Μήπως θέλουν να ξανακάψουν την Αθήνα;

Ο πρωθυπουργός έδωσε στους 3 της Αριστεράς μια αξιοπρεπή διέξοδο από το αδιέξοδο που τους οδήγησε η πολιτική τους. Να καταθέσουν όλοι μαζί, με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λίγα λουλούδια στο Πολυτεχνείο. 

Η πρόταση απορρίφθηκε. 

Εμμένουν και οι 3, στην πολωτική θέση τους, παρά τις επιστημονικές απόψεις των κ.κ. Βενιζέλου, Μανιτάκη, Αλιβιζάτου που υποστηρίζουν την συνταγματικότητα της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και την απόφαση του Σ.τ.Ε που απέρριψε το αίτημα Βαρουφάκη για έκδοση προσωρινής διαταγής, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. 

Η πολιτική των 3 είναι και νομικά ακάλυπτη. 

Εύλογα διερωτάται ο πολίτης, πού το πάνε τα τρία «κόμματα του κορονοϊού»; ποιες είναι οι πολιτικές στοχεύσεις τους; 

1.Αναμφίβολα, υπάρχει ένας διαγωνισμός για το ποιο κόμμα θα ανεβάσει πιο πολύ τον δείκτη στο αριστερόμετρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζεται από την «επαναστατικότητα» του ΚΚΕ, ενώ ο Βαρουφάκης, μονίμως ακκιζόμενος, κάνει το παν για την δημοσιότητα. Αποτέλεσμα, η αδιαλλαξία που όλοι ζούμε. Δεν έχουν αντιληφθεί οι 3 πως οι καιροί άλλαξαν. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, πλέον, επικροτεί την χρήση της νόμιμης βίας προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια τάξη και η υγεία. Ήταν και αυτό ένα από τα καλά που μας άφησε η διακυβέρνηση του Τσίπρα. Η πλήρης απονομιμοποίηση των λόγων και των έργων της Αριστεράς. 

2. Πέραν της αυτονόητης ανοησίας των 3, που τους έχει οδηγήσει στην πολιτική απομόνωση, υπάρχει το ενδεχόμενο να ποντάρουν στην πολιτική αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Επιδιώκουν να υπάρξουν μεγάλης εκτάσεως επεισόδια που, εν μέσω πανδημίας, θα λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά για την κυβέρνηση. Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ κοντά στον Τσίπρα, έχουν την τεχνογνωσία από τον Δεκέμβριο του 2008. 

Τότε η ριζοσπαστική Αριστερά που συναντήθηκε με τους αντιεξουσιαστές στο κάψιμο της Αθήνας. 

Θέλουν να το επαναλάβουν; Εν μέσω πανδημίας να ξαναγίνουμε θεατές στο έργο του Δεκεμβρίου του 2008; Μήπως επιθυμούν να έχουμε τα «Νοεμβριανά» του 2020; Μήπως επιθυμούν μέσα από την οξύτητα που προκαλούν να ενεργοποιήσουν το αριστερό παρακράτος των αντιεξουσιαστών; Μήπως στοχεύουν στην απελευθέρωση, αύριο, των πιο ακραίων δυνάμεων του περιθωρίου; 

Είναι γνωστό πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ορρωδεί μπροστά σε τίποτα, κυρίως, αν η εξωθεσμική δράση πυρήνων του κόμματος της, οδηγεί στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η απώλεια τής ηδονής τής εξουσίας τούς καθιστά ικανούς για όλα.

3. Σε παρόμοιες οριακές καταστάσεις, όπως είναι η πανδημία, οι πολίτες πάντα συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνηση τους. Αντιλαμβάνονται με σαφήνεια ποιο είναι το μείζον και ποιο το έλασσον, ποιος υπερασπίζεται το μείζον και ποιος το έλασσον, που στην προκειμένη περίπτωση το έλασσον υπονομεύει το μείζον. Η πορεία για το Πολυτεχνείο υπονομεύει την διαφύλαξη του πιο πολύτιμου αγαθού που έχει ο άνθρωπος, την υγεία του. 

Μόνον οι ανόητοι και οι φανατισμένοι ιεραρχούν πρώτα το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και όχι αυτό της δημόσιας υγείας. Και δυστυχώς η ανοησία με τον φανατισμό βρίσκονται σε αμφίδρομη σχέση. 

Φαίνεται πως οι 3 δεν έχουν αντιληφθεί πως η περίοδος της ανοχής που έδειχνε σημαντική μερίδα πολιτών απέναντι στην Αριστερά, παρήλθε ανεπιστρεπτί. Οι καιροί άλλαξαν και ουδείς θα λυπηθεί αν αύριο εφαρμοσθεί ο νόμος όπως πρέπει.

Πλέον, τους ακολουθεί σε αυτή την τυχοδιωκτική πορεία τους, μόνον ο κομματικός μικρόκοσμος τους. Οι πολίτες μέσα στην κρίση της πανδημίας όχι μόνον τους προσπερνούν, αλλά και τους αποδοκιμάζουν.