7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Ν. Χαρδαλιάς στο liberal: Να αντιληφθούμε ότι φέτος δεν υπάρχουν ρεβεγιόν - Μεγάλος κίνδυνος ο εφησυχασμός

Ν. Χαρδαλιάς στο liberal: Να αντιληφθούμε ότι φέτος δεν υπάρχουν ρεβεγιόν - Μεγάλος κίνδυνος ο εφησυχασμός

Να μην παρασυρθούμε από την ιδιαιτερότητα των στιγμών της αλλαγής της χρονιάς και να αντιληφθούμε ότι φέτος δεν υπάρχουν ρεβεγιόν τονίζει στο liberal.gr o υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι «η πιστή τήρηση των μέτρων μέχρι να επιτύχουμε ικανοποιητική ανοσία στον γενικό πληθυσμό μέσω του εμβολίου είναι αδιαπραγμάτευτη». «Αρχή του τέλους» το εμβόλιο, τι δηλώνει για τα τοπικά Lockdown.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημειώνει ότι οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία πειθαρχούν στα μέτρα παρά τη δυσκολία που δημιουργούν οι γιορτινές ημέρες, τονίζει όμως ότι και την Πρωτοχρονιά πρέπει να μην υπάρξει εφησυχασμός προσθέτοντας «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ολιγωρήσουμε ή να επαναπαυτούμε. Τα μέτρα πρέπει να συνεχίζουν να τηρούνται από όλους μας χωρίς καμία έκπτωση – είναι ζωτικής σημασίας».

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο υπογραμμίζει με έμφαση πως αποτελεί την «αρχή του τέλους για τον εφιάλτη της πανδημίας» και επισημαίνει ότι «η έλευση του εμβολίου και στη χώρα μας, ταυτόχρονα με όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, σημαίνει την ελπίδα. Σημαίνει ότι το στοίχημα της Ελευθερίας θα κερδηθεί – κι ότι η νέα χρονιά που έρχεται, ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα είναι χρονιά ανάτασης για όλους μας».

«Ο εμβολιασμός είναι πατριωτικό καθήκον για όλους μας» συνεχίζει και διευκρινίζει ότι «η εμπιστοσύνη στην επιστήμη αποτελεί, εξάλλου, το μοναδικό δρόμο που χαράξαμε από την αρχή της πανδημίας και η αυτή εμπιστοσύνη είναι που μας έφερε την ελπίδα ότι θα βγούμε νικητές και από αυτή τη μάχη».

Αναφορικά με τα τοπικά Lockdown που επιβλήθηκαν τονίζει πως  «Είναι δεδομένο ότι κάθε φορά που τα επιδημιολογικά στοιχεία επιτάσσουν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, τα μέρα αυτά λαμβάνονται. Η συγκυρία δεν επηρεάζει και δεν συσκοτίζει την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία» και καταλήγει λέγοντας ότι: «Πράγματι, η απόφαση για τις Θεσπιές, μετά τη σχετική εισήγηση των επιδημιολόγων μας, ελήφθη παραμονή Χριστουγέννων. Τα ίδιο θα κάνουμε -αν χρειαστεί - και σε κάθε άλλη περίπτωση»

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Το εμβόλιο είναι μια πραγματικότητα. Λύνει όμως το πρόβλημα;

Τo εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους για τον εφιάλτη της πανδημίας. Τον εφιάλτη που εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχει στοιχίσει σε όλον τον κόσμο εκατοντάδες χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας και συνεχίζει να ταλαιπωρεί με απίστευτο αντίκτυπο τις κοινωνίες, τις οικονομίες μας, κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά. Η έλευση του εμβολίου και στη χώρα μας, ταυτόχρονα με όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, σημαίνει την ελπίδα. Σημαίνει ότι το στοίχημα της Ελευθερίας θα κερδηθεί – κι ότι η νέα χρονιά που έρχεται, ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα είναι χρονιά ανάτασης για όλους μας.

- Η εφαρμογή των μέτρων παραμένει στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού σας;

Η πιστή τήρηση των μέτρων μέχρι να επιτύχουμε ικανοποιητική ανοσία στον γενικό πληθυσμό μέσω του εμβολίου είναι αδιαπραγμάτευτη. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ολιγωρήσουμε ή να επαναπαυτούμε. Τα μέτρα πρέπει να συνεχίζουν να τηρούνται από όλους μας χωρίς καμία έκπτωση – είναι ζωτικής σημασίας. Το υπογραμμίζω, η έλευση του εμβολίου στη χώρα μας σηματοδοτεί μόνο την αρχή του τέλους. Η πανδημία συνεχίζει να είναι εδώ, ας μην το ξεχνάμε αυτό. Κάθε έκπτωση σε μέτρα θα στοιχίσει ζωές.

Συνεχίζοντας, λοιπόν, να τηρούμε πιστά, αυστηρά και με την ίδια επιμονή τα μέτρα, χωρίς δικαιολογίες και προφάσεις,  φορώντας μάσκες, κρατώντας αποστάσεις και αποφεύγοντας άσκοπες μετακινήσεις και επικίνδυνους συνωστισμούς, και κυρίως ακούγοντας τους επιστήμονες μας, σε λίγους μήνες, με αργά, σταθερά αλλά σίγουρα βήματα, θα αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω τις ζωές μας.

- Εκτιμάτε πως τα Χριστούγεννα εφαρμόσθηκαν τα μέτρα και κατά πόσο αυτό που έγινε επηρεάζει το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς;

Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στους συμπολίτες μας που έδειξαν ξεκάθαρα ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία πειθαρχούν στα μέτρα, όσο δύσκολο κι αν είναι, ιδίως τις γιορτινές αυτές ημέρες που όλοι θέλουμε και έχουμε τόσο ανάγκη να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας. Πιστεύω ότι και την Πρωτοχρονιά θα πρυτανεύσει η σύνεση, το αίσθημα ευθύνης και η ευθυκρισία. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από την ιδιαιτερότητα των στιγμών της αλλαγής της χρονιάς, πρέπει να αντιληφθούμε ότι φέτος δεν υπάρχουν ρεβεγιόν και να εξασφαλίσουμε ότι δε θα κινδυνεύσουν οι αγαπημένοι μας.

- Είδαμε αυστηρότερο Lockdown παραμονή Χριστουγέννων στις Θεσπιές. Θα ισχύσει όπου αλλού χρειαστεί;

Είναι δεδομένο ότι κάθε φορά που τα επιδημιολογικά στοιχεία επιτάσσουν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, τα μέρα αυτά λαμβάνονται. Η συγκυρία δεν επηρεάζει και δεν συσκοτίζει την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Πράγματι, η απόφαση για τις Θεσπιές, μετά τη σχετική εισήγηση των επιδημιολόγων μας, ελήφθη παραμονή Χριστουγέννων. Τα ίδιο θα κάνουμε -αν χρειαστεί - και σε κάθε άλλη περίπτωση. Εκπτώσεις δεν νοούνται στη μάχη ενάντια στην πανδημία.

- Διαπιστώνετε κάποια μείωση στη διασπορά;

Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ενθαρρυντικά. Αργά αλλά σταθερά βλέπουμε βελτίωση της εικόνας. Χωρίς αυτό να σημαίνει, φυσικά, ότι μπορούμε να εφησυχάσουμε. Εκεί ακριβώς κρύβεται και ο μεγάλος κίνδυνος και εκεί είναι που πρέπει να επιδείξουμε όλοι τη μεγαλύτερη προσοχή και αυτοσυγκράτηση.

-  Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες για τον εμβολιασμό;

Ο εμβολιασμός είναι πατριωτικό καθήκον για όλους μας. Η εμπιστοσύνη στην επιστήμη αποτελεί, εξάλλου, το μοναδικό δρόμο που χαράξαμε από την αρχή της πανδημίας και η αυτή εμπιστοσύνη είναι που μας έφερε την ελπίδα ότι θα βγούμε νικητές και από αυτή τη μάχη. Γιατί το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να τελειώσουμε οριστικά με την περιπέτεια της πανδημίας, είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας. Είναι ο μόνος τρόπος για να αγκαλιάσουμε με ασφάλεια τους ανθρώπους που αγαπάμε το συντομότερο δυνατό.

- Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των εμβολίων και για να λειτουργήσει ο σχεδιασμός;

Έχουμε επεξεργαστεί ένα λεπτομερέστατο σχέδιο που διασφαλίζει την έγκαιρη και με απόλυτη ασφάλεια διανομή των εμβολίων κατά τους επόμενους μήνες, στα νοσοκομεία μας, καθώς και στα εμβολιαστικά κέντρα. Σε πλήρη συντονισμό με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και όλους τους λοιπούς συναρμόδιους φορείς, καθημερινά πραγματοποιούμε συσκέψεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο Φάρος, καθημερινά επανεξετάζουμε και επικαιροποιούμε τα σχέδια δράσης μας και πιστεύουμε ότι και σε αυτήν την πρόκληση -τη μεγαλύτερη ανεφοδιαστική και διαμετακομιστική άσκηση που έχει γνωρίσει η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες- όλα θα κυλήσουν απολύτως ομαλά.