Μπογδάνο-χαρακτήρες

Καμιά φορά ο άνθρωπος μπαίνει από μόνος του σε καθοδικό σπιράλ, εγκλωβίζεται εκεί μέσα και ενώ κατεβαίνει διαρκώς προς τον βυθό στροβιλισμένος, αυτός νομίζει ότι αρμενίζει χαλαρά στην ακύμαντη επιφάνεια της θάλασσας. Τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο τον γνωρίζω σαν συνάδελφο που κινηθήκαμε σε κοινό επαγγελματικό και εργασιακό χώρο. Και για αυτό απορώ, πως πατημασιά την πατημασιά κατέληξε σε κείνα τα βάθη.

Τι διάβολο; Του έλειπαν ψήφοι και αποφάσισε ότι στην άκρο-ακροδεξιά έχει περισσευούμενους; Τον είχε πιάσει ανασφάλεια ότι δεν θα εκλεγεί και είπε να βουτήξει νωρίς-νωρίς στην δεξαμενή των αντικομμουνιστών εθνικοφρόνων, καθότι οι εκπρόσωποι του κέντρου και της μετριοπάθειας μέσα στην ΝΔ πληθύνανε υπερβολικά; Μήπως τον περικύκλωσαν τίποτα επιτήδειοι και του τριβέλισαν το μυαλό ότι ο χώρος αυτός ψάχνει για εκφραστή, άρα αυτή είναι η ευκαιρία του;

Εκτός και αν αυτή η στάση του δεν είναι αποτέλεσμα εκλογικών υπολογισμών, αλλά προϊόν κατάδικών του εσωτερικών διεργασιών, που τον πήραν απ’ το χέρι και μήνα τον μήνα τον έφερναν ανεπαισθήτως όλο και πιο κοντά στον Κασιδιάρη. Τι στο καλό, χώθηκε απελπισμένα μέσα σε βιβλία, αναλύσεις και διηγήσεις που τα ιστορικά τους ορόσημα εξαντλούνται στην προηγούμενη εβδομηκονταετία, σε Γρίβες, Γράμμους και Βίτσια, στα οποία αγκιστρώθηκε και ξώμεινε; Δεν το ξέρω.

Δεν παύω πάντως να εκπλήττομαι από τη ζημιά που μπορεί να κάνει ο αλλόκοτος χαρακτήρας και η έπαρση στους ανθρώπους. Να τους δίνει η ζωή τεράστιες ευκαιρίες σε μικρότατη ηλικία και αυτοί να τις κατασπαταλάνε ανοήτως, λες και θα τις ξαναβρούν έξω απ’ την πόρτα τους και τον επόμενο μήνα. Φυσικά, ο πολιτικός εκτραχηλισμός ενός βουλευτή και η διαγραφή του είναι εκ των πραγμάτων πολιτικό θέμα, αλλά η περίπτωση Μπογδάνου είναι «τόσο-όσο» πολιτικό. Μάλλον, με τον χαρακτήρα του ανδρός έχει να κάνει.

Και εδώ θα έχουν δίκιο όσοι θα υπενθυμίσουν ότι «του τα ‘λεγαν» του Κυριάκου για τον Κωνσταντίνο. «Μην τον βάλεις υποψήφιο» του λέγανε, «θα σου δημιουργήσει πρόβλημα.» Τον προειδοποιούσαν, όχι διότι ο Μπογδάνος ήταν ακροδεξιός, όσο διότι ήταν απρόσμενος και ανεξέλεγκτος, πάει να πει ικανός να πει οτιδήποτε σε οποιαδήποτε στιγμή και για το πιο άσχετο θέμα. Τον έβαλε και τώρα αναγκάζεται να τον ξωπετάξει, εισπράττοντας και το κόστος. Ήθελε τα κι έπαθε τα, που λένε και στην Κρήτη.

Δεν θα πάψω ποτέ να λέω ότι το πρώτο κριτήριο για την αξιολόγηση ενός ανθρώπου είναι το στυλ και ο χαρακτήρας του. Οι γνώσεις και οι ικανότητες είναι το κεφάλι του ανθρώπου, αλλά ο χαρακτήρας του είναι ο λαιμός του. Αυτός τα κατευθύνει όλα του τα προσόντα προς το καλό ή προς τα τάρταρα.