Να εξηγηθούν όλα από τώρα

Να εξηγηθούν όλα από τώρα

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Η προειδοποίηση του κ. Γιάννη Στουρνάρα για πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό το 2019 και νέα μέτρα που πιθανώς να επιβάλλει η απόκλιση από τους στόχους των συμφωνημένων πλεονασμάτων θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μια αράδα ως εξής: «ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα». Θα προτείναμε μάλιστα αυτήν την προειδοποίηση να τη λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας όλοι, αφού δεν απευθυνόταν μόνο στους υπεύθυνους της καταστροφής της χώρας, οι οποίοι έσπευσαν να αντιδράσουν με τον γνώριμο υστερικό τους τρόπο.

Η στρατηγική της «Καμμένης Γης» σχεδιάστηκε από το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και εκτελέστηκε κυριολεκτικά on camera, ξετσίπωτα, χωρίς καμία προσπάθεια να κρύψει τις προθέσεις του και βέβαια σχολιάστηκε εκτενώς από αναλυτές και δημοσιογράφους. Οι πολίτες έχουν ενημερωθεί και έχουν καταλάβει εδώ και καιρό ότι το μόνο σχέδιο που είχε ποτέ το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα τελευταία χρόνια ήταν να ναρκοθετήσει τις προσπάθειες της επόμενης κυβέρνησης ώστε να μην απολέσει οριστικά τη δυνατότητα επανόδου στην εξουσία.

Παρ' όλα αυτά όμως και επειδή η Νέα Δημοκρατία ψήφισε όλα τα μέτρα που μπορούν να προκαλέσουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό για τον οποίο προειδοποίησε ο κ. Στουρνάρας, πρέπει να εξηγήσει από τώρα ότι η κατάσταση της Οικονομίας παραμένει πάρα πολύ κρίσιμη, ο δρόμος είναι δύσβατος και απαιτείται ακόμα μεγάλη πειθαρχία και υπομονή για βγούμε στο ξέφωτο.

Εκ των υστέρων και μετά τις 7 Ιουλίου σχετικές διαπιστώσεις, ρητορική και επικοινωνία πάνω στο παλαιό «παραλάβαμε καμμένη γη» δεν θα είναι πειστικό και θα κοστίσει πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο, από τη δεξαμενή μάλιστα που λέγεται «αξιοπιστία», η οποία εκ των πραγμάτων στερεύει πολύ γρήγορα.

Τα περί «καμμένης γης» ο ελληνικός λαός τα εισπράττει ως μόνιμη επωδό από το 81 και μετά και ακόμα κι αν γνωρίζει ότι έχουν κάποια δόση αλήθειας σήμερα τ' ακούει βαρεσέ. Αν το εκστομίσει η επόμενη κυβέρνηση και μάλιστα με αυτήν τη διατύπωση, τα αυτιά των πολιτών θα κλείσουν ερμητικά και θα έχει πολύ μεγάλη δυσκολία στη συνέχεια να διατηρήσει ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας. Και το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαιτεί ακριβώς τούτο: ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πολίτες και εμπιστοσύνη.

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να εμπνεύσει την αισιοδοξία για το μέλλον, αλλά όχι σε βάρος της ειλικρίνειας για τις δυσκολίες που αυτό θα περιλαμβάνει. Πρέπει να περιγράψει άμεσα, σήμερα, τώρα όσα μπορεί να συμβούν στο μέλλον εξαιτίας των πολιτών του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Άλλωστε, η υποχρέωση αυτή προκύπτει κι από τη Συμφωνία Αλήθειας. Ας μην την ξεχνάμε.