Ν. Φιλιππίδης

13 μήνες και 12 ημέρες

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017, 00:02
Οι «400 μέρες» εκτός από το διάστημα παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ήταν και μια πολύ ενδιαφέρουσα σεναριακή ιδέα που έγινε ταινία, όλως τυχαίως το 2015. Η επιστημονική φαντασία είναι αναμφίβολα ένα είδος δύσκολο. Σε κάποιες ωστόσο περιπτώσεις αντλεί παραδείγματα από την κανονική ζωή.
13 μήνες και 12 ημέρες

Η διαφορά spread μεταξύ... ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017, 00:02
Η αγορά έχει κοστολογήσει πιθανή έξοδο του ΣΥΡΙΖΑ στις αγορές. Έχει ξεκινήσει ωστόσο να κοστολογεί το ύψος των επιτοκίων και επί ΝΔ. Η διαφορά είναι μεγάλη... Το σημερινό ύψος των spreads κατά κοινή ομολογία δεν αντικατοπτρίζει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Η διαφορά spread μεταξύ... ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Αν η δόση ήταν... κινηματικά χρήματα

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017, 00:02
Σε μια προχωρημένη... Ευρώπη θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πως θα αντιδρούσαν οι υπουργοί που τον Μάρτιο του 2015 επικρότησαν το σχέδιο για το παράλληλο νόμισμα, εάν η δόση που εκταμιεύτηκε χτες από τον ESM δεν πιστώνονταν σε πραγματικό χρήμα, αλλά δίνονταν με την μορφή I owe you.
Αν η δόση ήταν... κινηματικά χρήματα

«Πετούν» οι καταθέσεις και επί «μυαλωμένου» ΣΥΡΙΖΑ...

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017, 00:03
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δύο χρόνια μετά την στροφή του καλοκαιριού του 2015 που την κράτησε στην ζωή ανοίγοντας έναν κύκλο «χρήσιμων» αλλαγών, έφτασε πλέον πολύ κοντά στα «βιολογικά» όριά της. Βρίσκεται στο σημείο, όπου έχει καλύψει με μέτρα που τα πληρώνουμε όλοι, τη ζημιά που η ίδια προκάλεσε στο πρώτο εξάμηνο του 2015.
«Πετούν» οι καταθέσεις και επί «μυαλωμένου» ΣΥΡΙΖΑ...

Να ανοίξουν τα στόματα...

Παρασκευή 07 Ιουλίου 2017, 00:02
Όλη αυτή η συζήτηση για το παράλληλο νόμισμα θα είχε πολύ ενδιαφέρον, εάν δεν αφορούσε την ζωή μας. Με την αναφορά του Γιάνη Βαρουφάκη, πέραν της δικής του ομάδας με τον Galbraith, τον Kim... και τα άλλα παιδιά, εμπλέκονται ο «αλύγιστος» Νίκος Παππάς, ο «σοβαρός» Γιάννης Δραγασάκης και βέβαια ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Να ανοίξουν τα στόματα...

Όταν μιλούσαν για αγορές, εννοούσαν τα έντοκα;

Πέμπτη 06 Ιουλίου 2017, 00:02
Το κυβερνητικό success story περιλαμβάνει κάθε λογής ευφυολογήματα, άλλοτε αληθινά και άλλοτε υποθετικά ή φανταστικά. Για αυτό που δεν μιλάει ουδείς από το κυβερνητικό στρατόπεδο και ειδικά από το οικονομικό επιτελείο, είναι γιατί δεν έχουν αντιδράσει θετικά μετά από δύο χρόνια τρίτου μνημονίου και με κλεισμένες δύο αξιολογήσεις, οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων.
Όταν μιλούσαν για αγορές, εννοούσαν τα έντοκα;

Σε μια κανονική χώρα...

Τετάρτη 05 Ιουλίου 2017, 00:02
Σε μια κανονική χώρα, αμέσως μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, θα δούλευαν σε δύο κατευθύνσεις: Αφενός να ξεκινήσουν το κλείσιμο των προαπαιτούμενων της δεύτερης, κυρίως στα βασικά θέματα που έχουν να κάνουν με νευραλγικούς τομείς της οικονομίας και αφετέρου να κλείσουν τις εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης ώστε όταν ξεκινήσει ο έλεγχος από τους θεσμούς...
Σε μια κανονική χώρα...

Ποιος επενδύει επί ΣΥΡΙΖΑ

Τρίτη 04 Ιουλίου 2017, 00:02
Όσο οι αποδόσεις, δηλαδή τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, είναι τόσο μεγάλες τότε πολύ δύσκολα ένας υποψήφιος επενδυτής, από αυτούς στους οποίους συχνά αναφέρεται ο πρωθυπουργός, θα προτιμήσει να βάλει τα λεφτά σε κάτι απτό. Σε μια παραγωγική μονάδα, σε ένα εργοστάσιο, σε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών, η οποία θα προσλάβει ανθρώπους θα πληρώσει φόρους, εισφορές, τέλη, θα επιλέξει να ζήσει «το ελληνικό όνειρο».
Ποιος επενδύει επί ΣΥΡΙΖΑ

Ο γερμανικός εφιάλτης του Τσίπρα

Δευτέρα 03 Ιουλίου 2017, 00:02
«H Ελλάδα πέρασε ένα πικρό εξάμηνο. Αυτός ο μισός χρόνος και η πρόσθετη ζημιά που προκλήθηκε, είναι δική του ευθύνη» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, στην συνέντευξή του στα Νέα που δημοσιεύτηκε το Σάββατο. Δύο 24ωρα νωρίτερα ο επίσης Γερμανός επικεφαλής του ESM υπολόγισε το κόστος της ζημιάς του α΄εξαμήνου του 2015 περίπου 100 δισ...
Ο γερμανικός εφιάλτης του Τσίπρα

Τους έσωσε το ΣτΕ...

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017, 00:02
Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την παραγραφή των φοροελέγχων άνω της 5ετίας, απελευθέρωσε από το καθεστώς ομηρίας χιλιάδες συμπολίτες μας. Χάλασε, όμως, την μαγιά... της ανόδου στην εξουσία μιας ολόκληρης ομάδας ανθρώπων οι οποίοι επένδυσαν στον μύθο των πιθανών μεγάλων εισπράξεων από τις τηλε-υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Τους έσωσε το ΣτΕ...

Πλησιάζει η ώρα της αναμέτρησης Μαξίμου-ΥΠΟΙΚ

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017, 00:02
Έχουν συμπληρωθεί 7μήνες από την σημαντική επιδείνωση των σχέσεων του υπουργού Οικονομικών και του Μεγάρου Μαξίμου, όταν ο πρωθυπουργός μονομερώς ανακοίνωνε την καταβολή του επιδόματος στους συνταξιούχους, χρεώνοντας στον υπουργό του το αρνητικό αποτέλεσμα του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Πλησιάζει η ώρα της αναμέτρησης Μαξίμου-ΥΠΟΙΚ

Χωρίς ελιά, αλλά και χωρίς τσίπουρο;

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017, 00:02
Για πολλά χρόνια για λόγους καθαρά μικροπολιτικούς είχε καταχωρηθεί η περίφημη «Ελιά Καλαμών» - το πιο ισχυρό ίσως ελληνικό brand στο εξωτερικό - ως προϊόν ονομασίας προέλευσης που παράγεται μόνο στην Μεσσηνία (όπου παράγεται το 5% της εθνικής παραγωγής) και όχι ως ελληνική ποικιλία ώστε την προστιθέμενη αξία της ονομασίας της να μπορούν να την απολαύσουν και άλλες περιοχές...
Χωρίς ελιά, αλλά και χωρίς τσίπουρο;

Την φάγανε την μπούφλα...

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017, 00:02
Μια κακή συμφωνία που θα κλείσει γρήγορα είναι καλύτερη από μια καλύτερη συμφωνία που θα κλείσει αργότερα, έλεγε πριν από μερικούς μήνες ο Γιώργος Χουλιαράκης. Τελικά η κυβέρνηση, αποδεικνύεται με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάθε μέρα, έκλεισε μια κακή συμφωνία, όχι απλά αργότερα αλλά κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Την φάγανε την μπούφλα...

Στο 1,5% και βάλε η... διαφορά Τσίπρα - Μυτιληναίου

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017, 00:02
Οι αγορές επιβράβευσαν μια ελληνική εταιρεία, με ελληνικό management και δραστηριότητες κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, με επιτόκιο 3,1%, ενώ οι επενδυτές «έστησαν ουρά» υπερκαλύπτοντας κατά δυόμιση περίπου φορές τα χρήματα που ζητούσε η εταιρεία.
Στο 1,5% και βάλε η... διαφορά Τσίπρα - Μυτιληναίου

Κράτος διαλυμένο...

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017, 00:02
Σε νοσοκομεία της Αθήνας καθημερινά διανομείς διαφημιστικών φυλλαδίων ιδιωτικών εταιρειών διακομιδής ασθενών, δίνουν μάχη για το ποιο έντυπο θα επικρατήσει. Όταν διανέμει ένας τα δικά του, μαζεύει και πετάει στα σκουπίδια τα φυλλάδια του συναδέλφου. Λίγο μετά έρχεται τρίτος διανομέας, ο οποίος με γρήγορες κινήσεις μαζεύει των συναδέλφων του για να μείνουν τα δικά του.
Κράτος διαλυμένο...

Αναπτυξιακή τράπεζα... Schaeuble

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017, 00:02
Η ιστορία της δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας, δεν αποτελεί «ανακάλυψη» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ξεκινήσει τη διαδικασία αντίστοιχης τράπεζας με τις ευλογίες αρχικά και της Ευρώπης. Στην πορεία αντιλήφθηκαν και τα στελέχη της κυβέρνησης ότι δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν κεφάλαια άλλα από αυτά του αντίστοιχου γερμανικού φορέα KFW, ενώ τα ποσά που συγκεντρώθηκαν δεν ξεπερνούσαν τα 100 εκατ. ευρώ.
Αναπτυξιακή τράπεζα... Schaeuble

Μας λείπουν πολλά λεφτά...

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017, 00:02
Τα χρηματοδοτικά δεδομένα μέχρι το τέλος του προγράμματος και λίγο μετά είναι πλέον σχεδόν σαφή. Οι Ευρωπαίοι έκαναν τους λογαριασμούς τους και από αυτούς προκύπτει, ότι η Ελλάδα θα λάβει μέχρι τον Αύγουστο του 2018 περίπου 22,6 δισ. (54,3 διαθέσιμα, έχει λάβει 31,7 δισ.) εφόσον ολοκληρώσει τις υπόλοιπες πιθανότατα 4 αξιολογήσεις. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι χωρίς αξιολογήσεις τα 22,6 δισ. δεν πρόκειται να έρθουν στην χώρα.
Μας λείπουν πολλά λεφτά...

Κρέμεται από... μια έκθεση

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, 00:02
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βγει μια χώρα στις αγορές. Μπορεί για παράδειγμα να ακολουθήσει την περίπτωση της Κύπρου και ομαλά και συντονισμένα να διεκδικήσει ένα ικανοποιητικό επιτόκιο. Ωστόσο η Ελλάδα είναι από μόνη της μια τρίτη διαφορετική περίπτωση.
Κρέμεται από... μια έκθεση

Έλλειμμα εμπιστοσύνης

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017, 00:02
Οι πληροφορίες περί «κύματος» καταθετών οι οποίοι μεταμελημένοι έσπευσαν από την περασμένη Παρασκευή το πρωί να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες, ενισχυμένοι από την απόφαση του Eurogroup της Πέμπτης, διαψεύδονται ως ανακριβείς. Της ίδιας διάψευσης έτυχαν και πληροφορίες περί κύματος ξένων επενδυτών που έσπευσαν στα σύνορα προκειμένου να στήσουν δουλειές στην Ελλάδα.
Έλλειμμα εμπιστοσύνης

Οι αλχημιστές

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017, 00:20
«Εάν υπέγραφα αυτό τώρα, θα δημιουργούσα τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και εάν γίνει αυτό, χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να σκεφτώ», είπε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Η τελευταία κουβέντα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μόνο σε απόρριψη της πρότασης εκείνου του Eurogroup δεν παρέπεμπε...
Οι αλχημιστές

Δημοφιλέστερα Άρθρα