Ν. Ταχιάος: Ήττα του ΣΥΡΙΖΑ γιατί η πολιτική του κόστισε στην πόλη

Ν. Ταχιάος: Ήττα του ΣΥΡΙΖΑ γιατί η πολιτική του κόστισε στην πόλη

«Θέλω να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί η πολιτική που έχει εφαρμόσει στην πόλη έχει κοστίσει στους Θεσσαλονικείς», δηλώνει στον «Φιλελεύθερο» ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Ταχιάος. Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τον αφορούν τα διχαστικά συνθήματα περί πατριωτών και προδοτών, δεσμεύεται ότι ως δήμαρχος θα εργαστεί για «να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών στην κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο της Μακεδονίας».

Υπογραμμίζει τους κινδύνους που γεννά η απλή αναλογική ως προς τη διοίκηση του δήμου και με το βλέμμα σε πιθανό δεύτερο γύρο: «Θα προτιμούσα να μη γίνει η δημοτική εκλογή μια αφορμή εσωστρέφειας της παράταξης από την οποία προέρχομαι».

Συνέντευξη στον Αιμίλιο Περδικάρη:

- Σχεδόν δύο ενδεκάδες απαρτίζουν οι υποψήφιοι για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Γιατί οι πολίτες να επιλέξουν εσάς; Τι είναι αυτό που σας ξεχωρίζει από τους άλλους υποψηφίους;

taxiaosΠιστεύω ότι οι Θεσσαλονικείς αγκάλιασαν την υποψηφιότητά μου γιατί ξέρω την πόλη και τα προβλήματα και έχω να προτείνω ένα ρεαλιστικό σχέδιο που θα δώσει λύσεις. Εχω εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρέτησα επί μακρόν και μάλιστα με «αποτύπωμα» στην πόλη. Στα 20 χρόνια της ενασχόλησής μου στα κοινά της πόλης, έχω να παρουσιάσω χειροπιαστό έργο, όπως η Νέα Παραλία, το δημαρχιακό μέγαρο, η αλάνα της Τούμπας. Νομίζω λοιπόν ότι έχω αποδείξει πως αυτά που υπόσχομαι, μπορώ να τα πραγματοποιήσω. Ζητώ από τους Θεσσαλονικείς να μ' εμπιστευθούν, να δώσουν τη δυνατότητα και τη δύναμη στην παράταξή μου για ν' αλλάξουμε αυτά που μας πληγώνουν και να χτίσουμε αυτά που ονειρευόμαστε για τη Θεσσαλονίκη μας. Θέλω να δω την πόλη μου ν' αποκτά τα αυτονόητα και τα στοιχειώδη -καθαριότητα, ευταξία, ασφάλεια- και να παίρνει τον δρόμο για ανάπτυξη και ποιότητα ζωής για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.

- Ακούμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια συντηρητική πόλη. Σε ποιο βαθμό ισχύει αυτό και πόσο επηρέασε το έργο του Γιάννη Μπουτάρη αυτά τα χρόνια; Ηταν καλός ή κακός δήμαρχος;

Προσβάλλουν την πόλη και τους Θεσσαλονικείς όσοι ισχυρίζονται τα περί συντηρητισμού. Δείχνουν ότι δεν ξέρουν καθόλου την πόλη που ονειρεύονται ματαίως να διοικήσουν. Η πόλη μου δεν είναι μια σκοτεινή πόλη, όπως δυσφημιστικά ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια πόλη με περήφανους ανθρώπους, που δοκιμάζονται από την ακινησία που έχει επιβάλει με τις πολιτικές του.

Όσον αφορά τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, θεωρώ ότι κάποια θέματα τα διαχειρίστηκε σωστά και κάποια άλλα όχι. Πρόσθεσε έναν αέρα εξωστρέφειας και άνοιξε ορίζοντες στην πόλη, αλλά στα ζητήματα της καθημερινότητας απογοήτευσε. Επίσης, είχε άποψη, αλλά συγκρουόταν με όλους. Και δεν μπορεί ο δήμαρχος να προσβάλλει τους πολίτες. Σ' ότι αφορά εμένα, θα ήθελα να συνεχίσω τον δρόμο Μπουτάρη στα θέματα εξωστρέφειας και παράλληλα να φροντίσω και τα απλά, καθημερινά θέματα, γιατί αυτά χαρακτηρίζουν και την ποιότητα της ζωής στην πόλη.

- Η Συμφωνία των Πρεσπών και η πολιτική πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα πιστεύετε ότι θα επηρεάσει και την ψήφο των πολιτών για τον δήμο;

Ναι, πιστεύω πως θα είναι μια παράμετρος, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο αδικεί εν μέρει τα αυτοδιοικητικά κριτήρια ψήφου στις δημοτικές εκλογές. Η ίδια η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός την έβαλαν στο «κάδρο», ιδιαίτερα εδώ στη Θεσσαλονίκη, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε διάφορες «φιέστες» για να χωρίσει τον κόσμο σε προοδευτικούς και φασίστες, στην προσπάθειά του ν' αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η κάκιστη συμφωνία. Σ' ότι αφορά εμένα, έχω τονίσει ότι ως υποψήφιος δήμαρχος είμαι μακριά από διχαστικά συνθήματα που χωρίζουν τον κόσμο σε «πατριώτες» και «προδότες» και ως αυριανός δήμαρχος δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών στην κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο της Μακεδονίας.

- Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης; Είναι το κυκλοφοριακό; Είναι η ασφάλεια; Είναι η καθαριότητα; Κάποιο άλλο; Και πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε;

Σύμφωνα με τους Θεσσαλονικείς, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη καθαριότητας. Η Θεσσαλονίκη σήμερα είναι μια βρόμικη πόλη. Η εικόνα πρέπει άμεσα ν' αλλάξει και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να αφήσουμε τις ιδεοληψίες. Ο δήμος έχει αποδειχθεί κακός πάροχος υπηρεσιών και κακός εργοδότης. Υποστηρίζω, λοιπόν, ότι επιμέρους υπηρεσίες της καθαριότητας μπορούν σταδιακά να υποστηριχθούν από ιδιωτικές εταιρείες. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα αξιοποιηθούν σε ρόλο εποπτικό. Στη μάχη για μια καθαρή Θεσσαλονίκη δεν έχω κανένα ταμπού. Από εκεί και πέρα, ασφαλώς υπάρχει πρόβλημα στην ασφάλεια. Υπάρχουν γειτονιές που έχουν γίνει γκέτο ανομίας και παραβατικότητας με την ανοχή της της ΕΛΑΣ και τις ευλογίες της κυβέρνησης. Αυτή η κατάσταση θα τελειώσει.

Το κυκλοφοριακό και το θέμα της στάθμευσης είναι μια ακόμη πηγή ταλαιπωρίας. Οι υπηρεσίες του σημερινού αποϊδιωτικοποιημένου ΟΑΣΘ είναι ντροπή για την πόλη. Πρέπει να επενδύσουμε σε σύγχρονες δημόσιες συγκοινωνίες για να αποτρέπουμε τη μεγάλη χρήση αυτοκινήτων και παράλληλα να επανασχεδιάσουμε τους χώρους στάθμευσης μετά τη λειτουργία και του μετρό.

- Ποιος είναι ο αντίπαλος που θα θέλατε εσείς στον δεύτερο γύρο και για ποιο λόγο; Προτιμάτε ίσως την Κατερίνα Νοτοπούλου, για να δώσετε πολιτικά χαρακτηριστικά στην αναμέτρηση; Ή μπορείτε να υπερβείτε τα εμπόδια που μπορεί να σας βάλει ο Γιώργος Ορφανός;

Θέλω να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η πολική που έχει εφαρμόσει στην πόλη έχει κοστίσει στους Θεσσαλονικείς. Μια αναμέτρηση με την κυρία Νοτοπούλου σαφώς θα είχε αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά και θα έστελνε το ανάλογο μήνυμα. Δεν φοβάμαι όμως και μια αναμέτρηση με τον κ. Ορφανό. Άλλωστε, σε όλες τις δημοσκοπήσεις εμφανίζομαι ισχυρότερος και στο συγκεκριμένο «δίπολο». Απλώς θα προτιμούσα να μη γίνει η δημοτική εκλογή μια αφορμή εσωστρέφειας της παράταξης από την οποία προέρχομαι. Ο ίδιος προφανώς δεν έχει πρόβλημα με αυτό.

- Ακούγονται πολλά για τον ρόλο που μπορεί να παίξει στο εκλογικό αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ -του οποίου έχετε δηλώσει ανοιχτά ότι δεν είστε οπαδός- ή ακόμη και ο ιδιοκτήτης του. Τι λέτε γι'' αυτό;

Δεν νομίζω ότι οι υγιείς φίλαθλοι και υγιώς σκεπτόμενοι πολίτες, είτε οπαδοί του ΠΑΟΚ είτε άλλων ομάδων, συγχέουν το ποδόσφαιρο με την πολιτική τους προτίμηση. Η πολιτική δεν είναι αγώνας ποδοσφαίρου. Και εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να συμμετέχω στην προσπάθεια ποδοσφαιροποίησής της. Αυτός είναι και ο λόγος που από την πρώτη στιγμή είπα ξεκάθαρα και τι ομάδα είμαι και τι στάση θα κρατήσω απέναντι σ' αυτούς που βλέπουν τους φιλάθλους ως εκλογικό στρατό.

- Η απλή αναλογική και η πληθώρα υποψηφίων δημιουργούν υποχρεωτικά την ανάγκη για συναινέσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Μπορούν αυτές να επιτευχθούν ή θα υπάρξουν προβλήματα στη διοίκηση του δήμου;

Η απλή αναλογική είχε στόχο να διαλύσει τους δήμους, καταδικάζοντάς τους σε ακυβερνησία. Ήταν μια συνειδητή απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για να υπονομεύει τις επόμενες διοικήσεις, όταν κατάλαβε πως η πλειοψηφία των επόμενων δημάρχων δεν θα ελέγχεται από το κόμμα του.

- Η πολιτική αλλαγή που διαφαίνεται αργά ή γρήγορα στην κεντρική σκηνή υπάρχει περίπτωση να σας κάνει πιο «μαλακό» στις διεκδικήσεις σας, εφόσον εκλεγείτε κι εσείς δήμαρχος;

Όχι βέβαια. Η διατήρηση της προσωπικής μου ταυτότητας αποτελεί στοιχείο ήδη συμφωνημένο με τη Ν.Δ. και τον πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη. Πιστεύω πως είμαστε από την ίδια πλευρά της μάχης για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη. Αλλά δεν θα διστάσω να συγκρουστώ, αν χρειαστεί, εφόσον διαπιστώσω ότι αυτό απαιτεί η Θεσσαλονίκη.

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» την Παρασκευή, 24/5/2019.