Μια σοφή απόφαση

Μια σοφή απόφαση

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Ποιος έχει ξεχάσει το βράδυ της 13ης Μαρτίου 1989, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα στους Έλληνες για να απαντήσει στο περιοδικό TIME που είχε κυκλοφορήσει με εξώφυλλο τον Γιώργο Κοσκωτά πίσω από τα κάγκελα της φυλακής και με τίτλο «Η λεηλασία της Ελλάδος» ("The Looting of Greece");

Οι κατηγορίες σε βάρος του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν πολύ συγκεκριμένες και η υπόσχεση για κάθαρση είχε βρει τόσο μεγάλη απήχηση στην κοινωνία που τρεις μήνες μετά, τον Ιούλιο του 1989, δύο ιστορικοί αντίπαλοι που η σύγκρουσή τους είχε γεμίσει την Ελλάδα πτώματα και την είχε πνίξει στο αίμα αποφάσισαν να συγκυβερνήσουν.  

Μόνο και μόνο για να δικάσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου. 

Δύο μήνες μετά ο Παύλος Μπακογιάννης πέφτει νεκρός και η κραταιά ΚΝΕ διαλύεται.

Και όλα αυτά για να δικαστεί ο Ανδρέας.

Και όταν έρχεται η ώρα του δικαστηρίου, η αποφασιστικότητα για κάθαρση «εξαερώθηκε». Το δικαστήριο δεν είχε καν το κουράγιο να προσάγει τον Παπανδρέου βιαίως στη δίκη όπως είχε δικαίωμα να κάνει. «Η αλήθεια δεν πέρασε από αυτή την αίθουσα», είχε δηλώσει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στην τελική του αγόρευση ως κατήγορος στην υπόθεση, συνοψίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία του σκανδάλου Κοσκωτά.

Τι έμεινε από εκείνη την περίοδο ακραίας έντασης που βάφτηκε μέχρι και με το αίμα ενός βουλευτή; Ένα βαθύ αίσθημα καχυποψίας απέναντι στη δικαιοσύνη και ο πρώτος σοβαρός κλονισμός της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Η καχυποψία απέναντι στην πολιτική έκτοτε ήταν τόσο διάχυτη που καταφέρνει να τροφοδοτεί ακόμα τη ρητορική των εχθρών του πολιτεύματος.

Όλα τα παραπάνω τα θυμούνται ελάχιστοι. Άλλωστε, οι περισσότεροι από αυτούς που σχολιάζουν σήμερα τα πολιτικά πράγματα της χώρας και δη με μεγάλη αυτοπεποίθηση άρχισαν να ασχολούνται με την πολιτική όταν απέκτησαν λογαριασμό στο Facebook, δεν έχουμε την αξίωση ούτε να θυμούνται ούτε να είναι σε θέση να κάνουν διακρίσεις.

Μας προκαλούν όμως εντύπωση όσοι ξεχνούν τις δηλώσεις που έκανε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις τον περασμένο Ιούνιο, προεκλογικά, στις 12/06 σε συνέντευξή του στο κανάλι Open κι όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Αγγελή μετά τη δημοσιοποίησή του από το «Πρώτο Θέμα». Τότε είχε κάνει λόγο για πολιτική σκευωρία στην οποία, σύμφωνα με το πόρισμα, εμπλέκονται Υπουργοί, οπότε αυτό θα έρθει στη Βουλή. Για πολιτική σκευωρία.

Το πόρισμα Αγγελή περιγράφει τις ενέργειες του κ. Παπαγγελόπουλου τον οποίο δεν τολμά να κατονομάσει καν, πόσο μάλλον να υπαινιχθεί ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δρούσε κατ'εντολήν του τότε Πρωθυπουργού.

Η αξίωση λοιπόν να συρθεί η χώρα σε μια διαμάχη που θα δώσει το φιλί της ζωής στον πολιτικά ημιθανή κ. Τσίπρα και όλο αυτό το θηριώδες πρότζεκτ να το σηκώσουν στις πλάτες τους δικαστές που δεν τόλμησαν ούτε να κατονομάσουν τους αυτουργούς μιας μεθόδευσης που κατήγγειλαν οι ίδιοι γιατί φοβούνται και τη σκιά τους, είναι παιδαριώδης.

Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του ηττήθηκαν σε αυτή τη φάση. Και η ήττα του θα ήταν μεγαλύτερη, αν όλοι αυτοί που παριστάνουν τους οπαδούς του Κυριάκου Μητσοτάκη (ενός πολιτικού που σιχαίνεται τον οπαδισμό ακόμα κι απέναντι στο πρόσωπό του, κυρίως απέναντι σε αυτό) είχαν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο την αντι-ΣΥΡΙΖΑ υστερία τους που τρόμαξε τους ψηφοφόρους. Ποτέ δεν είναι αργά, βέβαια. Ας το πράξουν τώρα.