"Να κάνουμε πιο ελκυστικό το τουριστικό πακέτο για τους Βρετανούς"

"Να κάνουμε πιο ελκυστικό το τουριστικό πακέτο για τους Βρετανούς"

Του Ανδρέα Ανδρεάδη

Η πτώση της στερλίνας κατά 10% είναι κολοσσιαία και πρέπει άμεσα να δούμε πως το τουριστικό πακέτο θα γίνει πιο ελκυστικό στους 2,5 εκατομμύρια Βρετανούς τουρίστες που δεχόμαστε στην Ελλάδα και συνεισφέρουν πάνω από 2 δις. ευρώ σε έσοδα.

Η διακύβευση είναι πολύ μεγάλη για τον ελληνικό τουρισμό καθώς μετά τις τελευταίες μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία τα περιθώρια των επιχειρήσεων να μειώσουν τις τιμές για να καλύψουν την απότομη αύξηση του κόστους των Βρετανών έχουν περιοριστεί δραματικά. Πρέπει, όμως, να βρούμε άμεσα τρόπους να το κάνουμε και πρέπει να το δούμε σε επίπεδο χώρας, οι επιχειρήσεις σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

Ας σκεφτούμε μόνο πως στα νησιά όπου αυξήθηκε ο ΦΠΑ η ζημιά θα είναι πολύ μεγάλη. Στη Ρόδο λ.χ. που αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό για τους Βρετανούς, ο ΦΠΑ στη διαμονή ήταν 5% και τώρα είναι 13%, ενώ στην εστίαση ήταν 9% και σήμερα 24%. Οι δυνατότητες να απορροφήσουν τους κραδασμούς από τις μεταβολές της ισοτιμίας είναι αντικειμενικά μικρές.

Η μεγάλη πτώση της ισοτιμίας θα επηρεάσει λιγότερο τα προπληρωμένα πακέτα, αλλά με δεδομένο ότι οι tour operators είναι καλυμμένοι περίπου κατά 70%, η απότομη υποχώρηση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις καθώς προαγοράζουν σε ευρώ. Θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα εκδηλωθεί πολύ ισχυρή πίεση στη χρηματιστηριακή αξία τους διεθνώς.

Από εκεί και πέρα με δεδομένη την απόφαση των Βρετανών πολιτών για έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά άλλων σημαντικών ζητημάτων που άπτονται γενικότερα της στρατηγικής της Ε.Ε. Θα δούμε τις πλούσιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο άμεσο μέλλον να υιοθετούν μια ακόμη πιο σκληρή πολιτική ή η Ευρώπη θα επιλέξει να ακολουθήσει μια πιο ήπια στρατηγική; Αυτό είναι πλέον ένα ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε ως επιχειρηματίες και ευρωπαίοι πολίτες. 

*Ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων