Μην είδατε τον Λαβρόφ! Πανικός στου Μαξίμου

Μην είδατε τον Λαβρόφ! Πανικός στου Μαξίμου

Του Σάκη Μουμτζή

Ενός κακού, μύρια έπονται. Αυτό έγινε και στην περίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Όλοι, νομίζω, θυμούμαστε πώς ξεκίνησε η υπόθεση του Σκοπιανού. Με πονηρές διαρροές στην αρχή, με πιο μεθοδικές κινήσεις στην συνέχεια, άρχισε να διαφαίνεται η πρόθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επιλύσει αυτό το χρονίζον πρόβλημα.

Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι πιστέψαμε πως επρόκειτο για μια κίνηση αποπροσανατολισμού από τα τρέχοντα προβλήματα της καθημερινότητας του Ελληνα πολίτη. Διαψευστήκαμε.

Ο Τσίπρας με τον Κοτζιά—όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος—επεδίωκαν και πέτυχαν αυτό που οι προηγούμενοι δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να κάνουν. Τα κίνητρα των Τσίπρα-Κοτζιά, τα έχουμε επισημάνει. Το κυριότερο ήταν η προσπάθεια τους να διασπάσουν την Νέα Δημοκρατία. Οταν απέτυχαν έπρεπε να βαδίσουν μέχρι τέλους τον δρόμο που αυτοί μόνοι τους επέλεξαν.

Είναι κοινή διαπίστωση πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να υπάρξει εθνική συννενόηση, θα ενημέρωνε τα πολιτικά κόμματα και θα επεδίωκε τις ευρύτερες, δυνατόν, συναινέσεις. Δεν το έπραξε και βρέθηκε μπροστά σε μια λαϊκή κατακραυγή. Το κόστος που πληρώνει είναι βαρύ. Οι αντιδράσεις των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών ακύρωσαν επικοινωνιακά τα Ζάππεια και τις γραβάτες.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν και πάλι άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ οι αντιδράσεις σε όλες τις πόλεις της Β.Ελλάδος συνεχίζονταν και συνεχίζονται, προμηνύεται ένα πολύ θερμό φθινόπωρο για την συγκυβέρνηση.

Και τότε, βλακωδώς, μέσα στον πανικό τους, ανακάλυψαν την Ρωσική διείσδυση. Ανακάλυψαν χρηματισμούς, δολοπλοκίες, μοναχούς και μονές, άντρα Ρώσων κατασκόπων. Ο στόχος τους τόσο κραυγαλέα χυδαίος που έφερε—όπως ήταν αναμενόμενο—τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα.

Εξόργισαν τους πάντες. Τους εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που υπερασπίστηκαν την ελληνικότητα της Μακεδονίας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ με τα φερέφωνα του, τους χαρακτήρισε αργυρώνητους.

Εξόργισαν τους Ελληνες επιχειρηματίες με καταγωγή από τον Πόντο που θέλησαν να επενδύσουν στην πατρίδα τους τα κεφάλαια τους. Κάποιοι από αυτούς, που διαθέτουν ποικιλόμορφη και σημαντική επιρροή, ήταν προνομιακοί συνομιλητές του Α.Τσίπρα και του Π.Καμμένου. Τώρα είναι απέναντι, γιατί τους κατηγόρησαν πως πρακτορεύουν ρωσικά συμφέροντα.

Και τέλος, οι Τσίπρας-Κοτζιάς έφεραν τις Ελληνο-ρωσικές σχέσεις στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Εμφύλιο πόλεμο και μετά. Ακόμα και στην εποχή του Ψυχρού πολέμου και του διπολικού κόσμου, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν ικανοποιητικές, μέσα στο πλαίσιο της εποχής.

Σήμερα, η πρώτη κίνηση αντιποίνων της Ρωσικής κυβέρνησης, είναι η ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Σ.Λαβρόφ στην Αθήνα. Μια μεγάλη δύναμη έχει την δυνατότητα να κλιμακώσει τα αντίμετρα της και αυτό θα φανεί στις επόμενες ημέρες.

Ο Τσίπρας και η παρέα του ενέπλεξαν την Ελλάδα στο παιχνίδι του ανταγωνισμού των ΗΠΑ και της Ρωσίας στα Βαλκάνια, παραμερίζοντας τις στοιχειώδεις ισορροπίες που οφείλει να κρατεί μια μικρή χώρα, χωρίς να είναι ορατά τα ανταλλάγματα.

Η εκλογική ήττα και ό,τι αυτό σημαίνει για κάποια κυβερνητικά στελέχη, τα έχει οδηγήσει στην απόγνωση, που είναι ένας πολύ κακός σύμβουλος. Μετά βεβαιότητος οδηγεί σε τυχοδιωκτικές επιλογές, που φοβούμαι πως θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στον γενικότερο συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή.