Ν. Μαυρουδής: Σύνδρομο παραίτησης ή ντροπή;

Ν. Μαυρουδής: Σύνδρομο παραίτησης ή ντροπή;

Του Νότη Μαυρουδή

Τι είναι το σύνδρομο παραίτησης;

Νέα αρρώστια; Νέος ιός; νέα επιδημία; Νέα παγκόσμια απειλή νόσου;

Όχι βέβαια. Είναι το αποτέλεσμα ενός ισχυρότατου σοκ που υφίσταται ο άνθρωπος, ιδιαίτερα σε ηλικία που δεν μπορεί να εκλογικεύσει επώδυνα γεγονότα ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Η πιο ευαίσθητη φάση είναι εκείνη της παιδικής ηλικίας, κατά την οποία ένας μικρός άνθρωπος είναι και αισθάνεται απροστάτευτος, δίχως την παραμικρή δυνατότητα αντίδρασης. Εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια μικρά παιδιά, ένας ολόκληρος ανήλικος κόσμος που εκτίθεται σ' έναν βομβαρδισμό, σε βία κι αγριότητα, βλέπει βανδαλισμούς, βιασμούς, αίμα, βιώνει πραγματική κόλαση…

Τα μικρά, μένουν άφωνα, σοκαρισμένα από το συσσωρευμένο και μακάβριο θέαμα το οποίο βλέπουν ζωντανά, μπροστά τους.

Ποια, πόση, τι είδους αντίδραση να προτάξουν για να «σκεπάσουν» τις χαίνουσες πληγές τους; Έχουν κάθε λόγο να… παγώσουν! Να γίνουν στήλη άλατος. Νεκρά φύση. Μια ιδιάζουσα ακινησία του σώματος και της ψυχής, που μοιάζει με εκείνη των νεκρών, με τη διαφορά πως τα μάτια παραμένουν ανοιχτά, η αναπνοή συνεχίζεται, αλλά ποιος ξέρει ποιες εικόνες περνούν απ' το μυαλό, ποιες σκέψεις σχηματίζονται, ποιες βιολογικές λειτουργίες βρίσκονται ακόμα σε δράση, αν αισθάνονται οτιδήποτε, τι θυμούνται, αν θυμούνται…

Αυτή την κατάσταση την παρομοιάζουν και με κώμα, αλλά για περισσότερη κατανόηση της περίπτωσης της δώσανε τον ιατρικό όρο: «Σύνδρομο παραίτησης». Επομένως έχουμε να κάνουμε ίσως με μια νέα ορολογία αλλά όχι με νέο νόσημα.

Βλέπετε, δεν χάνεται η ελπίδα για πρώτη φορά στην αιματηρή πορεία τού ανθρώπου. Εδώ όμως συζητάμε για παιδιά! Για τα όνειρα και τις απαντοχές τους σ' έναν κόσμο που τα διώχνει βίαια από τα πατρογονικά τους, που τα ρίχνει στον προσφυγικό καιάδα και στην αναλγησία τής ανεπτυγμένης και πολιτισμένης ανθρωπότητας.

Ακόμα και η, εδώ και χρόνια, λεκτική απόδοση του ολέθρου στο Ιράκ, με την φράση «παράλληλες απώλειες» στο ξεκίνημα του πολέμου των Αμερικανών, εννοούσε πως η κάθε μορφή βίας, που συνθέτει την οποιαδήποτε πολεμική σύρραξη, εκτός από νεκρούς αμάχους συμπεριλαμβάνει και το «σύνδρομο παραίτησης», το οποίο επηρεάζει πλέον, ολοένα και περισσότερο, όλον αυτόν τον άμοιρο κόσμο που ταλαιπωρείται σε θάλασσες και ξηρά.

Μαθαίνουμε πως ένα από τα τόσα κρούσματα αυτού του συνδρόμου εκδηλώθηκε στον καταυλισμό τής Μόριας και κάτι τέτοιο είναι χαρακτηριστικό για να αντιληφθούμε ίσως, εμείς οι «απ' έξω», τι συνθήκες βιώνουν αυτά τα ήδη πληγωμένα παιδιά, τα οποία έφτασαν στη χώρα μας μετά από την άγρια κατάσταση πολέμου που έζησαν στην χώρα τους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο metarithmisi.gr