Μυστικά κονδύλια και πρόδηλος λαϊκισμός

Μυστικά κονδύλια και πρόδηλος λαϊκισμός

Του Παναγιώτη Καρκατσούλη

Οι λαϊκιστές και πελατοκράτες ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ καιροσκοπισμού και ευτέλειας μετά το άλλο. Εν τέλει, ανταγωνίζονται τον προηγούμενο κακό εαυτό τους. Υπό την έννοια αυτή, θα μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστους τους ισχυρισμούς τόσο του απελθόντος υπουργού Εξωτερικών όσο και του κ. Πρωθυπουργού ότι όσα γράφονται περί μυστικών κονδυλίων αποτελούν «αθλιότητες».

Όχι, μόνον, διότι τις φήμες αυτές τις διακινούν και ανακίνησαν οι ίδιοι αλλά και, διότι, θρασύτατοι όντες, δείχνουν την αντιπολίτευση ως υπεύθυνη γι' αυτό! Εζήλωσαν δε, πάλι, την προηγούμενη δική τους κακή επίδοση όταν κατηγορούν μια εφημερίδα (αυτή τη φορά όχι τον «Φιλελεύθερο») για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Τι προς ημάς; θα μπορούσε κανείς να διερωτηθεί. Αυτός δεν είναι ο τρόπος και το ήθος διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Ο λόγος που συνεχίζουμε να σχολιάζουμε είναι γιατί πιστεύουμε, απολύτως, ότι μπορούν και χειρότερα. Προσπαθούμε να δείξουμε, με την μεγαλύτερη δυνατή ευκρίνεια, την επικινδυνότητά τους.

Αυτή τη φορά, με αφορμή τα μυστικά κονδύλια διασύρουν τη χώρα, δημιουργούν σκιές σε μια, ούτως ή άλλως ασταθή πολιτική ισορροπία, και υπονομεύουν, αυτοί οι ίδιοι, εκείνο που υποτίθεται ότι επιδιώκουν: Την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

Κάποιοι απ' αυτούς, κουτοπόνηροι, εμφανίζονται ως τιμητές. Ζητούν να δημιουργηθεί ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα εγγυάται την διαφάνεια στα μυστικά κονδύλια. Λες κι έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες που το ισχύον πλαίσιο τους δίνει. Αλλά, πόσοι απ΄αυτούς γνωρίζουν ποιό είναι αυτό και τι ακριβώς προβλέπει;

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πέραν της κουτοπονηρίας, διακρίνονται και για την οκνηρία τους. Δεν εξηγείται, αλλοιώς, ότι οι κορυφαίοι εξ αυτών φαίνεται να αγνοούν ότι ο κανονισμός της βουλής παρέχει ικανοποιητικά εχέγγυα για την δημοκρατική και αποτελεσματική διαχείριση των μυστικών κονδυλίων.

Όχι μόνο διότι δεν υπάρχουν μυστικά κονδύλια από τους βουλευτές αλλά και διότι μόνη η παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού παρέχει ακριβή στοιχεία για την εκταμίευσή τους. Το ότι, για παράδειγμα, τα μυστικά κονδύλια που προορίζονταν για τις ένοπλες δυνάμεις στον προϋπολογισμό 2016 δεν εκταμιεύθηκαν στο σύνολό τους είναι γνωστό στους ενδιαφερομένους. Όπως είναι γνωστό που υπήρξε υπέρβαση του προϋπολογιζόμενου ποσού.

Εάν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παραμελούν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν τι ισχύει, αυτό μας παραπέμπει σε άλλης τάξεως πρόβλημα. Αδιάφοροι και καιροσκόποι χρησιμοποιoύν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες με μοναδικό κριτήριο την επικοινωνιακή εκμετάλλευσή τους. Αν δεν ήταν έτσι, τότε θα ξέραμε, από χθες ήδη. πότε θα έρθει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή να απαντήσει στην ερώτηση που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΣΥ και με την οποία ερωτάται:

Πρώτον, εάν αληθεύει πως στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πέραν των πολιτικών διαφωνιών η συζήτηση στράφηκε γύρω από κατηγορίες περί διαχείρισης μυστικών κονδυλίων, καθώς και χρηματοδοτήσεων από τον Τζ. Σόρος για την «προώθηση» της συμφωνίας των Πρεσπών και

δεύτερον, εάν αληθεύει πως οι κατηγορίες αυτές και η δική του αδρανής στάση αποτέλεσε την αιτία της παραίτησης του Υπουργού των Εξωτερικών;

Έχω, όμως, την εντύπωση ότι ο καυγάς δεν γίναται γι αυτού του είδους τα μυστικά κονδύλια. Οι αναφορές του κ. Καμμένου στον Σόρος και τα συναφή παραπέμπουν σε ποινικά ελεγχόμενες δοσοληψίες. Υπό την έννοια αυτή, η πρωτοβουλία ανήκει στις εισαγγελικές αρχές και είναι ευχάριστη έκπληξη να τις βλέπουμε να αντιδρούν σε ενεστώτα χρόνο.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, όμως, η έκθεση της χώρας και ο διασυρμός της έχει συμβεί και συνεχίζεται. Οι γρηγορούντες πολίτες ας προσπαθήσουμε να οδηγήσουμε τους τυχοδιώκτες ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όσο πιο σύντομα κι όσο πιο αποφασιστικά μπορούμε στην έξοδο.