Νέα και ειδήσεις από τη γειτονική μας Βουλγαρία

Νέα και ειδήσεις από τη γειτονική μας Βουλγαρία

Επιμέλεια Δημήτρης Μπέλλος

Η Ελλάδα πρώτη επιλογή για τους Βούλγαρους το Πάσχα

H Ελλάδα θα είναι η πρώτη επιλογή για τους Βούλγαρους που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό τις μέρες του Πάσχα. Επίσης ενδιαφέρον υπάρχει και για άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως και για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Αντίθετα μεγάλη είναι η πτώση στα ταξίδια προς την Τουρκία, όπου η πτώση αναμένεται να ξεπεράσει το 50%, αλλά και για την FYROM, εξαιτίας των πρόσφατων επεισοδίων στα Σκόπια.

Αυτό δήλωσε ο Ρούμεν Ντραγκάνοβ από το ίδρυμα τουριστικών αναλύσεων, ο οποίος υπολογίζει σε 540.000 τους Βούλγαρους που θα ταξιδέψουν σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία, 140.000 ξένοι τουρίστες αναμένεται να επισκεφθούν τα θέρετρα της Βουλγαρίας το Πάσχα, με τους Έλληνες και τους Ρουμάνους να τα προτιμούν ιδιαίτερα.

http://www.economic.bg/bg/news/6/pochivkata-za-praznitsite-ni-izliza-po-evtina.html

Κάτω από το 10% η ανεργία

Κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10% έπεσε τον Μάρτιο η ανεργία στη Βουλγαρία, μειωμένη κατά 0,16% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε η υπηρεσία απασχόλησης.
Επίσης σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015 είναι μειωμένη κατά 1,1%.

Ακόμη για τρίτο συνεχόμενο μήνα είναι αυξημένο το ενδιαφέρον εταιρειών να βρουν εργαζόμενους μέσω των γραφείων εργασίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εργαζόμενους υπάρχει από τους κλάδους του τουρισμού, της βιομηχανίας, τον αγροτικό τομέα κλπ.

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/04/15/2742985_bezraboticata_padna_pod_10/?ref=miniurl

Μία νέα πόλη γεννιέται!

H ανάπτυξη της οικονομικής ζώνης στην περιοχή του Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) δημιουργεί σκέψεις για την κατασκευή μιας νέας πόλης στα περίχωρα του Πλόβντιβ.

Μέχρι τώρα έχουν ανοίξει περίπου 20.000 θέσεις εργασίας, ενώ προβλέπεται τα επόμενα 10 χρόνια να ανοίξουν ακόμη 30.000 νέες θέσεις εργασίας, αφού μόνο η επένδυση της Sensata Technologies και της Οsram τα επόμενα 2 χρόνια θα φέρουν 2.100 νέες προσλήψεις.

H κατάσταση αυτή, όπως και η εδραίωση του Πλόβντιβ ως βιομηχανική πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, οδήγησε τη διοίκηση της Cluster Trakia Economic Zone στη σκέψη για τη δημιουργία εργατικών κατοικιών στα περίχωρα του Πλόβντιβ.

Όπως λέει η υπεύθυνη της Cluster για τις σχέσεις με την κοινωνία Κάτια Σταίκοβα η σκέψη υπήρχε από το 2012, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα.

Αφορά εταιρείες που θα νοικιάσουν με μακροχρόνιες συμβάσεις εργατικές κατοικίες για το προσωπικό τους.

Ήδη πάνω από 10 εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον.

http://trafficnews.bg/news.php?id=43398

Ενδιαφέρον από Κινέζους για επενδύσεις

Ενδιαφέρον για αύξηση των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα αλλά και για το αεροδρόμιο της πόλης έδειξε αντιπροσωπεία της κινεζικής εταιρείας Tianjin Farm.

Η εταιρεία, που ήδη δραστηριοποιείται στην εξαγωγή κρασιού και καλαμποκιού, έχει επενδύσει 42 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει στην ιδιοκτησία της 90 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και σκέφτεται να αυξήσει την επένδυση της.

Το σχέδιο των Κινέζων είναι να δημιουργήσουν ένα καθετοποιημένο αγροτοβιομηχανικό πάρκο στο Πλόβντιβ, όπου, εκτός από την καλλιέργεια, θα ασχολείται με την αποθήκευση και την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων.

Επίσης έδειξαν ενδιαφέρον για την παραχώρηση του αεροδρομίου του Πλόβντιβ, αλλά για αυτό το θέμα δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

http://podtepeto.com/GRADAT/kitajski-investitori-izraziha-namereniya-km-letishe-plovdiv/

Αυξάνονται οι συντάξεις

Σε αύξηση των συντάξεων κατά 2,6% προχωράει η βουλγαρική κυβέρνηση από την 1η Ιουλίου.

Αυτό είναι μέρος του νέου σχεδιασμού που έχει σαν στόχο μετά από 10 χρόνια η σύνταξη να έχει αυξηθεί κατά 35% - 40% σε σχέση με τις σημερινές.

Ο νέος αυτός σχεδιασμός έχει μηχανισμό προγνώσεων, σύμφωνα με τον οποίο το υπουργείο οικονομικών θεωρεί ότι τον Ιούλιο του 2017 η σύνταξη θα αυξηθεί κατά 1,6%, τον Ιούλιο του 2018 κατά 3,1% και τον Ιούλιο του 2019 κατά 2,9%.

Από 1η Ιουλίου κάθε χρόνο οι συντάξεις θα αυξάνονται, εκτός από αυτές που έχουν πιάσει ταβάνι, κατέληξε ο υπουργός κοινωνικών υποθέσεων, Ιβάηλο Κάλφιν.

Σήμερα η μέση σύνταξη στη Βουλγαρία είναι 340 λέβα (περίπου 170 ευρώ) και η αύξηση του Ιουλίου του 2016 θα είναι περίπου 7 λέβα (3,5 ευρώ).

http://www.burgasnovinite.bg/Pensiite.html

Πουλάει τα ακίνητά της

Μετά την απόφαση της το περασμένο φθινόπωρο να αποχωρήσει από τη Βουλγαρία η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία supermarkets Penny, προχωράει στην πώληση των καταστημάτων της.

Ή πρώτη μικρή φουρνιά ακινήτων της εταιρείας πουλήθηκαν για 30 εκατομμύρια λέβα (15 εκατομμύρια ευρώ) μιας και πρόκειται για τα «φιλέτα», ενώ ήδη έχουν πουληθεί σχεδόν τα μισά.

Ανάμεσα στους αγοραστές είναι και η «αδερφή» εταιρεία supermarkets Billa –ανήκουν και οι δύο στον όμιλο REWE– και η οποία είχε προτεραιότητα στην επιλογή ακινήτων για να στεγάσει δικά της καταστήματα.

Αγορές ακινήτων έχουν επίσης κάνει η αλυσίδα Technomarket και κάποιοι μικροί έμποροι.
Ο στόχος της Penny είναι μέσα σε ένα χρόνο να έχει πουλήσει ή να έχει νοικιάσει με μακροχρόνιες συμβάσεις τα ακίνητα της για περισσότερο από 100 εκατομμύρια λέβα (50 εκατομμύρια ευρώ).

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2016/04/12/2741212_magazinite_na_penny_polovinata_prodadeni_predlagat_se/?ref=miniurl

Περισσότερος τζίρος , λιγότερα κέρδη

Μετά από μια χρόνια περίοδο ανασφάλειας, η αγορά τηλεπικοινωνιών στη Βουλγαρία επέστρεψε σε ανάπτυξη το 2015, έστω και αν αυτή είναι μικρή.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα και για τις 3 εταιρείες έφτασαν τα 2,2 δισεκατομμύρια λέβα (1,2 δισεκατομμύριο ευρώ περίπου) το 2015, από 2,17 δισεκατομμύρια λέβα (1,085 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2014.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η εταιρεία BTK διατηρεί την ηγετική της θέση με τα περισσότερα έσοδα και αύξηση αυτών κατά 2,7%, ενώ η Telenor είχε αύξηση 0,8%. Αντίθετα, τα έσοδα της Mobil συρρικνώθηκαν κατά 1,8%.

Από την άλλη, η προ φόρων εξυπηρέτησης δανείων και ΕΒΙΤDA κερδοφορία έπεσε κατά 70 εκατομμύρια λέβα (35 εκατομμύρια ευρώ περίπου) στα 788 εκατομμύρια λέβα (394 εκατομμύρια ευρώ) και για τις 3 εταιρείες.

H μεγαλύτερη εταιρεία, η BTK, είχε το 2015 έσοδα 848 εκατομμύρια λέβα (424 εκατομμύρια ευρώ περίπου), αν και τα καθαρά κέρδη έπεσαν για 2η φορά, φέτος στα 16,5 εκατομμύρια λέβα (8,25 εκατομμύρια ευρώ), ενώ το 2015 ήταν 30 εκατομμύρια λέβα (15 εκατομμύρια ευρώ).

Αντίθετα στον αριθμό των συνδρομητών την αγορά οδηγεί η Mobil με το 38% των συνδρομητών, ακολουθεί η Telenor με 35% και τέλος η ΒΤΚ με το 27% των συνδρομητών.
Από τα έσοδα της BTK τα μισά σχεδόν προέρχονται από την κινητή τηλεφωνία, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των συνδέσεων ίντερνετ και συνδρομητικής τηλεόρασης.

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2016/04/12/2741267_btk_vdiga_leko_prihodi_no_sviva_pechalba/

Στασιμότητα στις εξαγωγές

Με αύξηση 1,4% και τζίρο 3,45 δισεκατομμύρια ευρώ ξεκίνησαν οι 2 πρώτοι μήνες του 2016 για τις βουλγαρικές εξαγωγές, η οποία είναι 5 φορές μικρότερη από την αύξηση τους αντίστοιχους 2 μήνες του 2015.

Σαν κύριες αιτίες θεωρούνται η πτώση των τιμών των μετάλλων και των καυσίμων, αλλά και η μείωση της οικονομικής ανάπτυξης προνομιακών για τις βουλγαρικές εξαγωγές χώρες, όπως η Κίνα και η Τουρκία.

Από τα στοιχεία φαίνεται ότι αύξηση των εξαγωγών υπάρχει μόνο προς τις χώρες της ?.Ε., όπου η Βουλγαρία πραγματοποιεί τα 2/3 των εξαγωγών της, ενώ αντίθετα η αύξηση προς τρίτες χώρες είναι μηδαμινή.

Για τις χώρες της Ε.Ε. η Γερμανία έχει σχεδόν σταματήσει να εισάγει από τη Βουλγαρία αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Αντίθετα έχει αυξηθεί η εξαγωγή μηχανών και έτοιμων προϊόντων.

Αντίθετα η οικονομία της Τουρκίας –της μεγαλύτερης αγοράς προϊόντων για τη Βουλγαρία μετά την Ε.Ε.– συνεχίζει να συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα η πτώση για τα βουλγαρικά προϊόντα να είναι πάνω από 7%.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/04/11/2740605_pochti_zima_za_bulgarskiia_iznos/