Μην τσιμπάτε!

Μην τσιμπάτε!

Του Σάκη Μουμτζή

Πριν από λίγες ημέρες καμιά δεκαριά μεγαλοκορίτσια διακωμώδησαν την μαθητική παρέλαση. Εγινε χαμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι πολύ περισσότεροι αγανάκτησαν, επέκριναν, επετίμησαν, οι λιγότεροι είδαν με άλλη, πιο συγκαταβατική, ματιά το show.

Οξύνθηκαν τα πνεύματα, ειπώθηκαν και μερικές βαριές κουβέντες στο διαδίκτυο.

Τελικά, όλοι αυτοί που διαφώνησαν με τον τρόπο που παρέλασαν αυτές οι κοπέλες-- που ήταν όλες άνω των τριάντα ετών—έπαιξαν το παιχνίδι τους. Τις έδωσαν με τα κείμενα τους και τις θέσεις τους, βήμα δημοσιότητος.

Γιατί, γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο έγινε αυτό το happening. Για να το δούν τα εκατομμύρια χρηστών του διαδικτύου. Αν όλην αυτήν την θεατρική παράσταση—γιατί περί παραστάσεως επρόκειτο—την κάλυπτε το «μαύρο σκοτάδι», τότε αυτές οι κοπέλες δεν θα υπήρχε περίπτωση να βρούν μιμητές. Το έργο τους θα έκοβε ελάχιστα εισιτήρια.

Προφανώς κάποιοι θερμοκέφαλοι, δεν έχουν αντιληφθεί πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να απαντήσουμε σε μια πρόκληση-- που γίνεται ακριβώς για να προκαλέσει-- είναι να την αγνοήσουμε. Να κάνουμε πως δεν είδαμε και δεν ακούσαμε.

Να την προσπεράσουμε.

Αυτό είναι που τρελαίνει και εξοντώνει τους «προβοκάτορες». Η περιφρόνηση των πράξεων τους.

Ας το αντιληφθούμε, πως όλα γίνονται για την εικόνα και την προβολή της. Γεγονός που δεν δημοσιοποιείται είναι ως μη γενόμενο. Δεν παράγει αποτελέσματα. Και κυρίως, δεν βρίσκει μιμητές. Να είμαστε σίγουροι πως, με την έκταση που πήρε η παρέλαση αυτών των κοριτσιών, αυτό το φαινόμενο θα επαναληφθεί πολλάκις.

Μέσα από την δημοσιότητα επιβεβαιώνονται πολλές υπάρξεις, πολλές συλλογικότητες. Αλλά την δημοσιότητα, πλέον, την δίνει ο απλός πολίτης. Οι εκατομμύρια χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που σχολιάζουν, μαλώνουν και τελικά αναπαράγουν.

Κάτι ανάλογο έγινε και προχθές. Μια τοπική συλλογικότητα, θέλησε να δείξει την αντίθεση της στην εγκατάσταση μεταναστών στην περιοχή της, με την διενέργεια ενός γαστριμαργικού happening προσβλητικού για τα ήθη και τα έθιμα των μουσουλμάνων μεταναστών.

Ενα γεγονός που θα περνούσε απαρατήρητο, αν ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν το θεωρούσε ως καλή ευκαιρία δημοσιοποιώντας το, να αποδείξει τα ανθρωπιστικά του αισθήματα.

Και εδώ έγινε πάλι χαμός. Του απάντησε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επενέβησαν οι «μεγάλες νεοδημοκρατικές δυνάμεις», το διαδίκτυο «πήρε φωτιά» και τελικά οι διοργανωτές του αντι-μουσουλμανικού γεύματος, τρίβουν τα χέρια τους. Σίγουρα έγιναν τοπικοί ήρωες. Εγινε όλη αυτή η φασαρία, μόνον με την εκδήλωση της πρόθεσης τους.

Ας αναλογιστεί ο αναγνώστης τι θα γίνει όταν η εικόνα «γράψει» το δρώμενο. Πόσους μιμητές θα βρούν αυτοί οι άνθρωποι.

Τελικά, αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουμε για το αγαθό της υπερ-πληροφόρησης μας, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δίνουμε φωνή σε περιθωριακούς ανθρώπους, που ακριβώς γι΄αυτόν τον λόγο προκαλούν. Γνωρίζουν πως μόνον έτσι βγαίνουν από την αφάνεια τους.

Αν από την αντι-παρέλαση των μεγαλοκοριτσιών και το αντιμουσουλμανικό γεύμα μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα, αυτό είναι:

Μην τσιμπάτε! Αγνοήστε τους!

Αφήστε τους μόνους με τις προκλήσεις τους.