Μπαράζ επενδύσεων Ισραηλινών κεφαλαίων σε real estate, ενέργεια

Μπαράζ επενδύσεων Ισραηλινών κεφαλαίων σε real estate, ενέργεια

H πανδημία του κορoνοϊού ανέστειλε τις δραστηριότητες στον κλάδο του real estate, δημιούργησε προβλήματα εισπραξιμότητας για τις εταιρείες που διαχειρίζονται επαγγελματικά ακίνητα, ενώ αντέστρεψε την άνοδο του κλάδου που είχε παρατηρηθεί πριν την πανδημική κρίση.

«Μέσα στην κρίση βρίσκεται ο σπόρος της ευκαιρίας» λένε στη Wall Street, κάτι που αντικατροπτίζει πλήρως την εγχώρια αγορά real estate. Oι χαμηλότερες αποτιμήσεις, το γεγονός πως υπάρχει ανάγκη για άμεση ρευστότητα σε συνδυασμό με τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν ένα πρόσφορο έδαφος που έλκει τους επενδυτές.

Σε αυτή την εικόνα θα πρέπει να προστεθεί ο φιλοεπενδυτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, ο οποίος μετά από πολλά χρόνια θέτει τα θεμέλια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με μεταρρυθμίσεις αιχμής και επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου στις υποδομές της χώρας.

Άλλωστε, η σταθερότητα, η μείωση της γραφειοκρατίας, η αναμόρφωση των υποδομών και ένα ολιστικό, συνεκτικό σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων, πάντα ήταν υψηλά στην ατζέντα των ιδιωτών ή θεσμικών επενδυτών.

Επιστρέφοντας στον κλάδο του real estate, αποτελεί πόλο έλξης Ισραηλινών κεφαλαίων που διαβλέπουν ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και άνοδο του τουρισμού.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο αναπτερώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον στον ξενοδοχειακό κλάδο και σε αυτόν της ενέργειας, με Ισραηλινά funds να «σκανάρουν» την ελληνική αγορά για εξεύρεση ευκαιριών, ενώ στον επενδυτικό «χορό» μπαίνουν και οι ιδιώτες επενδυτές από το Ισραήλ.

Για όλα τα παραπάνω μιλά στο Liberal Markets o ιδιοκτήτης της Casa Alta, Samuel Ephron, εταιρείας που εκπροσωπεί Ισραηλινά κεφάλαια και ειδικεύεται στην ανάπτυξη ακινήτων.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

- Κύριε Samuel Ephron οι πληροφορίες για επενδυτική «απόβαση» Ισραηλινών κεφαλαίων στη χώρα μας, επιβεβαιώνονται;

Διαχρονικά οι σχέσεις Ισραήλ και Ελλάδας ήταν σταθερές και θετικές. Βρίσκομαι στην Ελλάδα πολλά χρόνια και πρώτη φορά βλέπω τόσο έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα από Ισραηλινά κεφάλαια. Αυτά αφορούν τόσο σε funds, όσο και σε ιδιώτες επενδυτές. Παραδοσιακά οι Ισραηλινοί επένδυαν στις ΗΠΑ, στην κεντρική και δυτική Ευρώπη. Τώρα ήρθε η ώρα και για την Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη.

- Που εντοπίζεται αυτό το ενδιαφέρον;

Το ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο ξενοδοχειακός κλάδος. Τα funds και γενικότερα τα πιο οργανωμένα κεφάλαια ενδιαφέρονται για ξενοδοχειακά συγκροτήματα ή boutique hotels στα αστικά κέντρα. Δηλαδή στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Σε ό,τι αφορά στα ιδιωτικά κεφάλαια από το Ισραήλ υπάρχει η τάση για ενδιαφέρον σε νησιά της χώρας.

- Tι βλέπουν σήμερα οι Ισραηλινοί, που δεν υπήρχε μέχρι χθες;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες και διαφορετικοί μεταξύ τους, ο συνδυασμός όμως των οποίων οδηγούν στο αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Σε πρώτη φάση η ελληνική οικονομία αποκτά σταθερότητα και έναν επενδυτικό σχεδιασμό που στηρίζεται στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις. Δεύτερον και κυριότερο υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας με τον τουρισμό να συνεχίζει να αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας.

Εκτιμάται πως μετά την πανδημική κρίση θα ανακάμψει ο τουρισμός και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Τέλος, πολύ σημαντικός παράγοντες είναι πως οι αποτιμήσεις των assets πιέζονται, η αγορά αναζητά ρευστότητα για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που συνεπάγεται η έλλειψη τουριστών, επομένως υπάρχουν ευκαιρίες.

- Οι επενδύσεις αυτές έχουν μακροπρόθεσμο ή βραχυπρόθεσμο ορίζοντα;

Στην πλειονότητά τους όταν γίνονται επενδύσεις κεφαλαίων από Ισραηλινούς αυτές έχουν μακροπρόθεσμες προοπτικές. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα και το break even και το όποιο κέρδος προκύπτει μακροπρόθεσμα. Αν δείτε την ιστορία μετά από κάθε πόλεμο, υπάρχει έκρηξη ανάπτυξης. Έτσι και με τον κορΟνοϊό.

- Σε ποιους άλλους κλάδους υπάρχει Ισραηλινό ενδιαφέρον;

Εξ' όσων γνωρίζω εκτός από τα ξενοδοχεία και τα ακίνητα στα νησιά, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ενέργεια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός της πράσινης μετάβασης και στην ύπαρξη των κατάλληλων εκείνων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη του κλάδου της ενέργειας.