Μικρά γραφικά Άουσβιτς

Του Θανάση Χειμωνά

Μέσα στις πετρελαιοκηλίδες, τις ζεϊμπεκιές του αρμόδιου υπουργού και το τζογάρισμα του Πάνου του Καμμένου η δημοσίευση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) πέρασε στο ντούκου. Οι εκπρόσωποι της επιτροπής αυτής επισκέφτηκαν πολλές φορές την Ελλάδα την χρονιά που μας πέρασε προκειμένου να εξετάσουν τις συνθήκες παραμονής προσφύγων και μεταναστών στα hot-spots στα νησιά, καθώς και τις συνθήκες υποδοχής  των αλλοδαπών παιδιών αλλά και των ενηλίκων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Επικεντρωμένη κυρίως στη Μόρια της Μυτιλήνης και το ΒΙΑΛ της Χίου η επιτροπή αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης ανακάλυψε τέρατα και σημεία. Τα Κέντρα Υποδοχής ξεχειλίζουν από κόσμο, το πόσιμο νερό είναι ελάχιστο, η τροφή επίσης ελάχιστη και κακίστης ποιότητας, η βασική περίθαλψη περιορίζεται μόνο στα απολύτως βασικά ενώ νομική υποστήριξη απλώς δεν υπάρχει. Παράλληλα τα περιστατικά βίας ανάμεσα στους διαμένοντες βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη. Σαν να μην έφταναν όμως όλα αυτά υπάρχουν και ουκ ολίγες καταγγελίες για αστυνομική βία ακόμη και σε βάρος ασυνόδευτων παιδιών. Γίνεται μάλιστα ιδιαίτερη μνεία για τις συνθήκες κράτησης των τελευταίων στην Αμυγδαλέζα. Ξέρετε, το «κολαστήριο» που θα έκλεινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια είδηση δεν «παίζει» πουθενά. Οι πύρινες «αριστερές» γραφίδες που έριχναν το δάκρυ κορόμηλο για το θέμα σήμερα ασχολούνται με το πώς θα αποδομήσουν τον Αρκά. Οι εποχές που οι ευαισθητούληδες οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ γέμιζαν τα σόσιαλ μίντια με άψυχα κορμάκια παιδιών από την Συρία, πλάι σε κατάρες για τους «σαμαροβενιζέλους» και την «ναζιστοφιλελε Ευρωπαϊκή Ένωση» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Θεωρητικά οι όροι έχουν αντιστραφεί: Η Ε.Ε. είναι πια αυτή που νοιάζεται για τους πρόσφυγες τη στιγμή που οι συριζαίοι αδιαφορούν. Είπα «θεωρητικά» γιατί στην ουσία οι δεύτεροι δεν νοιάστηκαν ποτέ. Τους χρησιμοποίησαν ως μοχλό πίεσης, αρχικά προς την προηγούμενη κυβέρνηση και εν συνεχεία προς τους ευρωπαίους και μετά, όταν πια τους ήταν άχρηστοι, δημιούργησαν μικρά γραφικά Άουσβιτς στα νησιά αλλά και στις μεγάλες ηπειρωτικές πόλεις για να τους αφήσουν εκεί να πεθάνουν.