Μία τίμια προσπάθεια που δεν… λερώνει

Μία τίμια προσπάθεια που δεν… λερώνει

Κλείνουμε σήμερα έναν χρόνο στο περίπτερο. Στις 20 Νοεμβρίου του 2017 κρατάγατε το πρωί μία νέα εφημερίδα στα χέρια σας. Από εκείνο το πρώτο φύλλο μου φαίνεται ότι έχει περάσει πολύς χρόνος, χρόνια, για την ακρίβεια. Ήταν μία δύσκολη χρονιά. Η εφημερίδα με αρκετά προβλήματα, όπως όλες οι νέες προσπάθειες. Και στη διάρκεια αυτής της πρώτης χρονιάς έγινε ένας σκληρός αγώνας για να αντιμετωπιστούν τα λάθη και οι παραλείψεις. Εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε καθημερινά για να έχετε στη διάθεσή σας μια εφημερίδα που δεν λερώνει. Γενικώς κι όχι μόνο τα χέρια!

Τη διεύθυνση της εφημερίδας έχει από τον Φεβρουάριο ο Παναγιώτης ο Λάμψιας. Η συμβολή του στην εξέλιξη του Φιλελεύθερου είναι καθοριστική. Ο Παναγιώτης έχει την πλήρη ευθύνη για την εφημερίδα. Ένας άνθρωπος με όραμα, με ικανότητες και κυρίως με μεγάλο πείσμα.

Δεν είναι εύκολες εποχές για τον Τύπο. Επίσης, η Φιλελεύθερος Εκδοτική, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του liberal.gr, του Φιλελεύθερου και των Νέων της Τέχνης, είναι μία μικρή επιχείρηση. Δεν έχουμε καράβια ώστε να κάνουμε πιο εύκολα τη δουλειά μας (μακάρι να είχαμε), δεν μας ακολουθούν καραβάνια με καμήλες φορτωμένες με χρυσό. Οι μέτοχοι της εταιρείας είναι τα μέλη της οικογένειάς μου. Το γεγονός ότι δεν οφείλουμε σε τράπεζες, σε δημόσιο, σε προμηθευτές και σε εργαζόμενους μας κάνει υπερήφανους. Η μικρή οικοτεχνία προχωράει. Κι ας… γαβγίζουν τα σκυλιά.

Ο Φιλελεύθερος δεν πουλάει 10.000 φύλλα. Δυστυχώς! Θα θέλαμε να είναι αλλιώς τα πράγματα, αλλά δεν θα τσακωθούμε με την αλήθεια επειδή αυτή δεν μας αρέσει. Μαζί με τις συνδρομές μας φτάνουμε στις 3.000 φύλλα. Λίγο πάνω, λίγο κάτω. Πιστεύω στις συνδρομές. Έχουμε επενδύσει πολύ χρόνο και κόπο σε αυτές. Πιστεύω στο συνδυασμό του χαρτιού με το internet. Ο αναγνώστης θα μπορεί να δει παράλληλα και τα δύο. Να ξεκινάει το πρωί με την εφημερίδα και να συνεχίζει με την ταμπλέτα του.

Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι κάναμε λάθος που στην εποχή του internet ασχοληθήκαμε με το χαρτί. Το βλέπω διαφορετικά! Θα πρέπει το περιεχόμενο να μπορεί να διανέμεται από πολλά δίκτυα. Από διαφορετικά μέσα. Είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί μία κερδοφόρος εταιρεία στο χώρο των μέσων ενημέρωσης. Τουλάχιστον σε αυτή την φάση, όπου η κρίση έχει εξοντώσει μεγάλα και ισχυρά ονόματα του Τύπου.

Είμαστε ευχαριστημένοι με τα 2.700 ή τα 3.200 φύλλα; Η απάντηση είναι πως όχι! Μας ευχαριστεί το γεγονός ότι με αυτό το νούμερο το liberal.gr και ο Φιλελεύθερος είναι όρθιοι. Ότι δεν χρωστάμε. Ότι οι εργαζόμενοί μας πληρώνονται στην ώρα τους. Αλλά δεν μας αρκεί.

Το νούμερο όμως είναι αυτό που βλέπετε. Πωλήσεις στο περίπτερο και συνδρομές. Δεν τρέχω στο περίπτερο να αγοράσω εφημερίδες, δεν εμφανίζω τον πληθυσμό της Αμερικής ως επισκέπτες στο liberal.gr. Ό,τι βλέπετε αυτό και είναι.

Το liberal.gr και ο Φιλελεύθερος έχουν μία τίμια «πολιτική συμφωνία» με τους αναγνώστες τους. Την έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, δεν την κρύψαμε. Είμαστε φιλελεύθεροι, στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, τα δικαιώματα των μειοψηφιών, τις φιλελεύθερες κινήσεις και ομάδες. Και πιστεύουμε ότι ειδικά σήμερα υπάρχει μία ευκαιρία για την χώρα και για την ελληνική κοινωνία: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Δεν κρύψαμε κάτι και ούτε πρόκειται. Επειδή ένα μέσο ενημέρωσης οφείλει να έχει ξεκάθαρη γραμμή. Κάθε μέρα! Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια του μετώπου της λογικής.

Χρόνια μας πολλά. Και μία σημείωση: Ήρθαμε για να μείνουμε! Με την βοήθεια των φίλων μας και προς πείσμα των εχθρών μας. Και δεν θα σταματήσουμε εδώ. Το μέλλον θα είναι αρκετά ενδιαφέρον για όλους μας.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους. Τους 92 ανθρώπους που εργάζονται καθημερινά για να εμφανίσουν προϊόντα που μας κάνουν όλους υπερήφανους. Χρόνια μας πολλά και καλά!

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

*Ταυτόχρονη δημοσίευση με τη στήλη «Πετριές» του Φιλελεύθερου που κυκλοφορεί σήμερα