Μπορεί η Ιταλική κρίση να επηρεάσει την τσέπη του Έλληνα;

Μπορεί η Ιταλική κρίση να επηρεάσει την τσέπη του Έλληνα;

του Χρήστου Αλωνιστιώτη*

Φαίνεται ότι η ζωή και η οικονομία κάνουν περίεργους κύκλους. Το 2008 ήταν ορόσημο μιας νέας εποχής. Σηματοδότησε το σκάσιμο της φούσκας ενυπόθηκων δανείων στην Αμερική και την αρχή της κατάρρευση του σύμπαντος. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι ξεκίνησε μια σειρά «αντιποίνων» αφού ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός Deutsche Bank, δε σήκωσε ποτέ κεφάλι από τότε. Ήρθε η ελληνική κρίση και τελικά, οι ιταλικές τράπεζες μπήκαν στο κάδρο.

Το πρόβλημα των ιταλικών "κόκκινων" δανείων, φτάνει περίπου στο 22% του συνόλου. Κάτι παραπάνω από €200 δισ. που σημαίνει κάπου στο 12% του ιταλικού ΑΕΠ. Ωστόσο, το θέμα είναι πιο σύνθετο καθώς κάποιες τράπεζες έχουν πάνω από το 30% του ενεργητικού τους σε "κόκκινα" δάνεια. Τράπεζες-νεκροταφεία για να το πω περισσότερο παραστατικά. Τα "κόκκινα" δάνεια δεν έχουν λύση. Το είπε ο ίδιος ο Mario Draghi: το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων στην Ευρωζώνη θα μας απασχολήσει για χρόνια.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η κρίση στην Ευρωζώνη περνά πλέον σε επόμενο στάδιο. Η συνεχής μείωση του βιοτικού επιπέδου, θα φέρνει αύξηση των "κόκκινων" δανείων και αυτό θα καθιστά τις τράπεζες αδύναμες να δανείσουν και να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Αυτό δημιουργεί μια μόνιμη πηγή προβλημάτων για την Ευρωζώνη και δημιουργεί τη σιγουριά ότι η Γερμανία δε θα επιδιώξει να αλλάξει τη νομισματική και οικονομική πολιτική που προωθεί. Ωστόσο, όπως έδειξε και η Ελλάδα, οι ανακεφαλαιοποιήσεις δεν οδηγούν στη λύση του προβλήματος. Πρέπει να υπάρξει δραστικότερη αντιμετώπιση.

Για όσους δεν το έχουν εντοπίσει ακόμα, η τραπεζική κρίση εξαπλώνεται ως domino. Ξεκίνησε από την Αμερική, ήρθε στην Ευρώπη μέσα από την Ελλάδα, χτυπάει χρόνια τώρα τη Γερμανία και έχει "γονατίσει" την Ιταλία.

Το μέλλον προβλέπεται δύσκολο αλλά το σίγουρο είναι ένα: ότι και αν έρθει αυτό θα το πληρώσει ο Ευρωπαίος πολίτης. Τον δύσκολο δρόμο που ακολουθεί η Ελλάδα θα διαβούν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτό διαφώνησαν οι Βρετανοί και μένει να δούμε αν θα θελήσουν κι άλλοι να δραπετεύσουν από ένα δυσβάστακτο κόστος που δεν τους αναλογεί.
Το μεγάλο ερώτημα είναι και πάλι: Πως κάτι τέτοιο θα επηρέαζε την Ελλάδα και τους Έλληνες;

Αν οι ιταλικές τράπεζες αντιμετώπιζαν πρόβλημα, μέσα από ένα bank run, μια χρεοκοπία ή κάτι άλλο, οι αγορές θα προεξοφλούσαν και νέο κίνδυνο κατάρρευσης της Ευρωζώνης. Οι ελληνικές τράπεζες θα δέχονταν ισχυρό πλήγμα και θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με ένα bail-in, στην καλύτερη περίπτωση.

Τα capital controls λειτουργούν ως πύργος ελέγχου που, ανά πάσα στιγμή και ανάλογα με τις συνθήκες τις παγκόσμιας οικονομίας, μπορούν να χαλαρώσουν ή να σφίξουν ακόμα περισσότερο. Αυτό θα οδηγούσε στη μαζική απώλεια πλούτου των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και δεδομένων των προβλημάτων της Ελλάδας θα οδηγούσε σε απειλή κατάρρευσης ολόκληρη τη χώρα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα όσα έχει, μέχρι στιγμής, υπογράψει η Ελλάδα έναντι των δανειστών, θα οδηγούσαν σε αυτόματη φτωχοποίηση ολόκληρου του πληθυσμού.

*Ο κ. Χρήστος Αλωνιστιώτης είναι Chief Market Strategist, Delta Forex Group.