Μοναδικός ωφελημένος, το ινστιτούτο Φλωρεντίας...

Του Γιάννη Παντελάκη

Αρχικά ο υπουργός Παππάς και αργότερα και ο πρόεδρος της Βουλής Βούτσης, γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους ν ακυρώσουν την πρόβλεψη του νόμου με την οποία προβλέπεται ότι στην χώρα μας πρέπει να λειτουργούν τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Η νέα αυτή υπαναχώρησή, ακυρώνει και την περίφημη μελέτη του Ινστιτούτου Φλωρεντίας «του κορυφαίου διεθνούς αυτού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου διδακτορικού και μεταδιδακτορικού επιπέδου». (Παππάς, 8-3-2016).

Όπως δήλωσε ο υπουργός, ο ακριβής αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της νέας ανεξάρτητης αρχής. Δηλαδή, ο υπουργός μας λέει πως τα κόμματα σε συνεργασία με το νέο ΕΣΡ θα καθορίσουν τον αριθμό των αδειών. Εικάζω, πως αν συμβεί αυτό, θα γίνει ένα ιδιόμορφο παζάρι μεταξύ κομμάτων ουσιαστικά και εν μέρει και με τα διορισμένα από τα κόμματα μέλη του ΕΣΡ, για το πόσες άδειες θα υπάρχουν και πόσα κανάλια θα λειτουργούν. Από το παζάρι, θ'' απουσιάζουν τα συμφέροντα των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών; Υπαρχόντων καναλαρχών και φιλόδοξων καναλαρχών.

Εύκολα κατανοεί κάποιος, το μέγεθος της ήττας που θα υποστεί η διαπλοκή! Οι διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει και αυτός στο παιχνίδι διασύνδεσης μεταξύ πολιτικής, οικονομικής και μιντιακής εξουσίας, θα φέρουν το προαναφερόμενο αποτέλεσμα. Την διαιώνιση δηλαδή-και μάλιστα νομοθετημένα πια και σχεδόν διακομματικά-μιας αντικειμενικά άρρωστης κατάστασης που υπάρχει στο τηλεοπτικό τοπίο. Το οποίο θα παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητο, όπως λειτουργεί εδώ και 27 χρόνια. Η μοναδική διαφορά θα είναι μερικά εκατομμύρια που θα καταβάλλουν για τις άδειες.

Η βούληση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι να βάλει αντικειμενικούς όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας στα ηλεκτρονικά Μέσα, αλλά να δημιουργήσει τα δικά του Μέσα (όπως παραδέχτηκε δημόσια και ο ευρωβουλευτής του Κούλογλου, πρόσφατα), δεν επιβεβαιώθηκε μόνο από τις αποκαλύψεις των συναντήσεων Τσίπρα με μεγάλους μιντιάρχες (Μπόμπολας, Ψυχάρης κ.α.), τις οποίες έκανε κρυφά, σε ανύποπτο χρόνο και την ίδια εποχή που κατήγγειλε την διαπλοκή. Ούτε μόνο από την περίπτωση δημιουργίας ενός δικού της καναλάρχη ο οποίος τελικά βρέθηκε εκτός διαγωνισμού.

Αλλά και από μια μικρή ιστορία που έρχεται στο φως της δημοσιότητας από έναν δημοσιογράφο ο οποίος αποκάλυψε πως για ένα site το οποίο δημιούργησε μετά από συνεργασία με τους Τσίπρα, Παππά και Βερναρδάκη, πληρωνόταν από τον σημερινό υπουργό! Ο τελευταίος, δεν έχει απαντήσει ακόμα για την προέλευση των χρημάτων που έδινε.

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και σ'' αυτόν τον κρίσιμο τομέα, θα έχει ένα επιπλέον κόστος για τον ίδιο. Αλλά αυτή η παράμετρος αφορά το ίδιο το κόμμα και όσους εξακολουθούν να το στηρίζουν. Το μεγαλύτερο κόστος, θα το έχει υποστεί η κοινωνία η οποία για δυο χρόνια είδε να διαδραματίζεται ένα παιχνίδι στο οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να προσεταιριστεί ένα μέρος της υπάρχουσα διαπλοκής και το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την διατήρηση του υπάρχοντος τοπίου. Ο μόνος κερδισμένος τελικά από αυτή την ιστορία, είναι το Ινστιτούτο Φλωρεντίας το οποίο αποκόμισε για την περίφημη μελέτη του-σύμφωνα με τον Παππά-20.000 ευρώ...