Μ. Χρυσοχοΐδης: Στήριξη στους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας

Μ. Χρυσοχοΐδης: Στήριξη στους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας

Την ανάγκη στήριξης των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας επισημαίνει ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μιλώντας στο liberal.gr χαρακτηρίζει ως προσπάθεια παρέμβασης στη λειτουργία της Δικαιοσύνης τη χθεσινή απόπειρα βομβιστικής επίθεσης.

Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρει ότι η ηγεσία οφείλει να υποστηρίζει και να φροντίζει τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας που καλούνται να φέρουν σε πέρας ένα δύσκολο έργο υπό αντίξοες συνθήκες, ειδικά μέσα στην περίοδο της κρίσης, και από την άλλη οι ίδιοι οφείλουν να εκτελούν το καθήκον τους.

Οι νόμοι υπάρχουν και πρέπει να εφαρμόζονται σημειώνει χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα σημειώνει για το άσυλο πως αποτελεί «δικαιολογία προκειμένου ορισμένες ομάδες να επιβάλλουν το δικό τους κράτος»

Τέλος εκτιμά πως τα περί ανοχής δεν έχουν νόημα ως συζήτηση καθώς και ότι δεν υπάρχει καλή και κακή αστυνομία. Απλά υπάρχει αποτελεσματική ή όχι λειτουργία στο πλαίσιο πάντα της εφαρμογής του συντάγματος και των νόμων.

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

- Χθες είχαμε μια απόπειρα βομβιστικής επίθεσης κατά εισαγγελικού λειτουργού. Είναι επανεμφάνιση της τρομοκρατίας είναι νέα τρομοκρατία;

Το γεγονός πως η επίθεση αφορούσε εισαγγελικό λειτουργό αυτό είναι ανησυχητικό γιατί προφανώς κάποιοι θέλουν να παρέμβουν στη λειτουργία της δικαιοσύνης. Πέραν της πράξης που αποτελεί απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής που φυσικά είναι απολύτως καταδικαστέα. Η υπόθεση αυτή να διερευνηθεί και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό. Δεν μπορώ να κάνω καμιά υπόθεση χωρίς να έχω στοιχεία. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η συλλογή των στοιχείων που θα οδηγήσουν στη διερεύνηση της απόπειρας και την προσαγωγή των υπόπτων στη δικαιοσύνη .

- Πρόσφατα είχατε δηλώσει πως τα φαινόμενα βίας και ανομίας θα λάβουν διαστάσεις όσο υπάρχει ανοχή. Πως σχολιάζετε σήμερα την κατάσταση;

Εγώ δεν κάνω δίκη προθέσεων. Αυτό που μετράει στην πολιτική είναι το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα δείχνει πως υπάρχουν προβλήματα στα σώματα ασφαλείας ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Αυτό ενδιαφέρει τον πολίτη. Είναι κρίσιμο η ΕΛΑΣ και η Πυροσβεστική να είναι κοντά στον πολίτη ανά πάσα στιγμή. Να τον προστατέψουν και να επιτελέσουν το καθήκον τους. Αυτό που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα και σε αυτό πρέπει να σταθούμε

- Η βία προέρχεται από το καθεστώς των ασύλων και του άβατου που δημιουργείται;

Θέλω να συμβάλω μέσα από τη δημόσια συζήτηση στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των σωμάτων ασφαλείας. Αυτό είναι το χρέος της πολιτικής. Η υπόθεση της ανομίας και της παραβατικότητας που επικρατεί στο όνομα του ασύλου δεν μπορώ πραγματικά να καταλάβω τι σημαίνει. Δεν έχουν καμιά αξία με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα ούτε οι απαγορεύσεις ούτε τα άσυλα.

Πριν από 40 χρόνια ήταν αναγκαία η απαγόρευση πρόσβασης ενός μέλους των σωμάτων ασφαλείας σε μια συνέλευση φοιτητών. Σήμερα δεν έχουν κανένα νόημα όλα αυτά στη δημοκρατική Ελλάδα. Στην εμπεδωμένη δημοκρατία. Αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται απλά για δικαιολογίες προκειμένου ορισμένες ομάδες να επιβάλουν το δικό τους κράτος.

- Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν πως δεν έχουν στήριξη από την πολιτική και φυσική ηγεσία

Η γνώμη μου είναι ότι η ΕΛΑΣ τα χρόνια της κρίσης έκανε υπερπροσπάθεια. Η ανανέωση του προσωπικού γίνεται με πολύ αργό ρυθμό. Υπάρχει κόπωση ιδιαίτερα στις μάχιμες υπηρεσίες. Μάχονται και είναι στο κόκκινο από πλευράς έντασης. Αυτό πρέπει να το εξετάσει η ηγεσία της ΕΛΑΣ. Να επαναξιολογηθούν. Να στηριχθούν. Πρέπει η ηγεσία να δείξει στοργή προς το προσωπικό.

- Ναι αλλά οι αστυνομικοί καταγγέλλουν πως δεν τους στηρίζει η ηγεσία τους

Επαναλαμβάνω. Υπάρχει μεγάλη κόπωση και ένταση και αυτό είναι προϊόν υπερπροσπάθειας. Πιστεύω ότι είναι καθήκον της ηγεσίας και της πολιτικής και της φυσικής να στηρίξουν άμεσα τους επαγγελματίες αστυνομικούς. Είναι πολύτιμοι για την ασφάλεια των κατοίκων της χώρας

- Όλοι λένε πως υπάρχει ανοχή

Δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση. Στη δημοκρατία η αστυνομία οφείλει να λειτουργεί στο πλαίσιο του συντάγματος και του νόμου. Δεν υπάρχει καλή και κακή αστυνομία. Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας αστυνομικός έχει καθήκον να αντιμετωπίζει την παραβατικότητα από όπου και αν προέρχεται στο πλαίσιο του νόμου .Είναι χρέος και καθήκον.