Μιχάλης Ιγνατίου: «Θα ζήσουμε… ωραίες στιγμές με τον κ. Trump»

Μιχάλης Ιγνατίου: «Θα ζήσουμε… ωραίες στιγμές με τον κ. Trump»

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του B. Obama στην Αθήνα θα φανούν μετά το ταξίδι του Αμερικανού Προέδρου στη Γερμανία, δηλώνει σε συνέντευξή του στο liberal ο κ. Μιχάλης Ιγνατίου, σχολιάζοντας πως ο κ. Obama δεν μπόρεσε να επιβάλει μέχρι τώρα τις θέσεις του στους Γερμανούς και είναι αμφίβολο αν θα το καταφέρει και τώρα.

Ο κ. Ιγνατίου εξηγεί επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί αν και προς ποια κατεύθυνση θα αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας με τον κ. Trump, εκτιμά ωστόσο ότι «θα ζήσουμε… ωραίες στιγμές» με τον κ. Trump, διότι είναι αυταρχικός.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Ζάντζα

- Πως κρίνετε ότι εξελίχτηκε το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα; Τι ακριβώς κέρδισε η Ελλάδα;

Για τα όποια αποτελέσματα θα πρέπει να αναμένει κανείς το τέλος των επαφών του Προέδρου Obama στην Γερμανία. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Obama δεν μπόρεσε να επιβάλει μέχρι τώρα τις θέσεις του στους Γερμανούς και αμφιβάλλω αν θα το καταφέρει και τώρα. Βεβαίως, είναι πολύ σημαντική η βοήθεια του Προέδρου Obama και πιστεύω ότι εάν δεν ήταν τόσο υποστηρικτικός από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα θα είχε εγκαταλείψει τη ζώνη του Ευρώ.

Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για κέρδος στο θέμα της οικονομίας ακόμα, αλλά σίγουρα ενίσχυσε πολύ την καλή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και πρέπει να κρατήσουμε την έκκληση του για επενδύσεις αλλά και τις θετικές αναφορές του για την ιστορία και τον πολιτισμό που σίγουρα θα βοηθήσουν τον ελληνικό τουρισμό.

Πρέπει μερικές φορές να μην ασκείται κριτική για χάριν της κριτικής. Ήταν μία καλή επίσκεψη και για 36 ώρες οι συζητήσεις του και η παρουσία στην Ελλάδα ήταν στα πρώτα θέματα των διεθνών ΜΜΕ.

- Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι ο Πρόεδρος Obama δεν επισκέφτηκε ταυτόχρονα και την Άγκυρα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.

Αν δεν με απατά η μνήμη μου είναι η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός πρόεδρος που ήρθε στην Ελλάδα δεν συνέχισε το ταξίδι του και στην Άγκυρα. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, αλλά ο πιο σημαντικός είναι ότι η προσωπική του απόφαση ήταν να κλείσει τα ταξίδια στο εξωτερικό με την Ελλάδα, τη Γερμανία και το Περού.

Ο ίδιος είπε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ότι ήθελε πάση θυσία πριν αποχωρήσει από την προεδρία να επισκεφθεί την Ελλάδα. Ήταν σαν ένα όνειρο ζωής που πραγματοποιήθηκε. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα ξανάρθει σύντομα σαν απλός πολίτης με την οικογένειά του.

- Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αποδυναμώθηκε η αξία του ταξιδιού του κ. Obama, λόγω της εκλογής Trump. Ότι θα είχε μεγαλύτερη σημασία αν είχε εκλεγεί η κυρία Clinton.

Αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να τα υπολογίσει κανείς. Άλλα περίμενε, άλλα έγιναν. Μην ξεχνάτε ότι δήλωσε δημόσια ότι ήταν βέβαιος για τη νίκη της κ. Clinton. Άλλα αποφάσισε ο λαός. Αποδυναμώθηκε μεν η επίσκεψη, αλλά η παρουσία του ήταν τόσο ισχυρή, που έκανε τη διαφορά. Η Αμερική έχει κανόνες και ο Πρόεδρος λαμβάνει αποφάσεις μέχρι την τελευταία μέρα της προεδρίας του. Άρα εννοεί ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί για την ελάφρυνση μέχρι το τέλος. Ας ελπίσουμε ότι θα τα καταφέρει.

Βέβαια δεν έχουμε καμία εγγύηση ότι αν εκλεγόταν η κ. Clinton τα πράγματα θα ήταν ρόδινα απλά επειδή είχε σχεδόν παρόμοια ατζέντα με τον κ. Obama. Ο σημερινός πρόεδρος είναι μία ειδική περίπτωση για την Ελλάδα.

- Πιστεύετε ότι θα αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας με τον κ. Trump; Και αναφέρομαι τόσο στο θέμα του χρέους όσο και σε εκείνο των σχέσεων με την Τουρκία.

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει διότι δεν ξέρουμε ακόμα ούτε τον υπουργό των Εξωτερικών ούτε τον υπουργό Άμυνας. Ναι, έχουν γίνει κάποιες τοποθετήσεις φιλοτουρκικές. Χωρίς αμφιβολία. Αλλά τι θα συμβεί όταν ο κ. Trump υλοποιήσει την απόφασή του και απελάσει 3 εκατ. παράτυπους, όπως τους χαρακτηρίζει μετανάστες, ανάμεσά τους και πάρα πολλοί μουσουλμάνοι; Θα το δεχθεί; Αδύνατον. Οπότε τι θα λέμε τότε, όταν οδηγηθούν σε κρίση οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Θα ζήσουμε… ωραίες στιγμές με τον κ. Trump, διότι είναι αυταρχικός και θα έχει να κάνει με επίσης αυταρχικούς ηγέτες όπως ο κ. Putin, ο κ. Erdogan, κ.ά.

- Με την εμπειρία που έχετε, ποια νομίζετε ότι η ιεραρχία των θεμάτων που συζητήθηκε στην συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο. Τους απασχόλησε περισσότερο το χρέος, το μεταναστευτικό ή το Κυπριακό;

Στην οικονομία εστιάστηκαν περισσότερο οι συζητήσεις καθώς η κυβέρνηση αγωνιά για το θέμα του χρέους και την αξιολόγηση. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε βοήθεια και για την αξιολόγηση. Η αδυναμία των Αμερικανών να βοηθήσουν εμπράκτως οφείλεται στο γεγονός ότι ζητούν υποχωρήσεις από τους Ευρωπαίους εκ του ασφαλούς. Δεν είναι δανειστές.

Συζητήθηκε και το Κυπριακό περισσότερο στη συνάντηση που είχε η υφυπουργός Βικτόρια Νούλαντ με τον κ. Κοτζιά. Ασκήθηκαν πιέσεις αλλά ο Έλληνας υπουργός αρνήθηκε να συναινέσει στα αιτήματα της Αμερικανίδας υπουργού επειδή θεωρήθηκαν ότι αναπαραγάγουν τις θέσεις της Τουρκίας.