Νέα Δημοκρατία: Ξημερώνει μια άλλη μέρα

Νέα Δημοκρατία: Ξημερώνει μια άλλη μέρα

Του Σάκη Μουμτζή

Για την χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις.

Πρώτα –πρώτα μία σημειολογική παρατήρηση. Το ακροατήριο του αποτελείτο από κανονικούς ανθρώπους. Με τα κουστούμια και τις γραβάτες τους οι άντρες, με περιποιημένη κόμμωση  και καλοντυμένες οι γυναίκες. Και αυτό δεν είναι αστικός ή μικροαστικός κομφορμισμός, αλλά πολιτισμός. Επίσης είδα και πολλά νέα παιδιά. Η χθεσινή εικόνα ουδεμία σχέση είχε με το θέαμα της προηγούμενης εβδομάδας, στον ίδιο χώρο.

Δεύτερη παρατήρηση. Ήταν όλοι εκεί. Όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος ήταν παρόντα. Κάποιοι γιατί αυτό επέβαλε το κομματικό comme  il fault, οι περισσότεροι γιατί θέλουν ενωμένο το κόμμα τους να βαδίσει προς την νίκη. Ανίχνευση προθέσεων δεν μπορεί να γίνει. Η παρουσία όλων  όμως, παράγει εικόνα με πολυσήμαντες πολιτικές προεκτάσεις, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία.

Παρατήρηση τρίτη, και επί της ουσίας. Θεωρώ σημαντικότερο σημείο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, την αναφορά  του στην αναγκαιότητα του ιδεολογικού αγώνα ενάντια στις κατεστημένες, εδώ και πολλές δεκαετίες, αντιλήψεις της Αριστεράς. Είναι η πρώτη φορά που αρχηγός αστικού κόμματος επισημαίνει την σπουδαιότητα της μάχης των ιδεών. Γιατί δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Από μόνη της η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν αρκεί, αν δεν συνοδευτεί και από το τσάκισμα των ιδεολογημάτων της Αριστεράς. Και ορθά κατέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις αξίες που ορίζουν τον αστικό φιλελεύθερο χώρο. Η προσπάθεια, η αξιολόγηση, η αριστεία και η επιβράβευση, η καινοτομία, ο νόμος και η τάξη. Εαν το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας δεν εγκολπωθεί αυτές τις αρχές, καμία εκλογική πλειοψηφία δεν μπορεί να αλλάξει τις συνειδήσεις. Καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει όσο κυριαρχούν τα ιδεολογήματα της ελάχιστης προσπάθειας, της ισότητας προς τα κάτω, της ισοπέδωσης, του κρατισμού. Και με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσα πως η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει όλα τα αντιμεταρρυθμιστικά - οπισθοδρομικά νομοθετήματα του ΣΥΡΙΖΑ και θα επαναφέρει τις προοδευτικές ρυθμίσεις της περιόδου 2010-2014.

Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο του ιδεολογικού αγώνα εντάσσονται και οι πολλαπλές αναφορές του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, στην επιχειρηματικότητα. Τόνισε με σαφήνεια πως φορέας της ανάπτυξης θα είναι ο ιδιωτικός τομέας και δεν άφησε κανένα περιθώριο για κρατικιστικές παρερμηνείες. Ως γνωστόν το επιχειρείν –ανεξαρτήτως κυβερνήσεων- ευρίσκετο υπό διωγμό. Ο επιχειρηματίας, θεωρούμενος εξ ορισμού  κλέφτης, έπρεπε να αποδείξει την αθωότητα του. Αυτό φαίνεται πως αλλάζει, καθώς αυτός θα αναλάβει να σηκώσει το βάρος της ανόρθωσης της οικονομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ο αγώνας για να επικρατήσει η έννοια του επιχειρείν σε μια κοινωνία με βαθιά και μακροχρόνια  πίστη στην ιδέα του Κράτους είναι δύσκολος, αλλά η μάχη επιβάλλεται να δοθεί.

Επίσης παρατήρησα πως στην χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έλειπαν οι κραυγαλέες υποσχέσεις, που όλοι γνωρίζουν πως εκφωνούνται για να μην τηρηθούν. Ελάχιστα υποσχέθηκε και αυτά με χρονοδιάγραμμα, ενώ για πρώτη φορά αρχηγός κόμματος μίλησε με συγκεκριμένους αριθμούς. Τους κατέγραψε, τους άθροισε και το σύνολο το μοίρασε ως κοινωνικό μέρισμα. Όχι λόγια του αέρα και δημαγωγικές παροχές που δεν στηρίζονται σε αριθμητικά δεδομένα.

Τέλος ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, εξόπλισε τα στελέχη του κόμματος του με ιδεολογικές αρχές και προγραμματικές θέσεις, ώστε αυτά να βγουν στην κοινωνία για να κατακτήσουν την πλειοψηφία της. Η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την μετριοπάθεια, την ειλικρίνεια αλλά και την αποφασιστικότητα που την διέκρινε, δείχνει πως το κόμμα θα ηγεμονεύσει στον κρίσιμο χώρο του Κέντρου, με την έννοια  του σκεπτόμενου και συνετού πολίτη.

Ο αρχηγός έβαλε τις βάσεις. Ήρθε η σειρά των στελεχών, που απαλλαγμένα από βαρώνους, βαρωνίες και τα λάθη του παρελθόντος, να συμβάλλουν στο τέλος του Εφιάλτη που ζει η χώρα  επί 20 μήνες.