Νέα Δημοκρατία: Ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού

Νέα Δημοκρατία: Ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού

Του Σάκη Μουμτζή

Όσο περνούν οι ημέρες και πλησιάζει η 7η Ιουλίου φαίνεται πως μια παράταξη αποτελεί τον σταθεροποιητικό παράγοντα του πολιτικού μας συστήματος.

Η Νέα Δημοκρατία.

Τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στο ΚΙΝΑΛ το έχουν θέσει ουσιαστικά εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής. Όχι τόσο λόγω της αναμενόμενης εκλογικής συρρίκνωσης του, όσο λόγω της έλλειψης σαφούς πολιτικής.

Και άλλα κόμματα είδαν στο παρελθόν τις δυνάμεις τους να μειώνονται, αλλά έχοντας ξεκάθαρη στρατηγική διεδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Συνεπώς το ΚΙΝΑΛ, λόγω των συνεχών άστοχων χειρισμών της ηγεσίας του φαίνεται πως έχασε την ευκαιρία να κρατηθεί στο επίκεντρο των μετεκλογικών εξελίξεων.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τι να πούμε; Οι βουλευτές και τα στελέχη του δεν έχουν συνέλθει ακόμα από την μεγάλη ήττα και των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών.

Ποτέ, απ΄όσο θυμάμαι, ο χάρτης την Κυριακή το βράδυ δεν ήταν βαμμένος μόνον με ένα χρώμα. Πάντα υπήρχαν φωλιές και του κόμματος που ηττήθηκε. Άλλοτε πιο πολλές, άλλοτε λιγότερες.

Αυτοί που βάδιζαν επί εφτά χρόνια από νίκη σε νίκη, τώρα βαδίζουν από ήττα σε ήττα. Γνωρίζουν πως μέσα σε έναν μήνα δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτα. Γι΄αυτό και παρατηρούνται φαινόμενα αποσύνθεσης, όπως αυτά που καταγράφηκαν χθες στην Βουλή στην «μάχη των τροπολογιών».

Χωρίς ιστορική μνήμη, αλλά και χωρίς πολιτική κουλτούρα, δεν γνωρίζουν πως τα ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής δεν επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Την τελευταία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές μοίρασαν στους πολίτες ένα δισεκατομμύριο, και έχασαν με 9.5 μονάδες διαφορά.

Αμετανόητοι συνεχίζουν την ίδια τακτική, προσδοκώντας, βλακωδώς, άλλο αποτέλεσμα.

Μέσα σε αυτό το τοπίο η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική δύναμη ευθύνης και σταθερότητος. Δεν είναι μόνον ο αέρας της νίκης που φυσά στα πανιά της.

Δεν είναι μόνον η μετριοπαθής προσωπικότητα του Κ.Μητσοτάκη και ο αποτελεσματικός καταμερισμός ρόλων. Είναι κυρίως η στράτευση όλων στον αγώνα να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ο πρώην πρωθυπουργός Α.Σαμαράς εγκαταστάθηκε στην Πελοπόννησο τρεις ημέρες και έδωσε πόρτα-πόρτα τον αγώνα υπέρ του υποψήφιου περιφερειάρχη της Νέας Δημοκρατίας.

Και νίκησε.

Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία μπαίνει στην τελική ευθεία με λόγο συναινετικό και ενωτικό, καθώς δεν απευθύνεται πλέον σε κομματικό ακροατήριο. Απευθύνεται σε εθνικό ακροατήριο.

Έρχεται να κλείσει τις πληγές του διχασμού που καλλιέργησαν οι δυνάμεις του εθνολαϊκισμού από το 2011 ως τις ημέρες μας. Έρχεται να συμφιλιώσει, να γυρίσει σελίδα.

Άλλωστε, αυτό επιθυμεί και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Οι πολίτες θέλουν να ανοίξουν δουλειές και να ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Και αυτά μπορεί να τα παράσχει η Νέα Δημοκρατία. Είναι μέσα στο DNA της παράταξης. Έτσι, με τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση της ήρεμης δύναμης, θα επιβάλλει στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές, όχι μόνον την ατζέντα της αλλά και το ύφος της αντιπαράθεσης.

Είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.