Μια όμορφη ιστορία στη μάχη κατά του παιδικού αναλφαβητισμού

Ένα ιδιαίτερο και ίσως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των ψηφιακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι ότι μπορεί ο καθένας μας να γνωρίσει διαδικτυακά, εξαιρετικά ενδιαφέροντες ανθρώπους, που έχουν πολλά να πουν, εμπλουτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις μας και βελτιώνοντας την αντίληψη μας για τα πράγματα.

Έτσι χθες, στη χρονοσελίδα της κας. Άννας Μπιτσάνη, διάβασα μια αναφορά στο έργο της γνωστής Αμερικανίδας τραγουδίστριας Dolly Parton. Ένα έργο, που στοχεύει στην καταπολέμηση του παιδικού αναλφαβητισμού, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μάχη κατά της πανδημίας.

Η Dolly Parton, προέβη πρόσφατα, σε ιδρυτική δωρεά $1 εκατ., στο Ινστιτούτο Λοιμωξιολογίας της ιδιαίτερης πατρίδας της, του Tennessee, κινητοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την φιλανθρωπική κοινότητα, στο να στραφεί στη χρηματοδότηση της έρευνας φαρμάκων για την καταπολέμηση του cocid-19.

Όμως δεν στάθηκε εκεί. Δημιούργησε μια σειρά από μικρές ταινίες με παιδικά παραμύθια και οικογενειακές ιστορίες, που προβάλλονταν στο youtube, με σκοπό να βοηθήσει τις οικογένειες και τα παιδιά, που βίωναν δυσκολίες από την ψυχική καταπόνηση που δημιουργούσε το lockdown, η τηλε-εργασία και η τηλε-εκπαίδευση. Μέσω της σειράς “Goodnight With Dolly,”, οι αφηγήσεις της γνωστής τραγουδίστριας ελάφρυναν το πρωτόγνωρο αρνητικό κλίμα που επικρατούσε μέσα στις οικογένειες, ειδικά κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος της πανδημίας, όπου ο φόβος και η ανασφάλεια έφτανε μέχρι το μυαλό και την ψυχή των παιδιών.

Ωστόσο, η Dolly Parton θα μείνει στην ιστορία για τον αγώνα της, να εξαλείψει τον παιδικό αναλφαβητισμό. Έχοντας η ίδια μεγαλώσει σε ένα σπίτι, με έναν πατέρα που δεν γνώριζε ούτε γραφή, ούτε ανάγνωση, η μάχη κατά του αναλφαβητισμού αποτελούσε για την ίδια, σκοπό ζωή. Το 1990, το ποσοστό των μαθητών που εγκατέλειπαν το Λύκειο στην πατρίδα της, το Sevierville του Tennessee, έφτανε το 34%. Με πρωτοβουλία της Dolly Parton, προτάθηκε στα παιδιά να διαλέξουν από ένα φίλο, με τον οποίο θα έβαζαν στόχο να τελειώσουν μαζί το σχολείο. Και σαν επιβράβευση η τραγουδίστρια θα τους έδινε από $500. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το ποσοστό εγκατάλειψης του Λυκείου υποχώρησε στο 6%.

Μάλιστα τα επόμενα χρόνια, αντιλαμβανόμενη ότι αρκετοί μαθητές αδυνατούσαν να ακολουθήσουν τον κανονικό ρυθμό διδασκαλίας και μάθησης, διέθεσε πόρους για την πρόσληψη επιπλέον δασκάλων που λειτουργούσαν συμπληρωματικά, ώστε να καλυφθούν τα μαθησιακά κενά των παιδιών.

Το 1995 ξεκίνησε το εμβληματικό έργο της Dolly Parton, που θα μείνει για πάντα στην ιστορία. Το πρόγραμμα Imagination Library. Είχε διαπιστωθεί ότι τα παιδιά από τις πτωχές αγροτικές οικογένειες της πατρίδας της, ξεκινούσαν το σχολείο έχοντας ένα σημαντικό μειονέκτημα. Και αυτό ήταν, ότι στην προσχολική τους ηλικία δεν είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τα βιβλία. Έτσι το ίδρυμα της διάσημης τραγουδίστριας, Dollywood Foundation, ανέλαβε να αποστέλλει ταχυδρομικά, δωρεάν ένα βιβλίο κάθε μήνα σε κάθε παιδί από τη στιγμή της γέννησης του ως τη στιγμή που θα ξεκινούσε το σχολείο. Δηλαδή μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Περισσότερα από 87 εκατομμύρια βιβλία έφτασαν στα χέρια 1.5 εκατομμυρίων παιδιών, που με την πρωτοβουλία της Dolly Barton γνώρισαν και αγάπησαν τον μαγικό κόσμο των βιβλίων. Το πρόγραμμα είχε τεράστια απήχηση, με αποτέλεσμα να υιοθετηθεί και από άλλους οργανισμούς και ιδρύματα σε όλες τις ΗΠΑ αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Καναδά και την Αυστραλία.

Μέσα στη ασχήμια των ημερών, βρήκα την ιστορία με το έργο της Dolly Parton, σαν ένα αισιόδοξο παράδειγμα που δείχνει το δρόμο προς το φως.