Μπλοφάροντας με τη «ΜΙΑ στο εκατομμύριο»

Μπλοφάροντας με τη «ΜΙΑ στο εκατομμύριο»

Του Βασίλη Δρακονταειδή*

13 Μαΐου 2019

Μόλις 2 εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές σε συνέντευξη του στον Alpha ο Α. Τσίπρας εκτός των άλλων δηλώνει:

"Οι ευρωεκλογές θα είναι ντέρμπι αλλά τις εθνικές εκλογές δεν υπάρχει ούτε ΜΙΑ στο εκατομμύριο να τις κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης".

Η στάση του αυτή έδειχνε ότι περίμενε την ήττα στις ευρωεκλογές (θεωρώντας ότι θα λειτουργούσε ως εκτόνωση των ψηφοφόρων), όχι όμως με τόσο μεγάλη διαφορά.

Από την άλλη δεν πίστευε (μέχρι τότε τουλάχιστον) ότι μπορεί να χάσει από τον Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθούσαν.

Αυτός κατά την άποψη μου είναι και ο λόγος που τότε σε αυτή του τη δήλωση, έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στο όνομα του αντιπάλου του με στόχο να τον υποτιμήσει.

Είμαι πεπεισμένος ότι ο Α.Τσίπρας όσο θεωρούσε γενικώς τον εαυτό του άχαστο, άλλο τόσο υποτιμούσε συστηματικά τον Κ.Μητσοτάκη όπως και πολλοί άλλοι βέβαια (και όχι μόνο αντίπαλοί του) μέχρι τη σαρωτική νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές.
Κρατούσε διαχρονικά μια αλαζονική και απαξιωτική στάση απέναντί του, με αποκορύφωμα την πρόσφατη φράση του στη βουλή: "Τρομάρα σας που θέλετε να γίνετε και ΠΡΘ!".

25 Ιουνίου 2019

Κάτι λιγότερο από 2 εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές, κάνει ανάλογη δήλωση στο STAR με διαφορετική διατύπωση:
"Δεν πιστεύω ούτε ΜΙΑ στο εκατομμύριο ότι θα χάσω τις εκλογές".

Η δήλωσή του αυτή (και με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις) δίνει την εντύπωση, ή ότι είναι ηλίθιος, ή ότι ζει σε παράλληλο σύμπαν.

Ο Α.Τσίπρας είναι πάρα πολλά άλλα, σίγουρα όμως δεν είναι ηλίθιος.

Όσοι παρακολουθούν τις κατά καιρούς δηλώσεις του, αντιλαμβάνονται εκ των υστέρων ότι υποκρύπτουν πάντα δεύτερη και τρίτη ανάγνωση.

Ο Α.Τσίπρας γνωρίζει (και ξέρει ότι το ξέρουν όλοι) ότι τις εκλογές θα τις χάσει σε κάθε περίπτωση σε επίπεδο ποσοστών, ανεξάρτητα αν η ΝΔ πάρει αυτοδυναμία.

Τι υποκρύπτει λοιπόν κατά την άποψη μου η συγκεκριμένη διατύπωση;

1. Με το να μην αναφέρει το όνομα του Κ.Μητσοτάκη, δεν θέλει να δώσει προκαταβολικά αξία στη νίκη του αντιπάλου του, συνεχίζοντας την τακτική της εμμέσου πλην σαφούς υποτίμησης και απαξίωσής του.

2. Προσδοκά ένα αποτέλεσμα με μη αυτοδυναμία της ΝΔ ώστε να συρθούμε σε νέες εκλογές με απλή αναλογική και ό,τι προκύψει. Για τη χώρα αυτό σημαίνει ακυβερνησία και για τους πολίτες αβεβαιότητα και τρομακτική ταλαιπωρία εν μέσω θέρους.

Η δεύτερη ανάγνωση για τον Α. Τσίπρα, είναι ότι ένα αποτέλεσμα που δεν οδηγεί στον σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να είναι μία νίκη του αντιπάλου στα χαρτιά, θεωρητική όμως και χωρίς αντίκρυσμα.
Είναι σαν έχει βάλει γκολ ένας ποδοσφαιριστής και να υποδειχθεί εκ των υστέρων σε θέση οφσάιντ. Το γκολ ακυρώνεται.

3. Προσδοκά για τον ΣΥΡΙΖΑ, στην χειρότερη περίπτωση ένα αποτέλεσμα καλύτερο από τις ευρωεκλογές.

Το τελευταίο θα το καρπωθεί ο ίδιος προσωπικά (ρίχνοντας τα υπόλοιπα κακά αλλού), θα ισχυριστεί ότι περισσότεροι από πριν ψηφοφόροι εμπιστεύτηκαν την πρότασή του και αύξησε τα ποσοστά του.

Με βάση τα ποσοστά αυτά (και σε συνδυασμό με μια πιθανή κακή επίδοση του ΚΙΝΑΛ) ως προσωπική παρακαταθήκη, ή θα διεκδικήσει την ηγεμονία στο χώρο της κεντροαριστεράς ή το πιθανότερο θα δρομολογήσει την ίδρυση ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού φορέα.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν ένας πολιτικός του στυλ του Α.Τσίπρα έχει τον τρόπο να τα παρουσιάσει ως "μη ήττα".

Τώρα το αν, πόσο και πόσους θα καταφέρει να πείσει είναι μια άλλη ιστορία που θα τον/μας απασχολήσει εκ των υστέρων.

Υπάρχει όμως και η περίπτωση της ΜΙΑΣ στο εκατομμύριο που κι αυτή με κάποιον τρόπο όμως θα μπορούσε να την βαφτίσει "μη ήττα".

Κι αυτή είναι να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ μικρότερο ποσοστό από τις ευρωεκλογές και η ΝΔ να κερδίσει την αυτοδυναμία.

Σε κάθε περίπτωση οι ψηφοφόροι σε λίγες μέρες καλούνται στις κάλπες ίσως στις πιο κρίσιμες εκλογές της μεταπολίτευσης.
Οι επιλογές τους θα δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις σε πολλά επίπεδα που θα επηρεάσουν τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα τη ζωή τους.

Μέχρι τότε ψυχραιμία, μνήμη, κρίση και διάβασμα πίσω από τις λέξεις (που συνήθως κρύβεται ο Αλέξης).

ΥΓ. Δεν αναφέρω σε όλα τα παραπάνω την περίπτωση να του σκάσει (ή να προκαλέσει) ως μάνα εξ ουρανού, κάποια εμπλοκή με τους Τούρκους στο Αιγαίο και επικαλούμενος κρίσιμους εθνικούς λόγους, να αναβάλει τις εκλογές.

*Ο κ. Βασίλης Δρακονταειδής είναι στέλεχος επιχειρήσεων, με εξειδίκευση σε θέματα Επικοινωνίας, Μάνατζμεντ και Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων.