Ν. Παπαευσταθίου: «Ασφυξία» στο ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης για 2 εβδομάδες ακόμη

Ν. Παπαευσταθίου: «Ασφυξία» στο ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης για 2 εβδομάδες ακόμη

Ασφυκτικά πιεστική παραμένει ακόμη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με το σύστημα υγείας να συρρικνώνει τη νοσηλεία των γενικών περιστατικών, ώστε να μπορεί να δέχεται ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι χρειάζονται νοσηλεία.

Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη, που όσο λιγοστεύουν οι κλίνες εντατικής και ολοένα και περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται διασωλήνωση, αξιοποιούνται οι χειρουργικές αίθουσες που πλέον δεν λειτουργούν, καθώς τα τακτικά χειρουργεία έχουν ανασταλεί. Για τον ίδιο σκοπό, χρησιμοποιούνται και οι κλίνες σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και άλλες αντίστοιχες ειδικές μονάδες.

Το «πολεμικό κλίμα» που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, αλλά και την Αττική, περιγράφει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ - ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, μιλώντας στο Liberal.gr.

Ο κ. Παπαευσταθίου, εξηγεί πώς γίνονται οι διακομιδές ασθενών στην αναζήτηση κλίνης σε εντατική όταν το απαιτεί η επιδείνωση της υγείας των ασθενών, υπογραμμίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή υπάρχει η δυνατότητα αεροδιακομιδής, αν υπάρξει ανάγκη να σωθεί διασωληνωμένος ασθενής.

Και όπως προβλέπει, δυστυχώς, η δυναμική είναι τέτοια, που παρά το lockdown, το σύστημα υγείας τουλάχιστον στη Β. Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις, τουλάχιστον για δυο ακόμη εβδομάδες.

Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη

- Η κατάσταση στη χώρα είναι γενικά πολύ επιβαρυμένη. Πού εντοπίζετε τα μεγαλύτερα προβλήματα;

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη Βόρειο Ελλάδα, με επίκεντρα την Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, με επίκεντρο τη Λάρισα, που είναι στο «κόκκινο». Το πρόβλημα αφορά μεν τις δύο αυτές πόλεις, οι οποίες έχουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, αλλά επιτείνεται και από το γεγονός ότι συρρέουν σε αυτές και ασθενείς από τις γύρω περιοχές της δυτικής, κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και από την υπόλοιπη Θεσσαλία, στη Λάρισα.

Η πληρότητα φτάνει στα όριά της - κοντεύουμε ήδη το 90% στις ΜΕΘ- αλλά και εκτός από τις ΜΕΘ, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους αναπνευστήρες. Ασθενείς που χρειάζονται αναπνευστήρα διασωληνώνονται στις αίθουσες χειρουργείων (καθώς τα τακτικά και μη επείγοντα χειρουργεία αναβάλλονται), στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και στις λοιπές ειδικές μονάδες. Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πάνω από 70 ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε αυτές τις ειδικές μονάδες.

- Πόσες πρόσθετες κλίνες έχουν ανοίξει στη Β. Ελλάδα;

Κάθε μέρα τα νούμερα αυξάνουν. Μόνο τις τελευταίες 15 μέρες η δυναμικότητα και μόνο στη Θεσσαλονίκη έχει αυξηθεί κατά 350 απλές κλίνες και άλλες 30-40 κλίνες ΜΕΘ, πέραν των πρόσθετων κλινών που είχαν αναπτυχθεί τις προηγούμενες ημέρες πριν το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν επίσης και οι ιδιωτικές κλινικές που παίρνουν μη COVID περιστατικά, ενώ χρησιμοποιούμε πλέον και κλίνες από το στρατιωτικό νοσοκομείο 424.

Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια σύμπτυξης κλινών από μη COVID περιστατικά προκειμένου να απελευθερωθούν κλίνες και να μετατραπούν σε θαλάμους για κορονοϊό, ενώ αντίστοιχα μη COVID περιστατικά παραπέμπονται στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

- Στην Αττική πώς τα πάμε; Ανοίγουν συνεχώς κλίνες απλές και ΜΕΘ. Ποιος είναι ο στόχος για το λεκανοπέδιο στις Α' και Β' ΥΠΕ;

Δεν είναι τόσο πιεστική η κατάσταση ακόμα, αλλά ανοίγουν κι εδώ νέες κλίνες. Και εδώ η κατάσταση είναι «στα κόκκινα», όχι όμως τόσο πιεστικά όσο στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα. Δεν υπάρχει στόχος - όριο στον αριθμό των κλινών που θα ανοίξουν. Όσες μπορούμε να ανοίξουμε, τις ανοίγουμε. Και εξάλλου υπάρχει και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα - προς το παρόν διαχειρίζεται μόνο για μη COVID περιστατικά. Ο ιδιωτικός τομέας συνεπικουρεί για μια ελάφρυνση του δημοσίου τομέα. Όμως οι σχεδιασμοί είναι συνεχόμενοι και δυναμικοί.

- Έχουν ξεκινήσει να γίνονται διακομιδές περιστατικών COVID από νοσοκομείο σε νοσοκομείο στην αναζήτηση κλίνης εντατικής;

Προφανώς και συμβαίνει αυτό. Για το σύνολο των περιστατικών είτε πρόκειται για COVID είτε όχι, η διαχείριση των κλινών ΜΕΘ είναι κεντρική. Πάντα γινόταν αυτό, το ίδιο γίνεται και τώρα. Κανένα νοσοκομείο δεν έχει τόσο μεγάλο αριθμό κλινών ΜΕΘ. Ούτε προ COVID, ούτε τώρα. Είναι το πιο σύνηθες να μεταφερθεί ασθενής από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται σε άλλο νοσοκομείο που βρέθηκε κλίνη ΜΕΘ. Πιο σπάνιο είναι να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ στο ίδιο νοσοκομείο. Και οι ασθενείς διακομίζονται με τις ειδικές κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία.

- Τι θα γίνει αν το σύστημα υγείας σε μια περιοχή κορεστεί και υπάρχουν κλίνες σε κάποια άλλη απομακρυσμένη περιοχή; Για παράδειγμα από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα; Υπάρχει και το βαγόνι του τραίνου που είδαμε σήμερα...

Εάν υπάρξει τέτοιο θέμα πληρότητας στα νοσοκομεία, υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές λύσεις με επιπλέον χώρους, με κατασκευές στον περίβολο των νοσοκομείων, να ενεργοποιηθεί το καταφύγιο του 424 για τα μη COVID περιστατικά... Υπάρχει ένας σχεδιασμός για τέτοιες έκτακτες καταστάσεις και βάσει αυτού, υπάρχουν διάφορα σενάρια, όπως οι λύσεις που προανέφερα. Και το τελευταίο όλων των σεναρίων είναι να μεταφερθεί ασθενής σε κάποια άλλη περιοχή. Αλλά ακόμη και τώρα αν παραστεί ανάγκη, υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθεί τώρα, για ήπια περιστατικά. Δεν μιλάμε καν για διασωληνωμένους, αυτοί μπορούν να διακομιστούν ακόμα και τώρα, με αεροδιακομιδή.

- Πότε περιμένετε να πάρει το σύστημα υγείας μια «ανάσα» εξαιτίας της εφαρμογής του lockdown;

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ακόμη 1-2 εβδομάδες - όχι σε ότι αφορά τα κρούσματα, αλλά τουλάχιστον σε ότι αφορά την κατάσταση της πίεσης του υγειονομικού συστήματος η οποία δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί. Στην Αθήνα, δεν μπορούμε να πούμε ακόμη γιατί το σύστημα υγείας κρατιέται, όμως δεν ξέρω αν θα συνεχίσει ανοδικά ή η παρέμβαση του lockdown θα ανακόψει αυτή την πορεία.

- Τι έχει αλλάξει στην οργάνωση του ΕΚΑΒ - ΚΕΠΥ για την υποστήριξη των αναγκών της πανδημίας;

Έχουμε ενεργοποιήσει από τον Μάρτιο την ομάδα διαχείρισης κρίσεων του ΕΚΑΒ η οποία συντονίζει και το ΕΚΑΒ και το ΚΕΠΥ και ενεργοποιήσαμε και το κέντρο επιχειρήσεων υγείας στη Β. Ελλάδα, που υπάγεται στο παράρτημα του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και πέρα από υπόλοιπα αντικείμενα είχε ως αρμοδιότητα, προστέθηκε και ο συντονισμός για τον κορονοϊό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό στην πανδημία η συνένωση ΕΚΕΠΥ και ΕΚΑΒ γιατί το υπουργείο Υγείας έχει έναν επιχειρησιακό βραχίονα και δεν υπάρχουν προβλήματα, ούτε υπάρχει ανάγκη συνεννόησης δυο υπηρεσιών. Υπάρχει έτσι καλύτερος συντονισμός για τα έκτακτα συμβάντα.

* Ο Νίκος Παπαευσταθίου είναι πρόεδρος του ΕΚΑΒ - ΚΕΠΥ.