Μηδενικές προμήθειες: Τυράκι ή φάκα;

Μηδενικές προμήθειες: Τυράκι ή φάκα;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε την κλιμάκωση ενός παλαιού πολέμου, που έχει φυσικά πολύ μικρότερη σημασία από τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Είναι ο πόλεμος των προμηθειών των χρηματιστηριακών συναλλαγών, που διεξάγεται ανάμεσα στις μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Έτσι η Charles Schwab (SCHW), η E*Trade Financial (ETFC), και η TD Ameritrade Holding (AMTD) φαίνεται πως θα μηδενίσουν τις προμήθειες στις αγοραπωλησίες μετοχών, διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) και δικαιωμάτων (options). Η Charles Schwab και η E*Trade Financial, μετά από αυτήν την ανακοίνωση είδαν τις μετοχές τους να καταρρέουν άμεσα, διότι οι μέτοχοι τους θορυβήθηκαν από αυτήν τη ακραία για πολλούς κίνηση, στα πλαίσια των ανταγωνιστικών τους πρακτικών.

Και ενώ το γεγονός από μόνο του, είναι θετικό για τους ιδιώτες επενδυτές και για τους ανεξάρτητους συμβούλους και διαχειριστές, όλοι αναζητούν να βρουν το τι κρύβεται πίσω από αυτήν την κίνηση. Μέχρι όμως να δώσουν απάντηση σε αυτό το καίριο ερώτημα, ειδικά οι σύμβουλοι επενδύσεων ζήτησαν από την πλειοψηφία των υφισταμένων πελατών τους, αλλά και όσων είναι στη διαδικασία ανοίγματος λογαριασμών να μεταφέρουν τους λογαριασμούς τους και να προχωρήσουν σε συνεργασίες με την Schwab και την E*Trade. Οι μηδενικές προμήθειες μειώνουν τα κόστη των χαρτοφυλακίων και αυξάνουν τις αποδόσεις. Γεγονός που ικανοποιεί τόσο τους επενδυτές όσο και τους διαχειριστές, διότι μεγιστοποιούνται οι αμοιβές τους, που στηρίζονται στις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων των πελατών τους.

Η Schwab υποστηρίζει πως η πολιτική των μηδενικών προμηθειών στις συναλλαγές, θα σημάνει μείωση στα έσοδα της εταιρείας κατά $90 -$100 εκατ. κατά το τελευταίο τρίμηνο Q4, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση της τάξης του 3%-4% των συνολικών εσόδων της. Εκτιμά ταυτόχρονα πως θα αυξήσει τα οργανικά της έσοδα από τις υπηρεσίες θεματοφυλακής και την εκμετάλλευση των ρευστών διαθεσίμων των πελατών της που βρίσκονται στους χρηματιστηριακούς λογαριασμούς της. Είναι γεγονός πως η Schwab, έχει αυξήσει το ύψος των χαρτοφυλακίων των πελατών της κατά 30%, μετά από την τελευταία μείωση των προμηθειών που είχε λάβει χώρα στον Φεβρουάριο του 2017. Τότε το ύψος των χαρτοφυλακίων ανέρχονταν στα $2,9 τρισ., ενώ σήμερα ανέρχονται στα $3,72 τρισ. Η TD Ameritrade ανακοίνωσε πως αναμένει μείωση των εσόδων για το Q4 κατά $220 έως $240 εκατ., δηλαδή από 15% έως 16% των εσόδων της.

Το ερώτημα που τίθεται και το οποίο εξετάζεται από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είναι το κατά πόσο οι συναλλαγές που θα έχουν μηδενικές προμήθειες, θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τις υπόλοιπες, όσον αφορά στην βέλτιστη εκτέλεση τους, στο λεγόμενο “best execution”. Διότι η πολιτική της βέλτιστης εκτέλεσης, όπως ισχύει και στην Ευρωπαϊκή ένωση με την οδηγία MiFID ΙΙ, προσδιορίζει το βέλτιστο αποτέλεσμα για τον πελάτη, που εκτός από την τιμή, μπορεί να λαμβάνει υπόψη του και άλλους παράγοντες, όπως είναι η ταχύτητα και η πιθανότητα εκτέλεσης της συναλλαγής, που καθορίζουν εν πολλοίς την αποτελεσματικότητα και την πληρότητα της συναλλαγής.

Ας ελπίσουμε πως η εποχή του μηδενικού κόστους των συναλλαγών, δεν θα σημάνει την έναρξη της καταπάτησης της δεοντολογίας των συναλλαγών. Διότι, αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε η μηδενική προμήθεια θα αποτελέσει το τυράκι και η κατηγοριοποίηση των επενδυτών ανάλογα με το ύψος των προμηθειών που θα επιλέξουν να καταβάλουν για την ορθότερη και καλύτερη εξυπηρέτηση τους, θα αποτελέσει την φάκα.


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.