγαρίας με τον αντίστοιχο υπουργό του Κατάρ.
Το κύριο θέμα της επίσημης επίσκεψηs του Καταριανού υπουργού στη Βουλγαρία ήταν η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της βουλγαρικής κρατικής εταιρείας «Υποδομές Λιμανιών» και της εταιρείας του Κατάρ για τη διαχείριση λιμανιών «Μuani Katar».

Ο Borissov δήλωσε ότι το σύμφωνο είναι μια καλή βάση για τη συνεργασία των δύο χωρών στην ανάπτυξη των υποδομών των λιμανιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το Κατάρ έδειξαν για το λιμάνι της Βάρνας, ενώ αυτή η συμφωνία είναι μέρος της γενικότερης συνεργασίας των 2 χωρών όχι μόνο στον επιχειρηματικό, αλλά και στον εκπαιδευτικό τομέα.

https://www.maritime.bg/2016/04/18/40771/

Συμφωνία στον χώρο της Υγείας

Τη συμφωνία για την πώληση από την ιαπωνική εταιρεία Τokuda στην τουρκική εταιρεία Acibadem του νοσοκομείου της καθώς και της αλυσίδας ιατρικών κέντρων City Clinic για 250 εκατομμύρια λέβα (περίπου 125 εκατομμύρια ευρώ) ανακοίνωσε στο πρακτορείο Reuters ένας από τους μετόχους της City Clinic.

Στο ποσό της εξαγοράς περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή των χρεών.

Με την υλοποίηση της συμφωνίας η τουρκική εταιρεία, θα διαθέτει 4 νοσοκομεία στη Βουλγαρία 750 κρεβατιών συνολικά, καθώς και 4 ιατρικά κέντρα.

Η Σόφια μέσα στις 5 πόλειs στην Ευρώπη για Startup εταιρείες

Η Σόφια θα γίνει μία από τους παγκόσμιους προορισμούς για εταιρείες τεχνολογίας και ανάμεσα στις 5 πρώτες στην Ευρώπη για Startup εταιρείες. Αυτό ανακοίνωσε η δήμαρχος της πόλης, Jordanka Fandakova, στο άνοιγμα του 8ου Webit Festival για την τεχνολογία,την καινοτομία και τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πάρκο της Σόφιας.

Στο συνέδριο που πραγματοποιείται κάτω υπό την αιγίδα της βουλγαρικής κυβέρνησης θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις για την κυβερνοασφάλεια, τη βιοτεχνολογία, την οικολογία, τις έξυπνες πόλεις κλπ.

«?ίναι ιδιαίτερη τιμή για μένα», δήλωσε η Fandakova, «η Σόφια να φιλοξενεί ένα τόσο μεγάλο συνέδριο», ενώ τόνισε ότι σαν δήμος δουλεύουν για την ανάπτυξη των υποδομών της πόλης, αναφέροντας σαν παραδείγματα την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού με την τρίτη γραμμή μετρό που ετοιμάζεται, αλλά και τη λειτουργία του νέου εργοστασίου ανακύκλωσης σκουπιδιών.

http://ureport.bg/116067/2016/04/19/politika/bulgaria/video-sofiya-v-top-5-na-gradovete-za-startapi-v-evropa