Μόρια: Μάχη ουσίας αλλά και εικόνας

Μόρια: Μάχη ουσίας αλλά και εικόνας

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Η Μόρια είναι η απεικόνιση της αποτυχημένης διαχείρισης του προσφυγικού, του ελλείμματος ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, της απροθυμίας της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με γενναιότητα, της ηθικής ανυποληψίας και των ρητορικών της άκρας δεξιάς που «ψηφολογούν» τοκίζοντας στο φόβο των ανθρώπων.

Η Μόρια είναι μια εικόνα της φρίκης και τα οδυνηρά αισθήματα που προκαλεί δεν μπορεί να τα ανακουφίσουν  θεωρητικολογίες για την πολυπλοκότητα των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, οι λεπτομέρειες της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που δεν διευκολύνουν την αποσυμφόρησή της ούτε μία θεωρητική προσέγγιση του φαινομένου της μεταναστευτικής κρίσης.

Αυτή η βάρβαρη εικόνα της απαξίωσης της ανθρώπινης υπόστασης έχει κάνει το γύρο του κόσμου πολλές φορές, ανέβηκε στις σελίδες των Ελλήνων χρηστών των social media για να δηλωθεί η οδύνη, η οργή, η συμπαράσταση προς τον συνάνθρωπο.

Η Μόρια απαξίωσε ηθικά το ρηχό δικαιωματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε σημαία της αντιπολίτευσης όλα αυτά τα χρόνια, δημοσιογράφοι σύρθηκαν στα δικαστήρια με τη διαδικασία του αυτόφωρου επειδή κατήγγειλαν οικονομικές ατασθαλίες στη διοίκησή της. 

Όσο λοιπόν οι εικόνες που βγαίνουν από τη Μόρια δεν αλλάζουν, όσες θεσμικές παρεμβάσεις ουσίας και να κάνει η κυβέρνηση, όσες διπλωματικές επιτυχίες και να καταφέρει σε πεδία  που οι άλλοι δεν μπορούσαν καν να διανοηθούν είτε λόγω ιδεοληψίας είτε λόγω έλλειψης ικανοτήτων, η κοινή γνώμη θα εξοργίζεται όλο και περισσότερο γιατί θα αισθάνεται εξαπατημένη εκ νέου.

Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου είναι δηλωτικές της σοβαρότητας με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Όμως επείγει να αλλάξει η εικόνα που παράγει η Μόρια. Οι Έλληνες θέλουμε να ξέρουμε ότι στη χώρα μας δεν διατηρούμε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου άνθρωποι βασανίζονται. Δεν το ανεχόμαστε.

Η κυβέρνηση ας μην εγκλωβίζεται στις θεωρίες ότι η εικόνα αυτή λειτουργεί αποτρεπτικά αφού έχει αποδειχθεί ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει έναν απελπισμένο από το να δοκιμάσει την τύχη του, αφενός. Αφετέρου, αυτές οι εικόνες της φρίκης λειτουργούν διαλυτικά στην κοινωνία.

Το πραγματικό πρόβλημα όμως δεν βρίσκεται στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση κατανοεί το πρόβλημα και μπορεί να εργαστεί στο να βελτιωθούν ορατά οι συνθήκες στη Μόρια. Το πρόβλημα βρίσκεται στη Νέα Δημοκρατία και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της. Λυπούμαστε πολύ που χρειάζεται να το επισημάνουμε γιατί έτσι, μένουμε έκθετοι κι εμείς που στηρίξαμε τη Νέα Δημοκρατία. Με πρόφαση “τον ρεαλισμό” και την εύκολη άγρα ψήφων επετράπη σε πολλούς να πλειοδοτήσουν σε επικίνδυνες εθνικιστικές κορώνες και κυρίως να πουν ψέματα στους συμπολίτες τους στις τοπικές κοινωνίες ότι θα κλείσουν τα σύνορα ενώ τα σύνορα της χώρας είναι βέβαια ήδη κλειστά. Τώρα οι κύριοι αυτοί έρχονται και μας λένε ότι δεν μπορούν να επισκεφθούν τις εκλογικές τους περιφέρειες. Ας πρόσεχαν. Αυτή είναι η μοίρα του βουλευτή που λέει ψέματα στους ψηφοφόρους του. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει έστω και τώρα να αναλάβει δράση. Ο ίδιος προσωπικά. Και να υποχρεώσει όλους αυτούς, σήμερα, τώρα, να στηρίξουν την κυβέρνησή λέγοντας στον κόσμο την αλήθεια, εξηγώντας στις τοπικές κοινωνίες πως τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργικό Συμβούλιο είναι στη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει επίσης να ζητήσει από κάποιους άλλους βουλευτές απλώς να βουλώσουν τα στόματά τους. Τόσο απλά.

Έχει τη δύναμη, την τυπική και την ουσιαστική. Αυτή την παρτίδα μόνον ο ίδιος μπορεί να τη σώσει.