Πλήρης αδιαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό

Πλήρης αδιαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό

Πλήρη αδιαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων που διατίθενται για το προσφυγικό – μεταναστευτικό στην Ελλάδα καταγγέλλει ο βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ο οποίος μιλώντας στο liberal.gr τονίζει ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει στοιχεία.

Την ώρα που το προσφυγικό επανέρχεται με ένταση στο προσκήνιο και διεθνή μέσα, οργανώσεις και φορείς καταγγέλλουν την κατάσταση που επικρατεί στα Hot spots, ειδικά σε αυτό της Μόρια ο Μ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει πως ήταν αναμενόμενο να υπάρχουν αυτές οι εξελίξεις.

«Είχαμε προειδοποιήσει» σημειώνει «αλλά ο κ. Βίτσας μας έλεγε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο τα προβλήματα θα έχουν λυθεί» και τώρα η χώρα μας γίνεται θέμα διεθνώς. Όπως μάλιστα σημειώνει για τις εξελίξεις αυτές ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η πολιτική της κυβέρνησης που ενώ δηλώνει πως λειτουργεί με ανθρωπιστικά κριτήρια αφήνει την κατάσταση να εξελίσσεται.

Απαιτούνται μέτρα προσθέτει και τονίζει πως η Ν.Δ. διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο έχει παρουσιαστεί και εντάσσεται στο συνολικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει ως κυβέρνηση.

Οι παρεμβάσεις σήμερα είναι σαν να δίνεις ασπιρίνη για να αντιμετωπίσεις τον καρκίνο αναφέρει και δηλώνει πως πρέπει να δοθούν λύσεις με γνώμονα πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. 

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

Έχετε κατ'' επανάληψη καταγγείλει ότι ουδείς γνωρίζει τι συμβαίνει με τη διαχείριση των χρημάτων που αφορούν στο προσφυγικό αλλά και τι ποσά έχουν δοθεί προς την Ελλάδα. Σήμερα ο Δ. Αβραμόπουλος ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος ανακοίνωσε πως έχουν διατεθεί 1,6 δισ. ευρώ. Υπάρχει κάποια νεότερη ενημέρωση;

Σήμερα ο κ. Βίτσας, αρνήθηκε να έρθει να απαντήσει σε ερώτησή μου που αφορούσε και για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια αλλά και γενικότερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καθώς και για τη διαχείριση των κονδυλίων που είναι στη διάθεση της χώρας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού μεταναστευτικού. Αυτό που επικρατεί είναι μια απόλυτη αδιαφάνεια σε σχέση με τα έκτακτα κονδύλια που έχουν τεθεί στη διάθεση της χώρας μας για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος. Θα σας πώς μόνο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει φανεί πάρα πολύ ικανή στο να απορροφά τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις για τις οποίες δεν υπάρχει μεγάλη διαφάνεια στη διαχείρισή τους ενώ αντίθετα τις τακτικές χρηματοδοτήσεις που εντάσσονται μέσα στα πολυετή προγράμματα φαίνεται ότι δεν τα έχει αξιοποιήσει στον βαθμό στον οποίο θα έπρεπε αφού ελάχιστα προγράμματα μέχρι τώρα έχουν προκηρυχθεί και έχουν συμβασιοποιηθεί.

Πρόσφατα ο κ. Βίτσας απαντώντας σε μια επιστολή του Δημάρχου Λέσβου είχε υποστηρίξει πως η κατάσταση στη Μόρια είναι οριακή. Ποια είναι η εικόνα που έχετε; Οι καταγγελίες είναι συνεχείς και από μεγάλα ξένα Μέσα Ενημέρωσης και από Διεθνείς Οργανισμούς.

- Θα σας πως μόνο ότι εδώ και μήνες προειδοποιούμε πως με τα μέτρα που έχουν αποφασίσει δεν πρόκειται να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πέρυσι ο κ. Βίτσας παρουσίασε και πέρασε στη Βουλή ένα καινούριο νόμο για τη διαδικασία απονομής ασύλου. Είχαμε πει τότε πως οι παρεμβάσεις που έγιναν αποτελούν ασπιρίνη στον καρκίνο. Αυτός διαβεβαίωνε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν αποσυμφορηθεί τα νησιά. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι όχι μόνο δεν αποσυμφορήθηκαν τα νησιά αλλά αντιθέτως υπάρχει αύξηση περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό δείχνει ότι το τρόπος με τον οποίο έχουν αποφασίσει να αντιμετωπίζουν το θέμα ότι χωρίς να διακρίνουμε τον πρόσφυγα από τον μετανάστη χωρίς να προχωράμε σε άμεσες επιστροφές στην Τουρκία και χωρίς να εφαρμόζουμε μια πολιτική φύλαξης των συνόρων η χώρα μας τείνει να γίνει απέραντο ευρωπαϊκό hot spot στο οποίο θα εγκλωβίζονται χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι το μόνο που θα κάνουν είναι να περιμένουν ώστε κάποια στιγμή να φύγουν από τα νησιά και να μπουν στην ενδοχώρα.

Έχετε κάποια εικόνα σχετικά με το αν αναζητούνται νέοι χώροι φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα ή και στα νησιά ακόμη;

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιος είναι ο σχεδιασμός τους. Όπως σας είπα μέχρι τώρα έχουμε ισχνή πληροφόρηση για το τι σχεδιάζει σαν επόμενο βήμα η κυβέρνηση σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης συνολικά, αλλά και ειδικά στο Ανατολικό Αιγαίο. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι η αύξηση των χώρων δεν μπορεί να αλλάξει οτιδήποτε εφόσον δεν αλλάξει η πολιτική η οποία ασκείται. Και η πολιτική που ασκείται θα έπρεπε να έχει ως άξονα και πυλώνα της την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μέσα από γρήγορες διαδικασίες απονομής ασύλου με βασική προϋπόθεση την διαρκή παρακολούθηση των συνόρων και των ανθρώπων που μπαίνουν στη χώρα μας.

Ως αρμόδιος τομεάρχης για το προσφυγικό η Ν.Δ. έχει συγκεκριμένο σχέδιο;

Η σημερινή κατάσταση δεν τιμά κανέναν και κυρίως δεν τιμά τις αρχές του ανθρωπισμού που υπερασπίζεται με πολύ μεγάλο φανατισμό η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η Ν.Δ έχει ήδη καταθέσει πακέτο προτάσεων όταν έκανε το σχετικό με το αντικείμενο αυτό προσυνέδριο στη Χίο. Τότε παρουσιάσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό και με γνώμονα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ευρώπη σήμερα δεν βασανίζεται από αυξημένες ροές και η όποια συζήτησή η γίνεται γύρω από το μεταναστευτικό προσφυγικό έχει περισσότερο πολιτικό πρόσημο παρά βασίζεται σε κάποια πραγματικά δεδομένα. Φαίνεται πως η Ευρώπη σιγά σιγά αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα διότι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να αισθανθούν ασφάλεια. Η ΝΔ. έχει συγκεκριμένη πολιτική που δίνει λύσεις.

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ προέβη σε εξαγγελίες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι βάζει στο παζάρι με τους δανειστές το θέμα της μη μείωσης των συντάξεων. Θεωρείτε πως υπάρχει σχεδιασμός συγκεκριμένος ή απλά πρόκειται για έναν εμπαιγμό των συνταξιούχων.

Ο κ. Τσίπρας μας έχει συνηθίσει σε παραστάσεις ψεύδους. Αυτό που είδαμε να γίνεται το προηγούμενο σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη ήταν άλλη μια παράσταση από τον απερχόμενο πρωθυπουργό, μια παράσταση που εντάσσεται στο πλαίσιο του θεάτρου του παραλόγου εφόσον όλες οι εξαγγελίες που έκανε και ότι εξαγγέλλει αφορούν στην επόμενη κυβέρνηση και όχι τη δικιά του.

Αυτό το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στη ΔΕΘ ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ειπωθεί ότι δεν θα μοιράσει υποσχέσεις και παροχές. Έχετε εικόνα κατά πόσο όσα ειπωθούν είναι εφικτό να υλοποιηθούν

- Ο Κυριάκος Μητσοτάκη δεν μας έχει συνηθίσει ως πολιτικός στις εύκολες υποσχέσεις. Αντιθέτως θα σας έλεγα πως είναι μετρημένος και με πολύ σύνεση λέει ότι λέει. Με γνώμονα πάντα την αξιοπιστία του ίδιου και της παράταξής μας. Σε αυτούς του άξονες τοποθετημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το ρεαλιστικό σχέδιο της επόμενης ημέρας και όχι ένα πακέτο παροχών.