Μήπως και οι Ιταλοί χρειάζονται τον Βαρουφάκη τους;

Μήπως και οι Ιταλοί χρειάζονται τον Βαρουφάκη τους;

Του Σάκη Μουμτζή

Η κρίση στην Ιταλία είναι αποκλειστικά πολιτική, καθώς ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας κινήθηκε μέσα στα όρια του Συντάγματος της χώρας του. Συνεπώς, δεν υπάρχει θεσμική κρίση.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, αν στο όνομα της προστασίας της Δημοκρατίας και των αποταμιεύσεων των πολιτών, μπορεί να παρακαμφθεί η βούληση μιας κυβέρνησης που μόλις έχει εκλεγεί. Αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να ερμηνεύσει και να εκφράσει αυθεντικά το εθνικό συμφέρον όχι μόνον ερήμην, αλλά και εναντίον της νωπής λαϊκής εντολής.

Ανεξαρτήτως των απαντήσεων στα παραπάνω ερωτήματα, το βέβαιον είναι πως η παρέμβαση αυτή του Σ. Ματαρέλα θα ενισχύσει τις αντισυστημικές δυνάμεις στην Ιταλία, με άγνωστα αποτελέσματα. Δηλαδή, αν ξαναγίνουν εκλογές και επικρατήσουν και πάλι τα ίδια πολιτικά κόμμα, και μάλιστα με αυξημένα ποσοστά, τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τι θα κάνει; Θα ξαναθέσει βέτο;

Ας μεταφερθούμε στη χώρα μας και ας αναλογισθούμε αν ο Π. Παυλόπουλος παραιτείτο τον Ιούνιο του 2015 για να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα. Ποια θα ήταν η συνέχεια; Εκλογές. Πιστεύει κανένας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τις κέρδιζε και μάλιστα με μεγαλύτερη πλειοψηφία, από αυτήν των εκλογών του Ιανουαρίου;

Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, σχεδόν σε όλες τις χώρες, δεν μπορεί να αντιληφθεί διανοητικά τις συνέπειες των επιλογών του. Πρέπει να βιώσει την κατάσταση που η ψήφος του προκάλεσε, για να αναθεωρήσει και να επανεκτιμήσει τα δεδομένα.

Στην Ελλάδα, όπως και στην Ιταλία, υποθέτω, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης διαμόρφωσαν συνειδήσεις που επιθυμούν να βιώσουν την πλάνη τους. Αν δεν γίνει αυτό, τότε μονίμως οι πολίτες θα διερωτώνται, τι θα γινόταν αν εφαρμόζονταν οι πολιτικές που αυτοί ήθελαν.

Ευτυχώς στην πατρίδα μας ο Γ. Βαρουφάκης και ο Α. Τσίπρας φρόντισαν πολύ γρήγορα να απομυθοποιήσουν την αντιμνημονιακή—αντισυστημική πολιτική, βέβαια με μεγάλο κόστος για τον Έλληνα πολίτη.

Φαίνεται πως σε μιαν ανάλογη πορεία βρίσκεται και η Ιταλία. Αν δεν συμβεί κάποιο θαύμα, τότε οι πολίτες αυτής της χώρας θα καταβάλλουν το τίμημα της ψήφου τους. Ο Ιταλός Βαρουφάκης φαίνεται πως είναι αναγκαίος για να αναμορφωθεί όλο το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας, και κυρίως να ανασυγκροτηθεί το Κέντρο, η κατάρρευση του οποίου αποσταθεροποίησε το ιταλικό πολιτικό σκηνικό.

Πόσο επηρεάζει η ιταλική κρίση την πατρίδα μας; Για τον αντίκτυπο που θα έχει στο οικονομικό πεδίο έχουν εμφανιστεί ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις. Όμως το πιο ανησυχητικό είναι ένα σενάριο που κινείται στο πολιτικό επίπεδο. Τι μπορεί να συμβεί;

Η ταυτόχρονη κρίση σε Ιταλία και η Ισπανία και η τυχόν επικράτηση των αντισυστημικών δυνάμεων σε αυτές τις δύο χώρες, πιθανόν να αποτελέσει πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ, να ενταχθεί στο μέτωπο του Νότου. Εκμεταλλευόμενος την συγκεκριμένη συγκυρία, να ξαναφορέσει το αντιμνημνιακό ένδυμα και με αυτό να πορευθεί στις εκλογές. Άλλωστε, η κρίση στην Ιταλία ψαλιδίζει πολύ τις ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ για ουσιαστική μείωση του χρέους.

Βλέπουμε λοιπόν, πώς από ένα απρόβλεπτο γεγονός μπορεί να απελευθερωθούν δυνάμεις που να αποσταθεροποιήσουν όλο το Ευρωπαϊκό τοπίο, με άγνωστες συνέπειες.